17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ηράκλειο – αδέσποτα: Αυξάνονται οι καταγγελίες για επιθέσεις

Ημερομηνία:

Ξεπερνούν τις 5.000 τα αδέσποτα σκυλιά στον Δήμο Ηρακλείου με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται συνεχώς, απόρροια της δράσης ασυνείδητων, οι οποίοι τα εγκαταλείπουν στους δρόμους όταν… τα βαρεθούν.

Την ίδια ωρα αυξάνονται τα περιστατικά καταγγελιών για αναίτιες επιθέσεις, τόσο σε πεζούς, όσο και σε οδηγούς δικύκλων. 

Το Κυνοκομείο του δήμου Ηρακλείου προσπαθεί να διαχειριστεί τον τεράστιο αριθμό των αδέσποτων, έχοντας τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μέχρι 80 σκυλιά.

Ποια ζώα φιλοξενεί το κυνοκομείο 

Η επιλογή του ζώου που θα περάσει την πόρτα της δομής, μετά από καταγγελία για επίθεση, γίνεται με κριτήρια όπως είναι η κατάσταση της υγείας του ζώου ή ο βαθμός επιθετικότητάς του. Αυτά που έχουν προτεραιότητα είναι τα σκυλιά που έχουν τραυματιστεί. Ακολουθούν τα σκυλιά εκείνα τα οποία που είναι επιθετικά , όπως επισημαίνει στο ράδιο Κρήτη ο κτηνίατρος του κυνοκομείου και υπεύθυνος για την υγεία των ζώων Στέλιος Πηρουνάκης.

Τα επιθετικά σκυλιά που μεταφέρονται στο κυνοκομείο μπαίνουν σε πρόγραμμα εκπαίδευσης. Η εκπαιδέυτρια είναι αυτή που θα κρίνει αν ένα ζώο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος εκπαίδευσης , θα επανενταχθεί ή αν πρέπει οπωσδήποτε να υιοθετηθεί .Τα ζώα που δείχνουν μεγάλη επιθετικότητα δεν επιστρέφουν ποτέ στον δρόμο , σύμφωνα με απόφαση της υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου

Καίνε τα πρόστιμα για τους αμελείς 

Οι εγκαταλείψεις με την εφαρμογή νέου νόμου για τα ζώα που προβλέπει αυστηρά πρόστιμα έχουν μειωθεί .Βάσει της νέας νομοθεσίας , όλα τα ζώα συντροφιάς πρέπει να έχουν ηλεκτρονική ταυτότητα και να είναι δηλωμένα στην λίστα του υπουργείου .

Σε αντίθετη περίπτωση το πρόστιμο του ζώου που δεν έχει δηλώθει  μπορεί να φτάσει και τα 1000 ευρώ.

Η Αφαίρεση του μέσου ηλεκτρονικής σήμανσης από τον ιδιοκτήτη εάν εντοπιστεί σε έλεγχο της Αστυνομίας επισύει πρόστιμο 3000 ευρώ .

Στον ιδιοκτήτη , επίσης, που δεν επιθυμεί να στειρώσει τον σκύλο ή τη γάτα του, καθώς είναι πλέον υποχρεώτικο , και δεν αποστείλει δείγμα  DNA στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς, επιβάλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η υποχρέωση του ιδιοκτήτη να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς, ή να αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού του (DNA), άρχισε την 1η Μαρτίου 2022, και τα πρόστιμα επιβάλλονται ήδη από την 1η Σεμπτεβρίου της χρονιάς που διανύουμε

Ο δήμος Ηρακλείου σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την διαβίωση των αδέσποτων ζώων έχει τοποθετήσει ποτίστρες σε διάφορα σημεία της πόλης.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...