16.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Ηράκλειο – Εστίαση: Εξωφρενικά ποσά για τα πνευματικά δικαιώματα καλλιτεχνών!

Ημερομηνία:

“Ήταν που ήταν στραβό το κλήμα, το έφαγε κι ο γαϊδαρος”, λέει ο σοφός λαός μας και στην περίπτωση των επιχειρηματιών στο χώρο της εστίασης και της διασκέδασης στο Ηράκλειο, η λαϊκή αυτή ρήση βρίσκει απόλυτη εφαρμογή!

Κι αυτό γιατί, μετά από δύο και πλέον χρόνια αναγκαστικής δυσλειτουργίας του κλάδου λόγω της πανδημίας, οι επιχειρηματίες άρχισαν να εργάζονται, προσπαθώντας να καλύψουν το χαμένο έδαφος, αλλά άρχισαν να δέχονται προειδοποιήσεις και “μπιλιετάκια” από εκπροσώπους των τριών εταιρειών που συγκροτήθηκαν μετά τη διάλυση της ΑΕΠΙ, ζητώντας πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά για τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών.

Απεγνωσμένη επιχειρηματίας με τρία καταστήματα εστίασης για γάμους και βαφτίσεις, κατήγγειλε στο Ράδιο Κρήτη” και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη που ανέδειξε το θέμα, ότι της ζήτησαν το αστρονομικό ποσό των 37.270 ευρώ για τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών!

“Αρχίσαμε φέτος τη λειτουργία μας, υπό κανονικές συνθήκες μετά τον κορωνοϊό, και μας ζητάνε τώρα αναδρομικά τα ποσά;”, αναρωτήθηκε η επιχειρηματίας.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Επιχειρηματιών στον χώρο της εστίασης, Μαρία Αντωνακάκη τόνισε ότι οι άνθρωποι αυτοί, απρόσμενα σπεύδουν στις επιχειρήσεις τους και τους δίνουν τον λογαριασμό, μάλιστα παραδίδουν …κομμένα τιμολόγια χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, προκαλώντας αναστάτωση και οδηγώντας τους επιχειρηματίες σε απόγνωση.

Περνούν και μας αφήνουν κομμένα τιμολόγια, χωρίς καμία εξήγηση, με συγκεκριμένα δηλαδή ποσά. Τους ζητάμε να μας αποδείξουν από που προκύπτουν αυτά τα ποσά και απαντούν ότι μας ηχογραφούν!”, τόνισε φανερά προβληματισμένη η κ. Αντωνακάκη.

Οι καταστηματάρχες, όπως είπε, δεν έχουν καμία αντίρρηση να πληρώσουν για τα πνευματικά δικαιώματα συνθετών και στιχουργών, ζητούν όμως τα ποσά αυτά να μην είναι απαγορευτικά για τη μουσική που είναι απαραίτητη για τα μαγαζιά τους.

Ο πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Άρης Ροζάκης σημείωσε πάντως ότι το κράτος δυστυχώς δε ρύθμισε την κατάσταση μετά την “αμαρτωλή” υπόθεση της ΑΕΠΙ και συνέστησε μεγάλη προσοχή στους επιχειρηματίες σε ό,τι τους ζητηθεί να πληρώσουν.

Πάντως, συγγενείς Κρητικών καλλιτεχνών που επικοινώνησαν με το “Ράδιο Κρήτη” επισήμαναν ότι έχουν χρόνια να πάρουν τα χρήματα τους, ενώ ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου υποσχέθηκε να διερευνήσει το θέμα και να προχωρήσει στη σχετική κοινοβουλευτική παρέμβαση.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οριστικό τέλος στα σενάρια για ευρωπαϊκή θέση

Σας λέω την είδηση με το «καλημέρα»: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν...

Προσοχή, η Κρήτη αντιμετωπίζει «σοβαρό κίνδυνο» από επιπλέοντα ανθρώπινα …… «σκουπίδια»!!

Του Μανώλη Καπετανάκη * Βρίθει τελευταία η τοπική, εθνική αλλά...

Ελληνίδες σε θέσεις ηγεσίας

Του Γιώργου Ουρανού Θα αποτελούσε μεγάλη πρόοδο για τη χώρα...

Η άγνωστη ζωή της Αντωνούσας Καστανοπούλας (Καστανάκη)

Της Ιωάννας Σφακιανάκη «Γιεράρχη τον Γεράσιμο Κισσάμου, τον Δεσπότη, Σκαλίδη, Γιαννουδοβαρδή...