Του Πάνου Παναγιώτου
Τα συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος προς το Δημόσιο σκαρφάλωσε το Νοέμβριο στα 83,6 δισ. ευρώ. Πρόκειται όχι μόνο για νέο ιστορικό ρεκόρ σε ονομαστικούς όρους αλλά ως αναλογία προς το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας. Πλέον, οι Έλληνες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία που αγγίζουν το 50% του ελληνικού ΑΕΠ. Ποιος ευθύνεται, όμως γι’ αυτό τη νέα αρνητική εξέλιξη, ενδεικτική της εξελισσόμενης και εντεινόμενης διαδικασίας πτώχευσης των πολιτών;
Σύμφωνα με τη ΝΔ η ευθύνη βαρύνει το ΣΥΡΙΖΑ που κορόιδεψε το λαό και που εφαρμόζει μία αμείλικτη φοροεισπρακτική πολιτική η οποία καταστρέφει την οικονομία. Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση παρέλαβε «καμένη γη» εξαιτίας της εφαρμογής των πολιτικών των προηγούμενων Μνημονίων αλλά και βρέθηκε αντιμέτωπη με μία πανευρωπαϊκή συνωμοσία εναντίον της που την εμπόδισε να υλοποιήσει το πρόγραμμα της. Ποια είναι τελικά η αλήθεια;
Τι συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2015
Κατ’ αρχήν και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2015 οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων στο Δημόσιο ανήλθαν στα 11,833 δισ. ευρώ. Το μέγεθος αυτό είναι δραματικά μεγάλο και υποδεικνύει ότι η ταχύτητα με την οποία συνεχίζονται οι ιδιωτικές πτωχεύσεις διατηρείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, τρέχουσα αποτυχία της κυβέρνησης να βάλει φρένο στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο πολύ λίγο διαφέρει από την αντίστοιχη της προηγούμενης.
Τι είχε συμβεί επί ΝΔ στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2014
Συγκεκριμένα, το ύψος των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών που δημιουργήθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2014, δηλαδή επί κυβερνήσεως με επικεφαλής τη ΝΔ, είχε ανέλθει σε 12,5 δισ. ευρώ, δηλαδή ήταν, επίσης, δραματικά μεγάλο και μάλιστα κατά 670 εκ. ευρώ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο επί ΣΥΡΙΖΑ.
Τι σχολίαζε ο ΣΥΡΙΖΑ για εκείνη την εξέλιξη
Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ η εκρηκτική αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ήταν απόρροια της εφαρμογής της καταστροφικής πολιτικής του Μνημονίου γι’ αυτό και στις προτάσεις του υποσχέθηκε ότι θα «καταργηθεί το σύνολο της μνημονιακής νομοθεσίας και θα αντικατασταθεί από ένα νέο εθνικό μοντέλο παραγωγής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης, ως πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».
Συγκριτικά & συμπερασματικά
Τόσο στην περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ όσο της ΝΔ ως επικεφαλής κυβερνήσεων, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο αυξήθηκαν κατακόρυφα και σχεδόν κατά το ίδιο ποσό επιβεβαιώνοντας αυτό που εύκολα διαπιστώνει ο κάθε πολίτης, ότι δηλαδή η πτώχευση των πολιτών και η καταστροφή της οικονομίας συνεχίζονται.
Όσον αφορά, δε, στη ρητορική που επιλέγουν τα κόμματα κατά το σχολιασμό αυτής της εξέλιξης, αυτή προσαρμόζεται ανάλογα με το αν βρίσκονται στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση. Αν είναι στην κυβέρνηση τότε φταίνε όλοι οι άλλοι ενώ αν βρίσκονται στην αντιπολίτευση τότε η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση την οποία και καλούν να αποχωρήσει ώστε να έλθουν τα ίδια στην εξουσία για να βελτιώσουν τα πράγματα.
Έτσι, τουλάχιστον ως προς το ρυθμό και το μέγεθος της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο αλλά και της ρητορικής που χρησιμοποιείται για το σχολιασμό της, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μοιάζουν πολύ περισσότερο απ’ όσο διαφέρουν.
* Ο Πάνος Παναγιώτου είναι τεχνικός αναλυτής χρηματιστηριακών αγορών, εκδότης τουwww.analitis.gr , διευθυντής της Ελληνικής Κοινότητας Τεχνικών Αναλυτών στην Αγγλία (www.ekta.gr) και διευθυντής εκπαίδευσης και έρευνας της Enalos LTD στο Λονδίνο. Είναι δημιουργός λογισμικών αυτοματοποίησης της τεχνικής ανάλυσης (3F, DomiStock) και συγγραφέας χρηματιστηριακών και οικονομικών βιβλίων. Άρθρα και συνεντεύξεις του δημοσιεύονται για μιάμιση δεκαετία σε πληθώρα ΜΜΕ ενώ είναι συχνός καλεσμένος σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.