Το 60% κάνει περικοπές ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής – Ο καλπάζων πληθωρισμός σε συνδυασμό με τη μη αναμενόμενη αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων έχουν δημιουργήσει συνθήκες ώστε ο Ηρακλειώτης καταναλωτής να αγοράζει πλέον λιγότερα τρόφιμα από τα σούπερ μάρκετ σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022
Έξι στους δέκα Ηρακλειώτες μισθωτοί περιόρισαν τις αγορές τους σε προϊόντα διατροφής τους τελευταίους δύο μήνες, σύμφωνα με εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου. Ο καλπάζων πληθωρισμός σε συνδυασμό με τη μη αναμενόμενη αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων, που βρίσκονται σε σχέση εξαρτημένης εργασίας με τον εργοδότη, έχουν δημιουργήσει συνθήκες ώστε ο Ηρακλειώτης καταναλωτής να αγοράζει πλέον λιγότερα τρόφιμα από τα σούπερ μάρκετ σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022. Με αυτόν τον τρόπο, καταδεικνύεται πως ο χειμώνας για την πλειοψηφία των νοικοκυριών ήταν οικονομικά “βαρύς”.
Ειδικότερα, η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων πλέον μειώνουν τις διατροφικές τους ανάγκες, καθώς το κόστος των συγκεκριμένων αναγκών πρέπει να ευθυγραμμιστεί με βάση το εισόδημα, όπως υποστηρίζουν φορείς στο neakriti.gr. Οι διατροφικές ανάγκες έχουν να κάνουν τόσο με τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί η νοικοκυρά ή ο νοικοκύρης για να φτιάξει το φαγητό για το μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα όσο και με το φαγητό αυτό καθαυτό. Η αύξηση των τιμών είναι ένα δεδομένο από την προηγούμενη χρονιά. Η αύξηση της τιμής των τροφίμων σε συνδυασμό με την οικονομική απαισιοδοξία έχει πλέον κάνει σαφές πως το ελληνικό νοικοκυριό για να ικανοποιήσει τους βιοτικούς του σκοπούς πρέπει να μειώσει τις διατροφικές του ανάγκες. Τι σημαίνει αυτό; Ο καταναλωτής δε θα αγοράσει δύο πακέτα μακαρόνια, αλλά θα αγοράσει ένα ή κανένα. Το κρέας, που έχει σημειώσει αύξηση, ενδεχομένως να μην αγοραστεί. Ο περιορισμός των διατροφικών αναγκών πλέον είναι κανόνας, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΕΚΗ, πράγμα που σημαίνει πως ο “βαρύς” οικονομικά χειμώνας άφησε το αποτύπωμά του.
Δύσκολος ο χειμώνας
Ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Νεκτάριος Μωυσάκης, υποστήριξε δημόσια πως οι διατροφικές ανάγκες είναι περιορισμένες 6 στα 10 νοικοκυριά. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε: «Τον Σεπτέμβριο του 2022, 4 στους 10 ιδιωτικοί υπάλληλοι είχαν μειώσει τις διατροφικές τους ανάγκες. Και τώρα, ερχόμαστε στον Μάρτιο όπου μέσα σε έξι μήνες 6 στους 10 μισθωτούς του Ηρακλείου έχουν περιορίσει τις διατροφικές τους ανάγκες. Η αγοραστική δυναμική της κοινωνίας του Ηρακλείου έχει πέσει σημαντικά. Ο χειμώνας ήταν “βαρύς” και θεωρώ πως, παρά τις όποιες καταγραφές γίνονται στην ανεργία, τα ποσοστά είναι πάρα πολύ υψηλά. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με “παυσίπονα”, όπως το market pass ή την αύξηση του κατώτατου μισθού. Δυστυχώς και τα δύο μέτρα είναι αναποτελεσματικά. Χρειάζονται ουσιαστικά και ριζικά μέτρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ., ώστε να μπορεί ο εργαζόμενος να ελπίζει».
Κυνηγούν τις προσφορές
«Έξι στα δέκα νοικοκυριά του Ηρακλείου δεν αντέχουν οικονομικά, με αποτέλεσμα να περιορίζουν τις αγορές ακόμα και στα είδη διατροφής τους. Έξι στους δέκα μισθωτούς κυνηγούν τις εκπτώσεις ή τα προϊόντα ετικέτας. Ψάχνουν να βρουν στο σούπερ μάρκετ το πιο φθηνό προϊόν και να το αγοράσουν. Και δυστυχώς η κατάσταση αυτή αποτυπώθηκε τους τελευταίους δύο μήνες. Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν έφερε αισιοδοξία, ενώ την ίδια στιγμή το πρόβλημα μετατρέπεται από κοινωνικό σε ανθρωπιστικό. Η κατάσταση με βάση τα στοιχεία που έχουμε θα χειροτερέψει και τον Ιούνιο θα μιλάμε για περισσότερους Ηρακλειώτες οι οποίοι θα περιορίζουν τις ανάγκες τους για διατροφή. Επίσης, προβλέπεται αύξηση του πληθωρισμού και τον επόμενο μήνα», είπε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ στο Ηράκλειο, κ. Τάσος Ξενάκης.
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και το μέλος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων του ν. Ηρακλείου και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, κ. Δημόκριτος Σαλούστρος. Ο κ. Σαλούστρος είπε: «Η μη ικανοποιητική κάλυψη των διατροφικών αναγκών σχετίζεται με τον κατώτερο μισθό, που παρά τις αναγγελίες του πρωθυπουργού και τις όποιες αυξήσεις, βρίσκεται κάτω από τα όρια της φτώχειας. Δεν μπορούν να καλυφθούν οι καταναλωτικές συνήθειες των ιδιωτών, με άμεση συνέπεια το πρόβλημα να έχει γίνει διατροφικό. Το άγχος των εργαζομένων είναι το πώς θα πληρωθούν οι λογαριασμοί».
“Στοπ” στα περιττά έξοδα – «Το μεροκάματο δε φτάνει»
Απογοήτευση και δυσαρέσκεια έχει “πλημμυρίσει” την ηρακλειώτικη κοινωνία ανέφερε το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και επικεφαλής των οικοδόμων της ΔΗΣΥΕ, Γιώργος Τσιγγένης. «Το μεροκάματο δε φτάνει», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Οι άνθρωποι έχουν περιορίσει τις ανάγκες τους. Κοιτάζουν ακόμα και το λεπτό. Το μεροκάματο δε φτάνει, με άμεση συνέπεια ο κόσμος να αποφεύγει να αγοράζει περιττά πράγματα. Το κόστος έχει αυξηθεί σημαντικά. Πλέον, το πρόβλημα των βιοτικών αναγκών είναι μεγάλο. Υπάρχει απελπισία και απογοήτευση», σημείωσε.