12.8 C
Chania
Tuesday, December 23, 2025

Ηράκλειο: Ο παγετός, απειλή για τις καλλιέργειες – Τι φοβούνται οι παραγωγοί

Ημερομηνία:

παγετός είναι ο εχθρός που φοβούνται οι παραγωγοί για τις καλλιέργειές τους.

Το χιόνι που έπεσε και πέφτει στην Κρήτη πέρα από τα προβλήματα που δημιούργησε σε διάφορες περιοχές έχει ανησυχήσει τους αγρότες που τώρα φοβούνται για ζημιές στις ελαιοκαλλιέργειες αλλά και στα θερμοκηπιακά προιόντα και εσπερειδοειδή.

Η ζημιά την οποία έχουν υποστεί θα φανεί τις επόμενες ημέρες ενώ όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και το ekriti.gr o διευθυντής Κρήτης του ΕΛΓΑ κ. Δασκαλάκης μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν συνεργεία του Οργανισμού θα πραγματοποιήσουν αυτοψίες σε περιοχές όπου δημιουργήθηκε πρόβλημα από τον παγετό.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες εξαιτίας του παγετού εκτίμησε και ο πρόεδρος του Αγροτικού συλλόγου Τυμπακίου κ.Μανόλης Ορφανουδάκης καθώς τα θερμοκήπια αυτή την εποχή έχουν όλα τα κηπευτικά προϊόντα όπως ντομάτες,αγγούρια, μελιτζάνες, πιπεριές κ.α.

Προς το παρών μας είπε δεν υπάρχει πρόβλημα από το χιόνι ωστόσο ο παγετός που αναμένεται θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

Επιπλέον αυτές τις ημέρες πρόβλημα υπάρχει με τις μεταφορές των προϊόντων και κατ επέκταση στη διάθεσή τους εξαιτίας των απαγορεύσεων κυκλοφορίας λόγω του χιονιά αλλά και του απαγορευτικού των πλοίων που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ελπίζω, ανέφερε, να μην έχουμε άνοδο των τιμών το επόμενο διάστημα.

Φόβος και για τις ελαιοκαλλιέργειες

Ο παγετός έχει αναστατώσει και τους ελαιοπαραγωγούς παρά το γεγονός ότι το λιομάζωμα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί σε πολλές περιοχές.

Με δηλώσεις του στο Ράδιο Κρήτη και το ekriti ο πρόεδρος των αμπελουργών ελαιοπαραγωγών Κρήτης κ.Πρίαμος Ιερωνυμάκης είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα φανεί το μέγεθος της καταστροφής αφού εάν δημιουργηθεί παγετός και το χιόνι είναι πάνω στα δέντρα και τον καρπό θα προκληθεί σπάσιμο στα αγγεία τους.

Ελπίζουμε είπε να μην δούμε το φαινόμενο του 2004 που κάηκαν τα ελαιόδεντρα αφού δημιουργήθηκε ισχυρός παγετός μετά το χιονιά εκείνη τη χρονιά.

Όσον αφορά την κτηνοτροφία επίσης τις επόμενες ημέρες θα φανεί εάν έχουν θανάτους ζώων λόγω έκθεσης στο χιονιά και την κακοκαιρία.

ekriti.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κίνα: Επιβάλλει δασμούς στην ΕΕ στα γαλακτομικά προϊόντα – Έντονη δυσαρέσκεια Κομισιόν

Την επιβολή δασμών έως και 42,7% σε γαλακτοκομικά προϊόντα από την...

Τραμπ: Πάγωμα αιολικών πάρκων

Ηκυβέρνηση Τραμπ ανέστειλε τις μισθώσεις για πέντε μεγάλα υπό κατασκευή αιολικά πάρκα στον...

Βρετανία: 49χρονος νάρκωνε και βίαζε την σύζυγό του μαζί με άλλους άνδρες επί σειρά ετών

Βρετανικές αρχές απήγγειλαν βαριές κατηγορίες σε έναν 49χρονο, ο...

Πώς φεύγουν οι βάρκες για την Κρήτη από το «στρατόπεδο συγκέντρωσης» των δουλεμπόρων στο Τομπρούκ της Λιβύης | Βίντεο

Βίντεο-ντοκουμέντο από «στρατόπεδο συγκέντρωσης» δουλεμπορικού δικτύου στο Τομπρούκ της...