21.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Η αναστολή λειτουργίας της 126 Σμηναρχίας Μάχης στην Κρήτη αφήνει κενό στην άμυνα;

Ημερομηνία:

31 Ιουλίου 2015. Παρουσία του Αρχηγού του ΓΕΑ, Αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστου Βαΐτση, πραγματοποιείται η τελετή αναστολής της λειτουργίας της 126 Σμηναρχίας Μάχης του Ηρακλείου.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, «η Μονάδα δεν κλείνει αλλά στο πλαίσιο του ορθολογικού σχεδιασμού μετασχηματίζεται». Στην αντίπερα όχθη, φωνές κάνουν λόγο για «κενό» στην άμυνα του ΝΑ Αιγαίου.

Μιλώντας στο defenceline.gr, ο κ. Βαΐτσης τόνισε ότι η Μονάδα δεν κλείνει, αλλά μετασχηματίζεται. Γίνεται πιο επιχειρησιακά κατάλληλη για τη δομή της πολεμικής αεροπορίας ενώ ταυτόχρονα εξοικονομούνται σημαντικοί πόροι. «Παράλληλα θα ενισχύσουμε την επιχειρησιακή ικανότητα της 133 Σμηναρχίας Μάχης».

Σύμφωνα με τον Αρχηγό του ΓΕΑ, στη Μονάδα θα εξακολουθήσει να εδράζεται η 11η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων (S-300PMU1 – TOR-M1), η οποία πλέον θα υπάγεται στην 350 Πτέρυγα Κατευθυνόμενων Βλημάτων που έχει ως έδρα την Θεσσαλονίκη.

Πώς θα καλυφτεί το κενό;

Όπως σημειώνει σε σημερινό του άρθρο, ο Δημήτης Καζάκης (ΕΠΑΜ), ο «Α/ΓΕΑ, άφησε να εννοηθεί ότι στους χώρους που μένουν ελεύθεροι θα μεταφερθεί κάτι άλλο».

Ο κ. Βαΐτσης μετά την ολοκλήρωση της τελετής αναστολής λειτουργίας της 126 Σμηναρχίας Μάχης, δήλωσε πως «θα ‘ρθει κάτι άλλο να καταλάβει τους ελεύθερους χώρους και να γίνει ακόμα πιο επιχειρησιακή η μονάδα», χωρίς όμως να δίνει περισσότερα στοιχεία.

Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο κ. Καζάκης, δεν διευκρινίστηκε πώς ακριβώς θα καλυφθεί αεροπορικά η άμυνα του ΝΑ Αιγαίου.

«Το γεγονός είναι από μόνο του πρωτοφανές για την εθνική άμυνα της χώρας. Αναστέλλεται η λειτουργία μιας τόσο σημαντικής Σμηναρχίας μάχης, χωρίς να υπάρχει διάδοχη κατάσταση με τουλάχιστον αντίστοιχη επιχειρησιακή ικανότητα και ετοιμότητα. Ίσως κάτι τέτοιο να είναι παγκόσμια πρώτη. Με εξαίρεση βέβαια τις χώρες που βρίσκονται υπό στρατιωτική κατοχή», αναφέρει στο άρθρο του μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του ΕΠΑΜ.

Το ζήτημα που τίθεται σύμφωνα με τον Καζάκη, είναι εάν η 11η ΜΚΒ (S-300PMU1 – TOR-M1) μπορεί να αντικαταστήσει επιχειρησιακά τη Σμηναρχία. Όπως ο ίδιος απαντά, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Το μέλλον της Μονάδας και η Αεροπορία Στρατού

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο A/ΓΕΑ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις πληροφορίες που υπάρχουν για μετεγκατάσταση ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία και οι οποίες μπορούν να διατεθούν μετά τις μετασχηματισμό της 126 ΣΜ.

Είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν κάποιες σκέψεις, υπάρχουν κάποιοι σχεδιασμοί που γίνονται αλλά δεν μπορώ να σας ανακοινώσω τίποτα, διότι δεν υπάρχει και τελικό, δεν υπάρχει μια οριστική απόφαση για να μπορώ να σας πω κάτι. Πλέον θα πρέπει κανένας να είναι αφελής για να σχεδιάζει κοιτάζοντας μόνο το Όπλο του και να μην αντιμετωπίζει το θέμα της Άμυνας με κύριο γνώμονα την διακλαδικότητα και να κρύβεται πίσω από κλαδικές σκέψεις και κλαδικά -με τη στενή έννοια του όρου- συμφέροντα και να λέει πως έχει κάπου κάποιες δυνατότητες και υποδομές τις οποίες δεν θα τις διαθέσει αν απαιτηθεί σε άλλο Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων για να αυξήσει τις επιχειρησιακές ικανότητες της πατρίδας. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, η Πολεμική Αεροπορία δεν θα ήταν αρνητική στο να έρθει κάποια Μονάδα εδώ, η οποία στον γενικότερο σχεδιασμό της Άμυνας της χώρας θα εξυπηρετούσε τον σκοπό αυτό».

Προς πώληση;

"google ad"

Όπως σημειώνει ο Δημήτρης Καζάκης στο άρθρο του με τίτλο: “Διαλύουν και ξεπουλάνε κομμάτι-κομμάτι την άμυνα της χώρας”, το ερώτημα τι θα απογίνει το υλικό της Σμηναρχίας παραμένει ακόμη αναπάντητο.

«Θα ενισχύσουν τις υπόλοιπες μονάδες της αεροπορίας, ή θα πάνε προς πώληση». Ο Αρχηγός του ΓΕΑ, διευκρίνισε ότι η ΠΑ δεν πωλεί τα αεροσκάφη F-16 Block 30 για τα οποία είχε υποβάλει σχετική πρόταση η Βουλγαρία. «Εξετάζεται, δεν υπάρχουν αποφάσεις, δεν υπάρχει η προοπτική να πουλήσουμε κάτι», είπε.

koutipandoras.gr
Φωτογραφία: George Lamprakis

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατολίσθηση στα Τοπόλια τραυματίζει ελαφρά μητέρα και παιδί

Σε συναγερμό τέθηκαν το πρωί της Κυριακής οι αρχές...

35χρονη τουρίστρια σώθηκε μετά από επιχείρηση διάσωσης στο Μπάλο

Μια 35χρονη τουρίστρια από τη Γερμανία διασώθηκε χθες το...

Ηράκλειο: Είχε γίνει η σκιά της και την τρομοκρατούσε!

Αρνούνταν να αποδεχθεί ότι η σχέση τους είχε πάρει...

Γαμήλια φωτογράφιση με παραδοσιακές… ινδικές φορεσιές και φόντο τον Κούλε!

Με καταγωγή από την Ινδία, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι ίδιοι...