24.8 C
Chania
Tuesday, October 15, 2024

Η έρημος Σαχάρα πλημμύρισε για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια – Απόκοσμες εικόνες και βίντεο

Ημερομηνία:

Λίμνες που έχουν σκεπάσει τους άλλοτε αλώβητους αμμόλοφους. Αυτό είναι πλέον το σκηνικό στην έρημο Σαχάρα, αφού ένα από τα πιο άνυδρα και άγονα μέρη του κόσμου επλήγη από πλημμύρες έπειτα από δεκαετίες.

Η βροχόπτωση στη Σαχάρα δεν αποτελεί σπάνιο φαινόμενο, αλλά συνήθως σε μικρές ποσότητες μέσα στο χρόνο και σπάνια στα τέλη του καλοκαιριού. Επί δύο ημέρες τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, σημειώθηκε έντονη βροχόπτωση σε τμήματα της ερήμου στο νοτιοανατολικό Μαρόκο, αφού ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων πέρασε από τη βορειοδυτική Σαχάρα.

Τα δορυφορικά δεδομένα της NASA έδειξαν σχεδόν 8 ίντσες βροχής σε ορισμένα μέρη της περιοχής.

Η Errachidia, μια πόλη της ερήμου στο νοτιοανατολικό Μαρόκο, κατέγραψε σχεδόν 3 ίντσες βροχόπτωσης, το μεγαλύτερο μέρος της σε δύο μόλις ημέρες τον περασμένο μήνα. Αυτό είναι πάνω από τέσσερις φορές περισσότερο από την κανονική βροχόπτωση για ολόκληρο τον Σεπτέμβριο και ισοδυναμεί με βροχόπτωση μεγαλύτερη από μισό χρόνο για την περιοχή αυτή.

«Έχουν περάσει 30 έως 50 χρόνια από τότε που είχαμε τόση βροχή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε στο AP ο Houssine Youabeb από την μετεωρολογική υπηρεσία του Μαρόκου.

Καθώς η βροχή κυλούσε πάνω στο έδαφος της ερήμου, δημιούργησε ένα νέο, υδάτινο τοπίο ανάμεσα στους φοίνικες και τη θαμνώδη χλωρίδα.

Μερικές από τις πιο δραματικές εικόνες έρχονται από την πόλη Merzouga της ερήμου, όπου η σπάνια βροχόπτωση δημιούργησε νέες λίμνες στους αμμόλοφους.

Οι αντανακλάσεις των φοινικόδεντρων της πόλης λαμπυρίζουν τώρα στην έκταση μιας νέας λιμνοθάλασσας, που πλαισιώνεται από απότομους αμμόλοφους.

Η βροχή γέμισε επίσης λίμνες που συνήθως είναι στεγνές, όπως αυτή στο Εθνικό Πάρκο Iriqui, το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο του Μαρόκου. Οι δορυφορικές εικόνες της NASA από την περιοχή, που χρησιμοποιούν ψευδοχρώματα για να αναδείξουν καλύτερα τα νερά των πλημμυρών, δείχνουν νεοσχηματισμένες λίμνες σε ολόκληρες εκτάσεις της βορειοδυτικής Σαχάρας.

Ενώ ένα μεγάλο μέρος της βροχής έπεσε σε αραιοκατοικημένες απομακρυσμένες περιοχές, ένα μέρος έπεσε σε πόλεις και χωριά του Μαρόκου προκαλώντας θανατηφόρες πλημμύρες τον περασμένο μήνα, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από δώδεκα άνθρωποι.

Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη μη πολική έρημος στον κόσμο, η οποία εκτείνεται σε 3,6 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια. Δορυφορικές εικόνες από τον Σεπτέμβριο έδειχναν τεράστιες εκτάσεις της καλυμμένες με πράσινο χαλί καθώς οι καταιγίδες προωθούνταν βορειότερα από το συνηθισμένο, ένα φαινόμενο που ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, στο μέλλον αναμένονται περισσότερες ακραίες βροχοπτώσεις στη Σαχάρα, καθώς η ρύπανση από ορυκτά καύσιμα συνεχίζει να θερμαίνει τον πλανήτη και να διαταράσσει τον κύκλο του νερού.

news247.gr

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Και ο έκπτωτος βασιλιάς δεν παραδεχόταν την… έκπτωσή του

Είναι φαίνεται χαρακτηριστικό όσων εκπέπτουν μίας θέσης βασιλείας. Μέχρι τα...

Μη πόσιμο το νερό σε κοινόχρηστες βρύσες της Γαύδου – Τί έδειξε η ανάλυση του νερού

Απαραίτητη η άμεση αποκατάσταση της ποιότητας του νερού που φτάνει...