13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Ηράκλειο: Αντιδράσεις για το συμπόσιο που “τορπιλίζει” την Κρητική Διατροφή

Ημερομηνία:

Έγκλημα κατά του διατροφικού πολιτισμού και της Οικονομίας της Κρήτης χαρακτήρισαν την σύνδεση των όρων Κρητική και Μεσογειακή διατροφή ο πρώην υπουργός Τουρισμού Νίκος Σκουλάς, η πρόεδρος του Φορέα προώθησης του τυποποιημένου κρητικού ελαιολάδου Θεανώ Βρέντζου και ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Σταύρος Γαβαλάς μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη.

Αφορμή στάθηκε η διοργάνωση από τον δήμο Ηρακλείου στις αρχές του Μάη, ενός διεθνούς συμποσίου για την ανάδειξη της Μεσογειακής διατροφής.

Με το σοβαρό αυτό θέμα ασχολήθηκε η εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη αναδεικνύοντας το μέγεθος της ζημιάς που θα υποστεί η Κρητική Διατροφή από την διοργάνωση ενός τέτοιου συμποσίου από τον δήμο Ηρακλείου, καθώς τορπιλίζονται τα συμφέροντα των παραγωγών του νησιού.

Κατά την διάρκεια της εκπομπής αφού ξεκαθαρίστηκε ότι ο όρος Κρητική διατροφή ουδεμία σχέση έχει με τον όρο Μεσογειακή διατροφή, έγινε μία αναδρομή στις προσπάθειες που καταβάλλονται εδώ και 10ετίες για την ανάδειξη και κατοχύρωση της Κρητικής ως τη διατροφή που έχει τεράστια οφέλη για την υγεία.

Αυτό αποδεικνύεται από την θρυλική έρευνα των 7 χωρών που άρχισε το 1960 σε Κρήτη και Κέρκυρα και σε άλλες έξι χώρες από τον Ancel Keys, έναν φυσιολόγο από τη Μινεσότα των ΗΠΑ.

Η μελέτη των Επτά Χωρών έδειξε ότι όσο περισσότερη χοληστερίνη κυλούσε στο αίμα ενός πληθυσμού, τόσο μεγαλύτερη ήταν η θνησιμότητα του από καρδιακές προσβολές (εμφράγματα). Και θα έλεγε κανείς ότι επρόκειτο για βιολογικό νόμο αν δεν υπήρχε η εξαίρεση της  Κρήτης.

Οι Κρητικοί δεν είχαν τη χαμηλότερη χοληστερίνη στο αίμα τους αλλά παρουσίαζαν ανελλιπώς το μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας όχι μόνο από την καρδιά τους αλλά από οποιαδήποτε άλλη αιτία.

Επομένως καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η Μεσογειακή διατροφή έχει μεν κάποια στοιχεία από την Κρητική, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι απέχει πάρα πολύ από την πολλαπλά θετική επίδραση που έχει η Κρητική διατροφή στην υγεία του ανθρώπου.

Νίκος Σκουλάς: “Nτρέπομαι και μανίζω”

Ο πρώην υπουργός Νίκος Σκουλάς αναφέρθηκε στις τιτάνιες προσπάθειες που κατέβαλλαν οι τοπικοί φορείς και οι επιστήμονες – με όπλο την έρευνα των 7 χωρών – τις προηγούμενες 10ετίες για ν’ αναδείξουν αυτήν ακριβώς την διαφορά.

Δυστυχώς όμως δεν απέδωσαν καρπούς αφού – όπως τόνισε ο κ. Σκουλάς – κάποιο πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων και υπουργών προσέφυγαν στην UNESCO ζητώντας να την αναγνωρίσει και την ονομάσει Μεσογειακή διατροφή.

“Ντρέπομαι και θυμώνω” είπε ο πρώην υπουργός χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή αλλά και οποιαδήποτε άλλη προς αυτή την κατεύθυνση ως έγκλημα κατά του διατροφικού πολιτισμού και της Οικονομίας της Κρήτης.

Θεανώ Βρέντζου: “Βεβαίως και θα αντιδράσουμε”

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της προέδρου του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Ελαιολάδου Θεανούς Βρέντζου η οποία προανήγγειλε άμεση αντίδραση ως προς το εγχείρημα του δήμου λέγοντας ότι δεν έχουμε δικαίωμα σε τέτοιο εγκληματικό λάθος.

"google ad"

Αναφέρθηκε σε μία παλιότερη μελέτη της Περιφέρειας Κρήτης από 22 κορυφαίους επιστήμονες – την περίοδο που η ίδια ήταν αντιπεριφερειάρχης αλλά δυστυχώς “δεν περπάτησε”

Η μελέτη περιείχε πρόταση που αποσκοπούσε να διερευνηθεί η σχέση των Κρητικών προιόντων με την υγεία.

“Αν εξελισσόταν τότε θα μας έδινε ένα σπουδαίο εργαλείο προώθησης και ίσως προλαβαίναμε όλα αυτά που γίνονται σήμερα” τόνισε.

Σταύρος Γαβαλάς: “Άστοχη η ενέργεια του δήμου Ηρακλείου”

Για άστοχη ενέργεια από πλευράς δήμου Ηρακλείου, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Σταύρος Γαβαλάς που είπε ότι θα επικοινωνήσει άμεσα με τους διοργανωτές και θα προτείνει ν’ αλλάξει ο τίτλος του συμποσίου από μεσογειακή σε κρητική διατροφή.

Θα προσπαθήσουμε είπε να το διορθώσουμε για να μην διασύρεται ο τόπος μας.

ekriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...