17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Η ακρίβεια χτυπά «κόκκινο»: Σπάει ρεκόρ η βενζίνη – «Εκτόξευση» τιμών σε φρούτα και λαχανικά

Ημερομηνία:

Τον πέμπτο υψηλότερο πληθωρισμό για τον μήνα Μάιο παρουσίασε η Ελλάδα (10,7%), σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat με αποτέλεσμα η ακρίβεια να «χτυπάει κόκκινο».

Αυτό εν ολίγοις σημαίνει ότι μήνα με τον μήνα, ο πολίτης βάζει όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ακόμα και για να προμηθευτεί βασικά αγαθά. Στα βενζινάδικα δε, οι τιμές των καυσίμων έχουν πάρει την ανιούσα, με τη βενζίνη να κυμαίνεται στο 2,30 με 2,35 ευρώ στις αστικές περιοχές και να κοντεύει τα 2,7 ευρώ στα νησιά.

Απλησίαστα φρούτα και λαχανικά

Τα προϊόντα τα οποία έχουν δεχτεί τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ δεν είναι άλλα από τα φρούτα και τα λαχανικά.

Και μάλιστα οι αυξήσεις στην τιμή φαίνονται τόσο στα μανάβικα, όσο και στις λαϊκές αγορές, που παραδοσιακά είναι πιο χαμηλές οι τιμές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, είναι χαρακτηριστικό πως σε σχέση με πέρυσι τα ροδάκινα, για παράδειγμα, πωλούνται 1,10 ευρώ ακριβότερα το κιλό, ενώ αυξήσεις υπάρχουν και στα κατ’ εξοχήν καλοκαιρινά φρούτα, το πεπόνι και το καρπούζι.

Ιδιαίτερα στο δεύτερο που θεωρείται «φθηνό» φρούτο, η τιμή του στο κιλό φτάνει πλέον στο 1 ευρώ.

Μάιος 2022 – Μάιος 2021 – Σύγκριση:

  • Κεράσια (κιλό) 6,99 ευρώ 5,79 ευρώ (+20%)
  • Βερύκοκα (κιλό) 5,99 ευρώ 5,39 ευρώ (+11%)
  • Ροδάκινα (κιλό) 4,99 ευρώ 3,89 ευρώ (+28%)
  • Πεπόνι (κιλό) 2,49 ευρώ2,10 ευρώ (+18%)
  • Καρπούζι (κιλό) 0,99 ευρώ 0,89 ευρώ (+11%)

Αγγίζει τα 2,40 ευρώ η βενζίνη

Εφιαλτικό είναι το σενάριο για την τιμή της βενζίνης, η οποία αναμένεται να φτάσει στα 2,40 ευρω τις επόμενες ημέρες.

Μιλώντας στο Mega, ο πρόεδρος βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης Θέμης Κιουρτζής υπογράμμισε ότι σήμερα η διυλιστηριακή τιμή διαμορφώνεται στα 2,20 ευρώ, αύξηση ρεκόρ που αναμένεται να φτάσει στις αντλίες.

«Στην αμόλυβδη θα έχουμε ραγδαία αύξηση στις τιμές των πρατηρίων. Ο πρατηριούχος θα αγοράσει πάνω από 2,25 ευρώ τη βενζίνη».

Σύμφωνα με τον κ. Κιουρτζή, μπορεί τα 3 ευρώ το λίτρο να είναι ένα πολύ μακρινό σενάριο, ωστόσο «η τιμή θα ξεπεράσει σύντομα τα 2,40/ λίτρο στις αστικές περιοχές».

Για τα νησιά οι εκτιμήσεις ωστόσο είναι ακόμα πιο εφιαλτικές με τον κ. Κιουρτζή να κάνει λόγο ακόμα και για 2,7 ευρώ το λίτρο.

"google ad"

«Το 2,30-2,35 είναι κοντά και μες στην εβδομάδα για τις αστικές περιοχές. Να υπενθυμίσουμε ότι στα νησιά έχουμε και το εξτρά μεταφορικό κόστος για τους πρατηριούχους και για τις εταιρείες που στέλνουν το βαπόρι εκεί, γιατί δεν πάει όποτε να’ ναι ένα πλοίο και οπωσδήποτε παίζει ρόλο και ο ΦΠΑ που σε άλλα νησιά είναι 24% και σε άλλα 17%» είπε ο κ. Κιουρτζής στην ΕΡΤ.

Σημειώνουμε ότι ήδη στα Χανιά οι τιμές της απλής αμόλυβδης πλησιάζουν επικίνδυνα τα 2,4 ευρώ το λίτρο.

Με πληροφορίες από ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ