21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

ΗΠΑ: Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Καπιτώλιο – Εισέβαλλαν οπαδοί του Τραμπ με όπλα – Μία τραυματίας μετά από πυροβολισμό

Ημερομηνία:

Οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ παραβίασαν οδοφράγματα ασφαλείας περιμετρικά του Καπιτωλίου, ανέβηκαν στην κατασκευή που τοποθετήθηκε για την ορκωμοσία του Μπάιντεν, και εισέβαλαν στο Καπιτώλιο.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το cnn, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων μια γυναίκα πυροβολήθηκε στο στήθος και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνθήκες του τραυματισμού της.

Δείτε τι αναφέρει αυτόπτης μάρτυρας:

Όλα ξεκίνησαν μετά την ομιλία του Ρεπουμπλικανού προέδρου στο συγκεντρωμένο πλήθος κι αφού δήλωσε ότι δεν θα παραδεχτεί ποτέ την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020, επαναλαμβάνοντας τα περί εκτεταμένης εκλογικής νοθείας.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με σπρέι πιπεριού, αλλά δεν κατάφεραν να τους σταματήσουν.

Οι οπαδοί του Τραμπ κρατούσαν αμερικανικές σημαίες και πανό με συνθήματα υπέρ του Τραμπ και φώναζαν: «Αυτό είναι το σπίτι μας».

This is the craziest thing I’ve ever seen in my life. Thousands, police can’t stop them pic.twitter.com/VVdTUwV5YN

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, για λόγους ασφαλείας φυγαδεύτηκε ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος νωρίτερα αρνήθηκε την προτροπή του Ντόναλντ Τραμπ να μην επικυρώσει την εκλογή του Τζο Μπάιντεν.

Για τον ίδιο λόγο επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ουάσινγκτον από τις 18:00.

"google ad"

Ένας από αυτούς έφτασε μάλιστα στην Ολομέλεια, όπου κάθισε και φώναζε: «Ο Τραμπ κέρδισε». 

Κρύφτηκαν οι δημοσιογράφοι

Οι δημοσιογράφοι του NBC έφυγαν από τη θέση τους για να κρυφτούν στο κτίριο του Καπιτωλίου, ενώ οι διαδηλωτές εισβάλλουν στο House Chambers.

Η επιστολή του Μαικ Πενς:  «Δεν θα προδώσω τον όρκο μου»

Νωρίτερα μπροστά σε χιλιάδες συγκεντρωμένους οπαδούς του ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς να μην επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στο Κογκρέσο.

«Εάν ο Μάικ Πενς κάνει το σωστό, κερδίζουμε τις εκλογές. Αν δεν το κάνει, θα είναι μια θλιβερή ημέρα για τη χώρα μας”. Ο Μάικ Πενς όμως δήλωσε ότι δεν θα ακολουθήσει την απαίτηση του προέδρου Τραμπ να ανατρέψει την εκλογή, δεσμευόμενος ότι θα ακολουθήσει το Σύνταγμα, προσθέτοντας “ας με βοηθήσει ο Θεός».

Ο Πενς έστειλε επιστολή σε 535 γερουσιαστές και εκπροσώπους στο Καπιτώλιο πριν από την προεδρία του στην έκτακτη συνεδρίαση που θα επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Στην επιστολή του υπογραμμίζει την πίστη του στον ρόλο του κατά τις διαδικασίες στις οποίες υπογραμμίζει ότι πρόκειται για τελετουργικό και προσθέτει ότι δεν περιλαμβάνει την εξουσία “να καθορίσει ποιες εκλογικές ψήφοι πρέπει να καταμετρηθούν και ποιες όχι”: “Κατά την κρίση μου, ο όρκος μου να υποστηρίξω και να υπερασπιστώ το Σύνταγμα με εμποδίζει από το να διεκδικήσω μονομερή εξουσία να καθορίσω ποιες εκλογικές ψήφοι πρέπει να μετρηθούν και ποιες όχι”.

«Πριν από τέσσερα χρόνια, με την οικογένειά μου γύρω μου, ορκίστηκα να στηρίξω και να υπερασπιστώ το Σύνταγμα. Ο όρκος μου ολοκληρώθηκε με τις λέξεις “ας με βοηθήσει ο Θεός” . Σήμερα θέλω να διαβεβαιώσω τον αμερικανικό λαό ότι θα τηρήσω αυτόν τον όρκο που έκανα προς αυτόν και θα τηρήσω και τον όρκο που έκανα προς τον Παντοδύναμο Θεό», αναφέρει μεταξύ άλλων επισημαίνοντας ότι θα επιβλέψει τη διαδικασία όπως προβλέπουν το Σύνταγμα, οι νόμοι και η ιστορία. Ας με βοηθήσει ο Θεός” ολοκληρώνεται η επιστολή του.

Έκκληση Τραμπ να αποφευχθούν τα επεισόδια

Έκκληση απεύθυνε ο Τραμπ στους υποστηρικτές του να μην προκαλέσουν επεισόδια, αφού έγινε ο κακός χαμός. Με νέο του tweet, ο Αμερικανός πρόεδρος σημειώνει: «Σας παρακαλώ υποστηρίξτε την αστυνομία του Καπιτώλιου και τις δυνάμεις επιβολής της τάξης. Είναι πραγματικά στο πλευρό της χώρας μας. Μείνετε φιλήσυχοι».

Νωρίτερα, βέβαια, ο ίδιος ο Τραμπ δήλωνε: «Ποτέ δεν θα παραιτηθούμε. Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Δεν θα παραδεχτούμε ποτέ… Θα σταματήσουμε την κλοπή».

CNN: Σε κρίσιμη κατάσταση γυναίκα που πυροβολήθηκε στο στήθος στο Καπιτώλιο

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται γυναίκα που πυροβολήθηκε στους χώρους του Καπιτωλίου.

Αυτό μεταδίδει το cnn, επικαλούμενο δύο πηγές που έχουν γνώση του ζητήματος.

Προς το παρόν άγνωστο παραμένει ποιος άνοιξε πυρ ούτε έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για τις ακριβείς συνθήκες. 

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε εξέλιξη το Υπουργικό Συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της τοποθέτησής του κατά τη...

Εργασίες του Δήμου Χανίων στα πεζοδρόμια της οδού Αποκορώνου από τη Δευτέρα 1 Απριλίου

Συνεχίζονται από τον Δήμο Χανίων οι μεγάλες παρεμβάσεις ανακατασκευής...