14.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Η ανομβρία έφερε ξανά στην επιφάνεια το Σφεντύλλι | Βίντεο

Ημερομηνία:

Εδώ και 14 χρόνια το χωριό Σφεντύλι πλημμυρίζει σιγά-σιγά και χάνεται κάτω από το νερό, λόγω του φράγματος Αποσελέμη που κατασκευάστηκε στην περιοχή. Το Σφεντύλι βρίσκεται στο 37ο χιλιόμετρο της οδού Ηρακλείου-Λασιθίου και η παλαιότερη μαρτυρία για την ύπαρξη του οικισμού χρονολογείται στο 1577.

To χωριό βρέθηκε μέσα στον ταμιευτήρα νερού του φράγματος Αποσελέμη.

Αν και οι κάτοικοι του νησιού, εδώ και παρά πολλά χρόνια, έχουν αποζημιωθεί από το κράτος για τις περιουσίες τους, που θα χαθούν κάτω από το νερό, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι η πολιτεία έπρεπε να μεριμνήσει και για την μετεγκατάσταση του οικισμού σε άλλη περιοχή.

Tωρα, φαίνεται ότι η παρατεταμένη ανομβρία δίνει τη λύση, αφού το χωριό πλέον δε βυθίζεται αλλά έχει αναδυθεί στην ξηρά.

Όπως σημειώνει και ο κινηματογραφιστής Νίκος Σαράντος:

“Το χωριό βρίσκεται μέσα στα όρια της τεχνητής λίμνης και ο σχεδιασμός του φράγματος προβλέπει την ολοκληρωτική του κάλυψη από το νερό. Το 2015 είχε καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του, αλλά σήμερα λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας έχει ”βγει ”στην στεριά σχεδόν εξολοκλήρου.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα με το ψηλό κυπαρίσσι που έχει βγει εντελώς στην επιφάνεια, και τα σημάδια στα δέντρα και στα σπίτια, από την … υποβρύχια διαμονή τους.

Πέρα όμως από τον προβληματισμό για τις κλιματολογικές συνθήκες και την ανησυχία για το πολύτιμο πλέον νερό, το Σφεντύλι μας χαρίζει απλόχερα, για μία ακόμα φόρα, εντυπωσιακές εικόνες.”

Δείτε σχετικό βίντεο:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=ffdmzlb74tw”]

Ένα ιστορικό χωριό

Το χωριό Σφεντύλι βρίσκεται στο 37ο χιλιόμετρο της διαδρομής Ηρακλείου – Λασιθίου. Η παλαιότερη απόδειξη για την ύπαρξη του χωριού χρονολογείται από το 1577, στον κατάλογο τoυ Fr. Barozzi. Στην πρώτη τουρκική απογραφή (1671), ο οικισμός (Isfendil) είχε εννέα χριστιανικές οικογένειες. Στην απογραφή του 1881 ανήκε στο δήμο Μοχού, το 1900 αναφέρεται στο Δήμο Λαγκαδά και από το 1920 στο δήμο του Ποταμιές.

Το όνομα του οικισμού, σύμφωνα με την παράδοση, φέρεται να προέρχεται από το όνομα του πρώτου κατοίκου. Επίσης, σύμφωνα με την ιστορία στα χρόνια της Ενετοκρατίας ήταν φέουδο της Λατινικής επισκοπής της Χερσονήσου από το 1248.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...