Από το fb του Κώστα Χαρτζουλάκη *
Η περίοδος επικονίασης στην ελιά, που διαρκεί περίπου 5-10 ημέρες, είναι η πιο κρίσιμη περίοδος για την καρπόδεση. Επηρεάζεται από τη θερμοκρασία, την υγρασία του εδάφους και της ατμόσφαιρας, τη θρεπτική κατάσταση και ποιότητα των ανθέων, κλπ.
Φέτος, η ανθοφορία της ‘Κορωνέϊκης’ είναι καλή. Ωστόσο, οι περιορισμένες βροχοπτώσεις τον τελευταίο μήνα σε συνδυασμό και με τις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες και τους νότιους ανέμους δεν εξασφαλίζουν επαρκή υγρασία στο έδαφος των ελαιώνων για να εξασφαλισθεί καλή άνθηση και καρπόδεση.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες δεν αναμένονται βροχές και σε κάποιες περιοχές η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 28 οC. Γι’ αυτό στις περιοχές που η άνθηση της ελιάς αρχίζει η συνεχίζεται ή δεν έχει αρχίσει η καρπόδεση, θα πρέπει να γίνει άμεσα μια άρδευση με 250-300 λίτρα νερό για κάθε δένδρο σε μία, δύο ή περισσότερες δόσεις, ανάλογα με την σύσταση του εδάφους και το σύστημα άρδευσης, για να μετριασθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην άνθηση-καρπόδεση από την ανομβρία.
Η άρδευση αυτή, εκτός του ότι θα διατηρήσει την υγρασία του εδάφους και θα τροφοδοτεί τα φύλλα και τα άνθη με νερό, μειώνοντας τον κίνδυνο αφυδάτωσης, θα συμβάλει και στην αύξηση της ετήσιας βλάστησης που θα φέρει την παραγωγή της επόμενης χρονιάς.
Προσοχή! Μην πλημμυρίσετε το έδαφος. Θα έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα λόγω έκπλυσης του αζώτου, που είναι απαραίτητο για την καλή καρπόδεση!
Με δεδομένο ότι η φετινή χρονιά είναι ‘ξηρή’ και πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί στη χρήση του νερού, ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει συνεργασία και συνεχής ενημέρωση για να αποφύγουμε την κρίση τόσο στην αγροτική παραγωγή όσο και στο τουρισμό.
* Γεωπόνος – Ερευνητής, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, με μεγάλη εμπειρία για τις απαιτήσεις σε νερό και τα συστήματα άρδευσης των καλλιεργειών, τις σχέσεις εδάφους-φυτού-νερού, τη χρήση των χαμηλής ποιότητας υδάτων (αλατούχα και επεξεργασμένα) για άρδευση και τη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων στη γεωργία. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 58 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά SCI, περίπου 160 δημοσιεύσεις σε πρακτικά συνεδρίων και επιστημονικών συναντήσεων και 16 άρθρα ανασκόπησης με περισσότερα από 2800 ετεροαναφορές. Έχει συμμετάσχει σε 32 ανταγωνιστικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς οργανισμούς, το ΔΣΕ και την Ε.Ε. Είναι επίσης κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, και προσκεκλημένος ομιλητής σε πολλά εθνικά και διεθνή συνέδρια. Τα τελευταία 5 χρόνια είναι σύμβουλος σε θέματα άρδευσης και ελαιοκομίας στην Κίνα, Πακιστάν, Ιορδανία, Ιράν, Αίγυπτο, κλπ.
Η εταιρεία John Deere, κορυφαίος κατασκευαστής γεωργικών μηχανημάτων, εφαρμόζει πολιτικές που περιορίζουν τους αγρότες από…
Εντός του 2025, πιθανόν κατά τους πρώτους μήνες του έτους, αναμένεται η απόφαση της αμερικανικής…
Στις 27 Ιανουαρίου 2025 στο αμφιθέατρο του Ωδείου Αθηνών θα πραγματοποιηθούν οι απονομές των βραβείων…
Εκδικάστηκε η υπόθεση της ρεθυμνιώτισας, Αγαθής Μαρκοπούλου, η οποία κατηγορούνταν για κλοπή ενός κινητού τηλεφώνου στην Κωνσταντινούπολη…
Βίαιη φραστική - και όχι μόνο - επίθεση που συνοδεύτηκε από αφαίρεση χρημάτων που προέρχονταν…
Σημαντική αλλαγή στο σκηνικό του καιρού προβλέπεται για τις επόμενες ημέρες, με την Εθνική Μετεωρολογική…
This website uses cookies.