14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

«Ημέρες καριέρας ή αλλιώς σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία»

Ημερομηνία:

Άρθρο του Νίκου Μανουσάκη, μέλους της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και περιφερειακού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης:

«Σταθερές» κυβερνήσεις διεκδικούν ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, από κοντά και οι συγκολλητικές τους ουσίες (ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25), για να διασφαλίζουν σταθερότητα στην κερδοφορία των ξενοδόχων, που προϋποθέτει το ξεζούμισμα των ξενοδοχοϋπαλλήλων και τον αφανισμό των μικρών επαγγελματιών.

Αυτό το σχέδιο υπηρετεί και η πρωτοβουλία, για δεύτερη χρονιά,της περιφερειακής αρχής με τις «Ημέρες καριέρας», σε συνεργασία με τους ομίλους του τουρισμού, τον  Παγκρήτιο Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων. Δεν μας κάνει εντύπωση! Άλλωστε η περιφερειακή αρχή έχει εξασφαλισμένη τη διακομματική στήριξη ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, που έχουν κάνει μαύρη τη ζωή ξενοδοχοϋπαλλήλων και μικρών επαγγελματιών, 10ετιες τώρα, και σε περιόδους ανάπτυξης και σε περιόδους κρίσης .

Η υποκρισία της μεγαλοεργοδοσίας και της περιφέρειας έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Διαφημίζουντο στήσιμο της παράστασης των δουλεμπορικών γραφείων εύρεσης εργασίας σαν στήριξη των εργαζόμενων οι οποίοι μπορούν «να συνομιλήσουν απευθείας με εκπροσώπους των ξενοδοχείων, που αναζητούν το κατάλληλο προσωπικό για τη στελέχωσή τους».

Πίσω από τα ωραία λόγια της προώθησης αυτής της παράστασης με τίτλο «Ημέρες καριέρας»:

Βρίσκεται η αγωνία της περιφερειακής αρχής (ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ), όπως και της παράταξης της ΝΔ στο περιφερειακό συμβούλιο,για τα κέρδη των μεγάλων ομίλων του τουρισμού και η επιδίωξη δημιουργίας μιας δεξαμενής πάμφθηνου εργατικού δυναμικού. Συμφωνούν – συμπλέουν όπως και τα Κόμματά τους στη βουλή, για την προώθηση των συμφερόντων των ομίλων του τουρισμού. Διαγκωνίζονται μόνο για το ποιος θα τα προωθήσει καλύτερα και ταχύτερα.

Βρίσκονται οι αυτοαπασχολούμενοι του κλάδου, οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις στον Τουρισμό που όχι μόνο δεν είδαν ποτέ τα «κοινά οφέλη» από τα εκατομμύρια των τουριστών και τα δισεκατομμύρια των εισπράξεων του κλάδου, αλλά πληρώνουν πανάκριβα μαζί με τους εργαζόμενους τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και το «τουριστικό θαύμα» που διαμορφώθηκε στις γαλέρες των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.

Βρίσκονται οι συνθήκες σύγχρονου Μεσαίωνα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό – Τουρισμό, στην Κρήτη, όπως και σε όλη τη χώρα. Ειδικά για τους σπουδαστές των ΙΕΚ, διαφημίζουν τα οφέλη της πρακτικής άσκησης και της μαθητείας, ενώ στην πραγματικότητα  οι σπουδαστές διαπιστώνουν ότι η πρακτική άσκηση είναι σκληρή και κακοπληρωμένη δουλειά, μέσα από την οποία συχνά δεν αποκομίζουν κανένα όφελος όσον αφορά τις γνώσεις και την εμπειρία γύρω από το αντικείμενο των σπουδών τους.

Για αυτές τις συνθήκες δουλειάς, αμοιβής και διαβίωσης των ξενοδοχοϋπάλληλων η περιφερειακή αρχή δε λέει κουβέντα. Δε λέει κουβέντα για την προκλητική στάση της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου που με περίσσιο θράσος βάζει ως αδιαπραγμάτευτο όρο την 10ωρη εργασία για την υπογραφή της νέας τοπικής κλαδικής σύμβασης εργασίας, λες και δεν είναι αρκετά για την κερδοφορία των ξενοδόχων η υπερεντατικοποίηση, η 7ημέρη εργασία χωρίς ρεπό, οι μισθοί – ψίχουλα και οι  18 διαφορετικές σχέσεις εργασίας στον κλάδο, χωρίς μέτρα υγείας και ασφάλειας. Και όλα αυτά την ώρα που η κερδοφορία των ξενοδόχων για την σεζόν του 2022 έκλεισε με 18 δις ευρώ, ξεπερνώντας τις εισπράξεις ακόμα και του 2019.

Συμπονά η περιφερειακή αρχή τους μεγαλοξενοδόχους για την «αύξηση του λειτουργικού και μισθολογικού κόστους», όπως έχει ειπωθεί στο περιφερειακό συμβούλιο. Ξεχνά μάλλον τα εκατομμύρια επιδοτήσεων που πήραν από το κράτος τόσο την περίοδο της πανδημίας, όσο και πριν και μετά, για να πληρώσουν μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές, για να συνεχίσουν χωρίς κανένα εμπόδιο τις φιλόδοξες επενδύσεις τους, όπως και έγινε. Ξεχνά και τα εκατομμύρια από την τσέπη του κρητικού λαού που η ίδια η περιφέρεια δίνει δώρο στους μεγαλοξενοδόχους κάθε χρόνο για την τουριστική προβολή.

Επισημαίνει η περιφερειακή αρχή τη συνεχιζόμενη έλλειψη εργαζομένων στον κλάδο. Κάνουν, βέβαια, ότι δε βλέπουν ότι η βασική αιτία είναι οι άθλιες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στον τουρισμό,  με ευθύνη πρώτα και κύρια των μεγαλοξενοδόχων και των κυβερνήσεων που τους έδωσαν «στο πιάτο» όλο το νομοθετικό πλαίσιο για να εκμεταλλεύονται τους ξενοδοχοϋπάλληλους.

Για αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, αυτούς τους δεκάδες αντεργατικούς νόμους που έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, με πιο πρόσφατο το αντεργατικό έκτρωμα του νόμου Χατζηδάκη που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ και το 50 % αυτού ο ΣΥΡΙΖΑ,  που περιέχει διάταξη για 10ωρη απλήρωτη εργασία και διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δε λέει κουβέντα η περιφερειακή αρχή. Αντί αυτού διαφημίζει τις πρωτιές της Περιφέρειας που «μπούκωσαν» στα κέρδη τους μεγαλοξενοδόχους.

Άλλωστε, η ίδια η περιφερειακή αρχή εφαρμόζει όλες τις αντεργατικές  μεθοδεύσειςστις υπηρεσίες της περιφέρειας για την ιδιωτικοποίησή τους, με μηχανισμό τους αναπτυξιακούς οργανισμούς ΑΕ.«Αξιοποιεί» αυτό το «παραμάγαζο» των ΑΕ για το χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις, την αποδόμηση των  εργασιακών σχέσεων τόσο των εργαζόμενων στην περιφέρεια όσο και των εργαζόμενων στην ΑΕ, αντί να διεκδικήσει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επαρκή κρατική χρηματοδότηση, αναβάθμιση των υπηρεσιών της για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Είναι φανερό ότι στον κλάδο του Τουρισμού γίνονται χειροπιαστές όλες οι μεγάλες αντιθέσεις του καπιταλιστικού συστήματος που σαπίζει. Που από τη μια εξασφαλίζει τεράστια πλούτη στους επιχειρηματικούς ομίλους και από την άλλη όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση για τους εργαζόμενους, ενώ στερεί από τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας τη δυνατότητα να απολαμβάνει έστω και λίγες μέρες διακοπών.

"google ad"

Το τουριστικό θαύμα που στηρίζουν ΝΔ- ΠΑΣΟΚ –ΣΥΡΙΖΑ,η «ατμομηχανή» της οικονομίας και η μεγάλη κερδοφορία στον κλάδο του Τουρισμού, στηρίζεται στην υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, σε συνδυασμό με τους λεφτάδες αστούς τουρίστες, αφού το λαϊκό δικαίωμα στον τουρισμό και την αναψυχή δεν συναντιέται πουθενά με τα «θαύματα» των επιχειρηματικών ομίλων.

Στους εκβιασμούς των ξενοδόχων και του πολιτικού τους προσωπικού οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι να πουν :ΩΣ ΕΔΩ! Ο οργανωμένος λαός και ένα πολύ ισχυρό ΚΚΕ μπορούν να βάλουν εμπόδιο στα σχέδια τους.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι με την οργάνωσή τους και τον αγώνα τους, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες,  να διεκδικήσουν ζωή και εργασία με αξιοπρέπεια. Το ΚΚΕ καθημερινά μέσα και έξω από την βουλή , καταθέτει όλες του τις δυνάμεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μόνο με οργανωμένο λαό και με δυνατό ΚΚΕ μπορεί να ανοίξει ο ελπιδοφόρος δρόμος της ανατροπής.Μόνοι τους και όλοι μας, με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...