22.8 C
Chania
Friday, May 17, 2024

Η ανάπτυξη του δικτύου υδατοδρόμιων και το υποθαλάσσιο καλώδιο Κρήτης – Πελοποννήσου στα προς ένταξη έργα στο «πακέτο Γιούνκερ»

Ημερομηνία:

Και έργα με κρητικό ενδιαφέρον βρίσκονται στα προς ένταξη στο “πακέτο Γιούνκερ”.

Ο ενεργειακός τομέας διεκδικεί τη μερίδα του λέοντος, συμμετέχοντας με 20+1 σε σύνολο 42 έργων, που προτείνονται από την κυβέρνηση για ένταξή τους στο «πακέτο Γιούνκερ».

Μεταξύ αυτών ο τερματικός σταθμός LNG Βορείου Ελλάδος – Αλεξανδρούπολης, η ανάπτυξη δικτύων διανομής στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας, το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου κ.ά.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των 42 έργων που προτείνονται, ανέρχεται σε 5,55 δισ. ευρώ και για να προκριθούν για χρηματοδότηση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων, στον βαθμό που το «πακέτο Γιούνκερ» είναι μηχανισμός υποβοήθησης ιδιωτικών έργων. Ο κατάλογος αναρτήθηκε στην Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Εργων, ένα online portal ενημέρωσης δυνητικών επενδυτών και ανακοινώθηκε από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου και βουλευτή της Ν.Δ. Κωστή Χατζηδάκη. Απαντώντας εμμέσως στην κριτική που ασκείται για την καθυστέρηση από την πλευρά της χώρας μας να προτείνει έργα που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του «πακέτου Γιούνκερ», ο κ. Σταθάκης παραδέχθηκε ότι είχε κατατεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση κατάλογος με 174 έργα συνολικού προϋπολογισμού 41,5 δισ. ευρώ, υποστήριξε ωστόσο ότι επρόκειτο για έργα «που δεν είχαν κανένα βαθμό ωρίμανσης και καμία πιθανότητα υλοποίησης». Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που είναι ο φορέας αξιολόγησης των έργων, από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν προταθεί μέχρι σήμερα 200 έργα προϋπολογισμού 76 δισ. ευρώ. Οι εγκρίσεις ωστόσο μέχρι σήμερα διαμορφώνονται στα 10,6 δισ. ευρώ, γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη επιβεβαιώνει ότι η κυβερνητική πρωτοβουλία συνιστά μια προκαταρκτική διαδικασία. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η διαδικασία έγκρισης απαιτεί πρωτίστως λειτουργικές τράπεζες και πρόθυμους ιδιώτες επενδυτές. Υπάρχει κίνδυνος χωρίς ικανοποιητική λειτουργία των τραπεζών και εμπιστοσύνη από τις αγορές το “πακέτο Γιούνκερ” να μείνει κενό γράμμα», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση θα κριθεί και από τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων».

Οπως προκύπτει από τον κατάλογο που κατατέθηκε, εκτός από τα έργα αμιγώς του ενεργειακού τομέα, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων φθάνει τα 2,2 δισ. ευρώ, στην κατηγορία της έρευνας και καινοτομίας περιλαμβάνεται και η αντικατάσταση των κινητήρων των πλοίων ακτοπλοΐας με κινητήρες LNG, το εθνικό ευρυζωνικό σχέδιο για πρόσβαση στο Διαδίκτυο με υψηλής και υπερυψηλής ταχύτητας συνδέσεις, η ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων κ.ά. Οπως εξήγησε ο κ. Σταθάκης, η υποβολή και η αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων είναι μια διαδικασία ανοιχτή και ο κατάλογος αυτός θα εμπλουτίζεται. Το υπουργείο προσανατολίζεται στη διαμόρφωση, όπως είπε, δύο «μπουκέτων» έργων, όπως η ανάπτυξη ενός δικτύου μαρινών, και στον εντοπισμό και ομαδοποίηση δημόσιων κτιρίων που χρήζουν ενίσχυσης.

01s19ergajuncker-thumb-large

kathimerini.gr

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αστυνομικοί έστησαν σκηνές στο Σύνταγμα – Τι καταγγέλλουν

Σε μια πρωτόγνωρη διαμαρτυρία στο Σύνταγμα προχώρησαν αστυνομικοί, το...

Το ΚΚΕ θέλει αλά Κολούμπια φοιτητικό κίνημα καταδίκης Ε.Ε. και κυβέρνησης για τη Γάζα

Το Παλαιστινιακό, που βρίσκεται σε φάση κλιμάκωσης κι ενώ...

Μενίδι: Κυνικός και αδίστακτος ο γυναικοκτόνος – «Τη σκότωσα και δεν το μετανιώνω»

«Μου έτρωγε λεφτά. Διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση εδώ και πολλά...