23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα: Χατζημιχάλης Γιάνναρης – Αναγνώστης Μάντακας

Ημερομηνία:

Χατζημιχάλης Γιάνναρης

Από τις μεγαλύτερες μορφές των κρητικών αγώνων. Καταγόταν από τους Λάκκους της Κυδωνίας. Υπήρξε γενικός πολεμικός αρχηγός της επαρχίας Κυδωνίας κατά τις Κρητικές επαναστάσεις του 1866, 1878, 1896. Το 1912 ήταν Πρόεδρος της Κρητικής Συνέλευσης που κήρυξε την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Σε μεγάλη ηλικία είχε την τύχη να δει τους πόθους των Κρητών να υλοποιούνται. Ήταν εκείνος που ύψωσε την ελληνική σημαία στον ιστό του φρουρίου Φιρκά μαζί με τον επίσης υπέργηρο οπλαρχηγό Αναγνώστη Μάντακα, την 1η Δεκεμβρίου 1913.

Η ορειχάλκινη προτομή του Γιάνναρη βρίσκεται στην πλατεία 1866 στα Χανιά.

(Σημείωση δική μας: Βρίσκεται; Γιατί την έβγαλαν; Για να μην στενοχωρούν τους μουσαφίρηδες; Τέτοια φιλοξενία; Καημένε Γιάνναρη, καημένε Κριάρη και γιάντα πολεμήσατε; Και του Κριάρη την προτομή την έβγαλαν. Και του Σήφακα το μνήμα το ξήλωσαν από τον προαύλιο χώρο της Μονής Γωνιάς στο Κολυμπάρι. Λαός που ξεχνά την ιστορία του δεν αξίζει να υπάρχει. Ας σβήσει!)

Αναγνώστης Μάντακας

Το τρίτο κατά σειρά ηλικίας αγόρι του Ιωάννη Μάντακα, γεννήθηκε το 1819. Η επαναστατική του δραστηριότητα άρχισε από την επανάσταση του 1841. Διακρίθηκε για την ανδρεία του στις  μάχες στο Πρόβαρμα, στο Φυσαέρα Σελλί και αλλού.

Το 1859 συνελήφθη και φυλακίστηκε στα Χανιά, αποφυλακίστηκε όμως νωρίς εξαιτίας των ένοπλων διαμαρτυριών των συνεπαρχιωτών του.

Έλαβε μέρος στην επανάσταση του 1866-69 ως οπλαρχηγός και πληρεξούσιος Κυδωνίας. Η δράση του ήταν μεγάλη. Διακρίθηκε για την γενναιότητά του, τις πολεμικές του ικανότητες και  την επιμονή του για τη συνέχιση του αγώνα. Στη Συνέλευση της Αργυρούπολης που έγινε το φθινόπωρο του 1867, για να εξετάσει την πρόταση στου ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ να μετατραπεί η Κρήτη σε ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΗΓΕΜΟΝΙΑ, αντιτάχθηκε σθεναρά στην αποδοχή της: «ΜΟΝΟΝ ΕΝΩΣΙΝ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ» βροντοφώναξε με στεντόρεια φωνή, «ΓΙ’ ΑΥΤΗΝ ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΜΕΝ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ, ΤΡΕΦΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΧΟΡΤΑ ΜΟΝΟΝ»

Υστερογ.: Μπρος να χάσουν οι κατακτητές την Κρήτη την ήθελαν αυτόνομη. Μέχρι σήμερα!

Α.Α.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...