ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Ο Πρόεδρος του κρατών της Ευρωζώνης και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλωντ Γιούγκερ είχε δηλώσει προ μηνών ότι¨ «Γνώριζα για τον υψηλό δανεισμό της Ελλάδας. Όμως με τα δάνεια αυτά, αγόραζε η Ελλάδα προϊόντα από τις ισχυρές χώρες {Σ.Σ την Γερμανία και την Γαλλία} και γι`αυτό δεν μπορούσα να μιλήσω».Ο πρόεδρος του Ευρωγκρούπ Ζαν Κλωντ Γιούγκερ, είναι εντεταλμένος για να εποπτεύει τον δανεισμό των κρατών της Ευρωζώνης. Ο κύριος αυτός είχε τσιρότο στο στόμα, και δεν μπορούσε να μιλήσει για να μην θίξει τα συμφέροντα των ισχυρών κρατών. Σύμφωνα με την επιτροπή λογιστικού ελέγχου, -το ανεξέλεγκτο χρέος- που παρήχθη για την διαιώνιση της διαφθοράς, και του πελατειακού κράτους, αλλά και για την πληρωμή των πολεμικών εξοπλισμών,{ με τις ανάλογες μίζες} που ανέρχονται σε 100 δισεκατομμύρια την τελευταία δεκαετία- υπάγεται στο απεχθές ή επονείδιστο χρέος, και σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία τα κράτη, δεν υποχρεούνται να το πληρώσουν. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να αλλάξει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που σκύβει διαρκώς το κεφάλι σαν υπάκουος υπηρέτης των μεγάλων αφεντικών. Η Ελλάδα χρειάζεται, μια ισχυρή κυβέρνηση λαϊκής εθνικής ενότητας, χωρίς τα κόμματα του δικομματισμού που έφεραν την Ελλάδα, στο σημερινό αδιέξοδο, με την συμμετοχή της αριστεράς συνεπικουρούμενη, από ένα δυναμικό λαϊκό κίνημα.
ΗΠΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑ ΣΕ ΑΛΛΗΛΕΞΑΡΤΗΣΗ
ΟΙ Η.Π.Α υποχωρούν υπερχρεωμένες, ενώ η Κίνα έχει συνεχείς τάσσεις οικονομικής ανόδου. Στο διεθνές στερέωμα υπάρχει αλληλεξάρτηση οικονομιών. Γιαυτό έχει κυκλοφορήσει το γνωστό ανέκδοτο, ότι το πέταγμα μιας πεταλούδας στην Κίνα μπορεί να αποσταθεροποιήσει την διεθνή οικονομία. «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της stantard chartered, ποσοστό έως 82% του ύψους των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σε συναλλαγματικά αποθέματα, που διαθέτει η Κίνα έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές ομολόγων, του Αμερικάνικου υπουργείου των οικονομικών , καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις η Κίνα διαθέτει ακόμη και 10 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα, σε αυτές τις τοποθετήσεις . Σε αντάλλαγμα , η Κίνα κερδίζει περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια, τον χρόνο σε τόκους, από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον Μπράντ Γ. Σέτσερ του συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων. «Το μισό χαρτοφυλάκιο ομολόγων του Αμερικάνικου υπουργείου οικονομικών, βρίσκεται στα χέρια ξένων επενδυτών.» «Είναι αλήθεια ότι σε περίπτωση στάσης πληρωμών, από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών ,η ίδια Αμερικάνικη οικονομία θα υπέφερε, εφόσον θα την εγκατέλειπαν οι ξένοι επενδυτές. Όμως η στάση πληρωμών θα μπορούσε να θεωρηθεί ως απαραίτητη και προσωρινή για την επανεκκίνηση της οικονομίας.»
«Η Αμερική δεν θα ήταν η μόνη που θα έχανε. Θυμηθείτε ότι η Κίνα δεν θα έχανε απλώς την αξία όλου του Αμερικάνικου χρέους που κατέχει, αλλά το σημαντικό είναι πως μια τέτοια κίνηση από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών, μεμιάς, θα έθετε σε κίνδυνο την αναπτυξιακή στρατηγική της ίδιας της Κίνας, η οποία βασίζεται στα δάνεια που παίρνουν οι Η.Π.Α, {σε κρατικό και ατομικό επίπεδο}προκειμένου να αγοράζουν οι Αμερικανοί τα προϊόντα της, και να διατηρούν τις θέσεις εργασίας του Κινέζικου πληθυσμού.»
ΠΗΓΗ¨ DAMBISA MOYO «ΠΩΣ ΧΑΘΗΚΕ Η ΔΥΣΗ»Εκδόσεις Α.Α ΛΙΒΑΝΗ