Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες ασφαλισμένοι στο Ηράκλειο οι οποίοι πάσχουν από σοβαρές ασθένειες, καθώς η έλλειψη φαρμάκων μέρα με την ημέρα ολοένα και μεγαλώνει με αποτέλεσμα να ψάχνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο σκευάσματα που τους έχουν συνταγογραφήσει οι γιατροί.
Η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη το μέλος της διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Γιάννης Τσικανδυλάκης, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για τους ασθενείς.
Λείπουν φάρμακα για σοβαρές ασθένειες
Αυτή τη στιγμή, επεσήμανε, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα για καρκινοπαθείς, υπερτασικούς, ινσουλοκατασταλμένους με διαβήτη, σε αντιβιοτικά, για ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και πολλά άλλα.
Το πρόβλημα, ανέφερε, είναι ότι αυτά τα φάρμακα είναι πρωτότυπα και δεν έχουν γενόσημα για αντικατασταθούν.
Γυρίζουν από φαρμακείο σε φαρμακείο
Ακροατές του Ράδιο Κρήτη διαμαρτυρήθηκαν καθώς γυρίζουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για αν βρουν τα σκευάσματα αυτά ενώ σοβαρές ελλείψεις παρατηρούνται και σε αντιβιοτικά ευρείας χρήσης που βέβαια συνταγογραφούνται.
Μάλιστα ένας ασφαλισμένος κατήγγειλε ότι γιατρός του είχε συνταγογραφήσει συγκεκριμένη πολύ γνωστή αντιβίωση και τελικά αφού αναγκάστηκε να την ψάξει σε πάρα πολλά φαρμακεία τελικά ζήτησε νέα συνταγή με άλλο σκεύασμα το οποίο όμως και αυτό βρέθηκε μετά από έρευνα σε πολλά φαρμακεία.
Επίσης πολλοί ασφαλισμένοι επισκέπτονται ακόμη και 10 φορές το ίδιο φαρμακείο για να βρουν το σκεύασμα που ψάχνουν.
Εισάγουν φθηνά τα φάρμακα και τα εξάγουν ακριβά
Οι φαρμακοποιοί με τη σειρά τους υποστηρίζουν ότι παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει σε υπουργείο υγείας και ΕΟΦ λύση δεν βρίσκεται και επαναλαμβάνουν ότι το πρόβλημα δημιουργείται από τις εξαγωγές φαρμάκων καθώς πωλούνται ακριβότερα σε χώρες του εξωτερικού.
Το παράδοξο είπε ο κ.Τσικανδυλάκης είναι ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες εισάγουν σε χαμηλές τιμές χιλιάδες φάρμακα καθώς η Ελλάδα δεν έχει παραγωγή και στη συνέχεια τα εξάγουν με μεγαλύτερες τιμές γι αυτό υπάρχει η μεγάλη έλλειψη.
Ενδεικτικά ανέφερε ως παράδειγμα την επίσκεψή του σε φαρμακείο της Γερμανίας που ένα συγκεκριμένο φάρμακο στην Ελλάδα κόστιζε 1,30 ευρώ και στην Γερμανία 17 ευρώ.
Ο νόμος που δεν εφαρμόζεται
Και όλα αυτά, σύμφωνα με το μέλος του Πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου, την ώρα που υπάρχει νόμος ο οποίος βεβαίως δεν εφαρμόζεται που αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει επάρκεια φαρμάκων για τρεις μήνες στα ράφια των φαρμακείων και τις φαρμακαποθήκες.
Οι φαρμακοποιοί ζητούν να δημιουργηθεί ειδική πλατφόρμα όπου να καταγράφονται οι ελλείψεις και σε όσα φάρμακα παρατηρείται αυτό να απαγορεύεται η εξαγωγή τους.