14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ηλ. Κονοφάγος: Και η Λιβύη αμφισβητεί την ΑΟΖ της Κρήτης και της Γαύδου

Ημερομηνία:

Η κυβέρνηση Σάρατζ ετοιμάζεται να δώσει προς αδειοδότηση αλίπεδα με τεμαχισμό και οριοθέτηση εντός τμημάτων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Κρήτης, όπως αποκάλυψε μέλος της επιτροπής ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών.

Αποκάλυψη «βόμβα» από τον Ηλία Κονοφάγο, μέλος της επιτροπής ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών και γνώστης επί δεκαετίες του δημόσιου και ιδιωτικού χώρου στις έρευνες υδρογονανθράκων, με παρουσία στο παρελθόν στην Λιβύη, αποκάλυψε στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 ότι από επαφές του με αρμόδιους της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Λιβύης, γνωρίζει ότι την ώρα που η Τουρκία μας προκαλεί με έρευνες μετά τα 6 ν.μ. σε Ρόδο – Κάρπαθο – Κρήτη, η κυβέρνηση Σάρατζ ετοιμάζεται να δώσει προς αδειοδότηση αλίπεδα με τεμαχισμό και οριοθέτηση εντός τμημάτων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Κρήτης, αμφισβητώντας και από την πλευρά της την υφαλοκρηπίδα/ ΑΟΖ της Κρήτης και της Γαύδου και κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή της Ελλάδας , χτυπώντας «καμπανάκι» ότι αυτά τα αλίπεδα η Λιβύη θα τα παραχωρήσει προς αξιοποίηση στην Τουρκική Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου.

Μάλιστα στη «βόμβα» αυτή, πρόσθεσε , ότι η Τουρκία εισηγείται στην κρατική Λιβυκή εταιρεία πετρελαίου και την κυβέρνηση Σάρατζ, να θεωρήσουν ότι η Πελοπόνησσος , ως νήσος, δεν διαθέτει υφαλοκρηπίδα και άρα να οριοθετήσουν τα αλίπεδα με βάση της υφαλοκρηπίδα της Λιβύης , νότια και νοτιοδυτικά της Ελλάδας πολύ πιο μέσα από την μέση γραμμή που ο χάρτης Μανιάτη κατέθεσε με συντεταγμένες, εκμεταλλευόμενη η Λιβύη , όπως είπε ο κ. Κονοφάγος και το ότι τα ελληνικά αλίπεδα προς εκμετάλλευση δεν φτάνουν ως την μέση γραμμή νότια της Γαύδου.

Τραβάει επικίνδυνα το σχοινί η Τουρκία: Συνεχίζουμε ακάθεκτοι σε Αιγαίο-Λιβύη

Συνεχίζει την κλιμάκωση της έντασης η Τουρκία, καθώς μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, η Άγκυρα διαμηνύει ότι θα συνεχίσει τα σχέδιά της, στον απόηχο της νέας προκλητικής εξαγγελίας περί γεωτρήσεων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου, η συνεδρίαση του οποίου κράτησε 3,5 ώρες, «έγινε αξιολόγηση της στάσης κάποιων παικτών που συνασπίζονται έχοντας κοινό παρονομαστή την αντιπαλότητά απέναντι στις δίκαιες και νόμιμες ενέργειες της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο και αναφέρθηκε ότι θα συνεχιστεί η προάσπιση, χωρίς καμιά υποχώρηση, των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας στην ξηρά, τη θάλασσα και στον αέρα».

Προστίθεται ότι «τονίστηκε πως η χώρα μας θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτικές συμβουλές στηρίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης για ειρήνη και ευημερία, διατηρώντας την εδαφική ακεραιότητά της». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, »η διεθνής κοινότητα καλείται να επιδείξει μια ηθική στάση απέναντι στις σκοτεινές δυνάμεις που στοχεύουν τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης και τη βούληση του λιβυικού λαού». Με άλλα λόγια οι Τούρκοι διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν στρατιωτικά την κυβέρνηση του Σάρατζ.

neakriti.gr

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...