16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ηλιόπουλος: Στα όρια κατάρρευσης το ΕΣΥ με ευθύνη της κυβέρνησης

Ημερομηνία:

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για την ολοένα μεγαλύτερη πίεση που δέχεται καθημερινά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εξαπέλυσε το βράδυ της Τρίτης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Ionian TV».

«Αυτή τη στιγμή με βάση τα επίσημα στοιχεία, εν μέσω πανδημίας, στα δημόσια νοσοκομεία εργάζονται 6.000 λιγότεροι εργαζόμενοι σε σχέση με πέρσι», τόνισε και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στην ακύρωση του 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων, εκτοπίζοντας ουσιαστικά όσους ασθενείς δεν πάσχουν από κορωνοϊό».

«Η κυβέρνηση αποφεύγει να προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, γιατί παραμένει κολλημένη στις προεκλογικές της ιδεοληψίες, γιατί την επόμενη μέρα θέλει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις στην υγεία», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Αναφορικά με την επάρκεια σε ΜΕΘ, αναρωτήθηκε «πώς γίνεται ένα σύστημα που έχει 1.200 ΜΕΘ -όπως ισχυρίζονται κυβερνητικά στελέχη- να καταρρέει με 190 διασωληνωμένους», επισημαίνοντας ότι «και σε αυτό το ζήτημα φαίνεται ότι τα νούμερα της κυβέρνησης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

«Πρέπει να επιτάξουμε εδώ και τώρα τις ιδιωτικές ΜΕΘ. Δε γίνεται, εν μέσω πανδημίας, η ημερήσια αποζημίωση για τις ΜΕΘ των ιδιωτών να έχει φτάσει στα 1.700 ευρώ, δηλαδή συγκρίσιμη με όσα πληρώνεται μηνιαία ένας γιατρός στο ΕΣΥ», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση δεν προχωρά ούτε στη δωρεάν συνταγογράφηση των τεστ, το 1/3 των τεστ που γίνονται στη χώρα σήμερα, τα πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους».

Αναφερθείς στην κατάρρευση του συστήματος τηλεκπαίδευσης, τόνισε ότι «επί τόσους μήνες, δεν έγινε ούτε καν μία δοκιμή του συστήματος, για να δουν αν μπορούσε να αντέξει έναν προκαθορισμένο αριθμό μαθητών». Κατηγόρησε, ακόμα, την κυβέρνηση ότι «βασίζεται αποκλειστικά σε μία μόνο πλατφόρμα, αυτήν της εταιρείας CISCO, ενώ σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες φροντίζουν να υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις».

«Η κυβέρνηση χρωστά μία συγγνώμη σε μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς που διεκδικούσαν ένα σχολείο με ασφάλεια, γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα καλλιεργούσε την αντίληψη ότι στα σχολεία δε μεταδίδεται ο ιός. Τελικά φτάσαμε στα 700 κρούσματα σε μια εβδομάδα στα σχολεία και στην απόφασή τους να τα κλείσουν», πρόσθεσε ο Ν. Ηλιόπουλος.

«Η προστασία της ζωής δεν έχει, όμως, μόνο το υγειονομικό σκέλος, αλλά και το οικονομικό», επισήμανε και υπογράμμισε ότι «σήμερα ολόκληροι κλάδοι αναγκάζονται να κλείσουν, χωρίς να διασφαλίζεται η οικονομική τους επιβίωση».

«Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που αντί να δίνουμε ενισχύσεις στις επιχειρήσεις, δίνουμε δάνεια, όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή», σημείωσε.

Αλλά και στο τοπίο των εργασιακών η κατάσταση είναι τραγική, ανέφερε, όταν «πριν την πανδημία μισθό έως 200 ευρώ έπαιρνε 1 στους 100 εργαζόμενους και τώρα παίρνει το 12% των εργαζομένων». «Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση, έχοντας ήδη νομιμοποιήσει την απλήρωτη εργασία, σχεδιάζει, στη διάρκεια του lockdown, να φέρει ένα νέο νομοσχέδιο που θα καταργεί το οκτάωρο», τόνισε.

«Είτε με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά είτε με το νέο πτωχευτικό, που οδηγεί σε μαζικές εξώσεις, η κυβέρνηση φαίνεται ότι μετατρέπει την πανδημία σε “ευκαιρία” για να υλοποιήσει πολιτικές που λεηλατούν την κοινωνία, που διαλύουν εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...