Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», επειτα από αρκετούς κύκλους διαπραγματεύσεων σε τεχνικό αλλά και πολιτικό επίπεδο, φαίνεται πως Αθήνα και Παρίσι κατέληξαν στη διαμόρφωση, σε τιμή που προσεγγίζει τα 3 δισ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί, προσθέτει το δημοσίευμα, εκτιμάται ότι εντός των επόμενων εβδομάδων Αθήνα και Παρίσι θα μπορούν να προχωρήσουν και σε ανακοινώσεις.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι το αρκετά ψηλό κόστος ήταν βασικός ανασταλτικός παράγοντας για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, ωστόσο φαίνετια οι αντιδράσεις παρακάμπτονται καθώς «δύο πλευρές επιθυμούν να αναβαθμίσουν τη στρατηγική συνεργασία τους σε ένα αρκετά ευρύτερο φάσμα.»
Οι πληροφορίες για επαφές με σκοπό την αγορά των δύο φρεγατών κυκλοφορούν εδώ και μήνες, με το υπουργείο Άμυνας να τις έχει επιβεβαιώσει, τον Ιανουάριο, με δηλώσεις του υπουργού, Νίκου Παναγιωτόπουλου. Το πώς θα καταβληθερί το κόστος δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό. Πληροφορίες των «Νέων» προ εβδομάδων έκαναν λόγο για τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας, ενώ το θέμα έχει λυθεί σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Με τα έως τώρα δεδομένα το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα μπορέσει να αποκτήσει τις φρεγάτες από το 2024 και μετά. Οι φρεγάτες ναυπηγούνται τώρα στη Γαλλία και η πρώτη θα παραληφθεί από το γαλλικό Ναυτικό.