23.8 C
Chania
Sunday, May 19, 2024

Ηρακλειώτης έστειλε επιστολή στον απόγονο του Έλγιν για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Ημερομηνία:

«Τώρα είναι η μέρα και τώρα είναι η ώρα» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή του Κωστή Παπαγεωργίου στον απόγονο του Έλγιν για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ο δημοσιογράφος Κωστής Παπαγεωργίου εξέδωσε πρόσφατα το νέο του βιβλίο με κεντρικό ήρωα τον μεσαιωνικό βασιλιά της Σκωτίας, με τίτλο “ΡΟΜΠΕΡΤ ΜΠΡΟΥΣ – Ο αφορισμένος βασιλιάς”, που αναφέρεται στους απελευθερωτικούς αγώνες της Σκωτίας από την αγγλική κυριαρχία.

Ο Σκωτσέζος βασιλιάς Ρόμπερτ Μπρους (1274-1329) ήταν ο πρόγονος του Τόμας Μπρους, 7ου Κόμη της κομητείας του Έλγιν, που ήταν αυτός που αφαίρεσε τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Ο Τόμας Μπρους, 7ος Κόμης της κομητείας του Έλγιν
Ο Τόμας Μπρους, 7ος Κόμης της κομητείας του Έλγιν

Ο Κωστής Παπαγεωργίου κατά τη μακρόχρονη παραμονή του στο Εδιμβούργο γνώρισε τον σημερινό Κόμη του Έλγιν Άντριου Μπρους και επισκέφτηκε αρκετές φορές την κατοικία της φατρίας των Μπρους, το Μπρούμχωλ Χάουζ, κατά τη διάρκεια της έρευνας που πραγματοποίησε για τη συγγραφή του βιβλίου του, το οποίο απέστειλε με αφιέρωση στον Λόρδο Άντριου Μπρους.

Στο ευχαριστήριο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τον Κωστή Παπαγεωργίου, ο Λόρδος Άντριου Μπρους έκανε αναφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα, επαναλαμβάνοντας τη γνωστή δικαιολογία, ότι δηλαδή ο πρόγονός του είχε την άδεια των οθωμανικών Αρχών, αλλά και μια νέα εντυπωσιακή αποκάλυψη, αναφέροντας ότι η ταφόπλακα από κόκκινο αιγυπτιακό μάρμαρο στον τάφο του βασιλιά Ρόμπερτ Μπρους, που είναι ενταφιασμένος στο Αβαείο του Ντανφέρμλιν, είναι η ταφόπλακα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, την οποία ο πρόγονός του μετέφερε από την Κωνσταντινούπολη!

Ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Κωστής Παπαγεωργίου στο Μπρούμχωλ Χάουζ
Ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Κωστής Παπαγεωργίου στο Μπρούμχωλ Χάουζ

Η επιστολή στον Άντριου Μπρους: «Όλοι περιμένουν εσάς να μιλήσετε» 

Παραθέτουμε την επιστολή που του έστειλε ο Κωστής Παπαγεωργίου μεταφρασμένη στα Ελληνικά:

Προς

Άντριου Ντάγκλας Αλεξάντερ Τόμας Μπρους, 11ο Κόμη του Έλγιν και 15ο Κόμη του Κινκάρντιν. 

Εξοχότατε,

Επειδή στην τελευταία μας επικοινωνία αναφερθήκατε στα Γλυπτά του Παρθενώνα, σας διαβεβαιώνω ότι γνωρίζω με κάθε λεπτομέρεια το ιστορικό κεφάλαιο που άνοιξε ο πρόγονός σας Λόρδος Τόμας Μπρους, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι θέλησε να τα διαφυλάξει, διότι η Ακρόπολη των Αθηνών ήταν τότε ένα πεδίο μάχης.

Σήμερα όμως έχει κατασκευαστεί ένα από τα πιο σύγχρονα μουσεία του κόσμου στην Ακρόπολη των Αθηνών, με σκοπό να υποδεχθεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα, όπου θα είναι πραγματικά ασφαλή, όπως ήθελε και ο πρόγονός σας.

Εξοχότατε, τα Γλυπτά του Παρθενώνα μπορεί για τη Βρετανία να είναι ένα πολύτιμο μουσειακό έκθεμα, αλλά για εμάς τους Έλληνες είναι μέρος της εθνικής μας ταυτότητας, όπως είναι για τον λαό της Σκωτίας η Πέτρα του Πεπρωμένου και το σπαθί του Βασιλιά Ρόμπερτ Μπρους.

τάφος Μπρους
Η ταφόπλακα από κόκκινο αιγυπτιακό μάρμαρο στον τάφο του βασιλιά Ρόμπερτ Μπρους, που είναι ενταφιασμένος στο Αβαείο του Ντανφέρμλιν, είναι η ταφόπλακα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, την οποία ο πρόγονός του μετέφερε από την Κωνσταντινούπολη!

Μετά από πολλή σκέψη, αποφάσισα να απευθυνθώ σε εσάς, προκειμένου να αναλάβετε την πρωτοβουλία μιας πανστρατιάς για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Το ιστορικό κεφάλαιο που άνοιξε ένας Μπρους, μόνο ένας Μπρους μπορεί να το κλείσει.
Η πλειοψηφία της Βουλής των Λόρδων και η πλειοψηφία της κοινής γνώμης της Βρετανίας τάσσεται υπέρ της επιστροφής των γλυπτών, αλλά έχω την αίσθηση ότι όλοι περιμένουν εσάς να μιλήσετε.

Οι ευνοϊκές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα δείχνουν ότι θα έχετε την απόλυτη υποστήριξη της Βουλής των Λόρδων, αφού στην πρόσφατη συζήτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της επανένωσης, εκτός από τρεις.
Πιστεύω, επίσης, απόλυτα ότι θα έχετε και τις ευλογίες της Αυτού Μεγαλειότητος του Βασιλιά Καρόλου, ο οποίος έδωσε ένα ηχηρό “μάθημα” στον Ρίσι Σούνακ, για την άρνησή του να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, φορώντας γραβάτα με την ελληνική σημαία όταν τον συνάντησε στο Ντουμπάι, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

Φυσικά θα πρέπει να είστε προετοιμασμένος, διότι όλα τα φώτα της δημοσιότητας παγκοσμίως θα πέσουν επάνω σας και το Broomhall House θα γίνει το επίκεντρο ενός κορυφαίου ιστορικού γεγονότος. Με την πρωτοβουλία σας δε αυτή θα προσφέρετε μεγάλη υπηρεσία και στη Βρετανία συνολικά, διότι θα δείξει το προφίλ μιας “ήπιας δύναμης” στον νέο κόσμο που διαμορφώνεται.
Αλλά θα είναι επίσης και μια γενναία απόφαση εκ μέρους σας με το βασιλικό μεγαλείο που εκπέμπει η φατρία των Μπρους, ώστε να κλείσει με ένα λαμπρό τρόπο αυτό το δυσάρεστο ιστορικό κεφάλαιο.

Εγώ προσωπικά θα σας πω εκείνο που είπε ο Σερ Αλεξάντερ Σέτον στον πρόγονό σας Βασιλιά Ρόμπερτ Μπρους πριν από την τελική νικηφόρα μάχη του Μπάνοκμπερν:

“Now is the day and now is the time!” (Τώρα είναι η μέρα και τώρα είναι η ώρα).

Ειλικρινά δικός σας
Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου,
δημοσιογράφος-συγγραφέας».

neakriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ