19.8 C
Chania
Tuesday, April 30, 2024

Η ανομβρία συνεχίζεται … Ποτίζουμε την ελιά ορθολογικά!

Ημερομηνία:

Από το fb του Κώστα Χαρτζουλάκη *

Η περίοδος επικονίασης στην ελιά, που διαρκεί περίπου 5-10 ημέρες, είναι η πιο κρίσιμη περίοδος για την καρπόδεση. Επηρεάζεται από τη θερμοκρασία, την υγρασία του εδάφους και της ατμόσφαιρας, τη θρεπτική κατάσταση και ποιότητα των ανθέων, κλπ.

Φέτος, η ανθοφορία της ‘Κορωνέϊκης’ είναι καλή. Ωστόσο, οι περιορισμένες βροχοπτώσεις τον τελευταίο μήνα σε συνδυασμό και με τις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες και τους νότιους ανέμους δεν εξασφαλίζουν επαρκή υγρασία στο έδαφος των ελαιώνων για να εξασφαλισθεί καλή άνθηση και καρπόδεση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες δεν αναμένονται βροχές και σε κάποιες περιοχές η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 28 οC. Γι’ αυτό στις περιοχές που η άνθηση της ελιάς αρχίζει η συνεχίζεται ή δεν έχει αρχίσει η καρπόδεση, θα πρέπει να γίνει άμεσα μια άρδευση με 250-300 λίτρα νερό για κάθε δένδρο σε μία, δύο ή περισσότερες δόσεις, ανάλογα με την σύσταση του εδάφους και το σύστημα άρδευσης, για να μετριασθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην άνθηση-καρπόδεση από την ανομβρία.

Η άρδευση αυτή, εκτός του ότι θα διατηρήσει την υγρασία του εδάφους και θα τροφοδοτεί τα φύλλα και τα άνθη με νερό, μειώνοντας τον κίνδυνο αφυδάτωσης, θα συμβάλει και στην αύξηση της ετήσιας βλάστησης που θα φέρει την παραγωγή της επόμενης χρονιάς.

Προσοχή! Μην πλημμυρίσετε το έδαφος. Θα έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα λόγω έκπλυσης του αζώτου, που είναι απαραίτητο για την καλή καρπόδεση!

Με δεδομένο ότι η φετινή χρονιά είναι ‘ξηρή’ και πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί στη χρήση του νερού, ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει συνεργασία και συνεχής ενημέρωση για να αποφύγουμε την κρίση τόσο στην αγροτική παραγωγή όσο και στο τουρισμό.

* Γεωπόνος – Ερευνητής, πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, με μεγάλη εμπειρία για τις απαιτήσεις σε νερό και τα συστήματα άρδευσης των καλλιεργειών, τις σχέσεις εδάφους-φυτού-νερού, τη χρήση των χαμηλής ποιότητας υδάτων (αλατούχα και επεξεργασμένα) για άρδευση και τη βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων στη γεωργία. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 58 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά SCI, περίπου 160 δημοσιεύσεις σε πρακτικά συνεδρίων και επιστημονικών συναντήσεων και 16 άρθρα ανασκόπησης με περισσότερα από 2800 ετεροαναφορές. Έχει συμμετάσχει σε 32 ανταγωνιστικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς οργανισμούς, το ΔΣΕ και την Ε.Ε. Είναι επίσης κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, και προσκεκλημένος ομιλητής σε πολλά εθνικά και διεθνή συνέδρια. Τα τελευταία 5 χρόνια είναι σύμβουλος σε θέματα άρδευσης και ελαιοκομίας στην Κίνα, Πακιστάν, Ιορδανία, Ιράν, Αίγυπτο, κλπ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στιγμές από την ιστορία της Πρωτομαγιάς στον κόσμο και στην Ελλάδα!

Του Σπύρου Δαράκη * Πρώτη του Μάη! Μια μέρα κόκκινη,...

Λούης Τίκας και Εργατική Πρωτομαγιά

Του Γιώργου Σταυρουλάκη, Οικονομολόγος-Συγγραφέας - Ανιψιός Λούη Τίκα Πρωτομαγιά. Παγκόσμια...

Σούδα: Το μυστικό του κρηπιδώματος Κ-14 και το θηριώδες Αϊζενχάουερ

Η βάση της Σούδας είναι ίσως η μοναδική βάση στη Μεσόγειο που...

Χανιά: Ένας 15χρονος ξυλοκόπησε τη γιαγιά του – Θύμα οικογενειακής βίας στο παρελθόν ο ανήλικος

Ένα απίστευτο περιστατικό ενδοοικοενειακής βίας με πρωταγωνιστή ανήλικο και...