25.8 C
Chania
Sunday, September 8, 2024

Η «Ανταρσία στα Χανιά» για το πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Χώρος πρασίνου, όχι πάρκινγκ

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση «Ανταρσία στα Χανιά»:

Πλήθος κόσμου (οικογένειες, παιδιά με τα ποδήλατα και τα ζώα τους, κόσμος της γειτονιάς, εργαζόμενοι κι εργαζόμενες) συμμετείχαν στη γιορτή για το άνοιγμα του Πάρκου στο πρώην Στρατόπεδο Μαρκοπούλου που οργανώθηκε το Σάββατο 25/5 από τον Σύλλογο «Γειτονιά του Άη Γιάννη» και την «Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου». Η δημοτική κίνηση «Ανταρσία στα Χανιά – Αντικαπιταλιστική Αριστερή Κίνηση για την Ανατροπή» συμμετείχε και στήριξε τη γιορτή.

Ήταν μια γιορτή που πραγματοποιήθηκε με σεβασμό και αγάπη στη φύση κι έφερε σε επαφή τον κόσμο της γειτονιάς με όλους τους Χανιώτες και τις Χανιώτισσες. Για μια ακόμα φορά, αναδείχτηκε πόσο αναγκαία είναι η κατασκευή πάρκου στο χώρο του πρώην Στρατοπέδου αλλά και πόσο εγκληματικές είναι οι πολιτικές του Δήμου και της Υπηρεσίας Πρασίνου που καταστρέφουν το αστικό πράσινο με την πρώτη ευκαιρία. Είναι κοινό μυστικό ότι στα Χανιά συντελείται μια άνευ προηγουμένου δενδροκτονία. Από την υποτιθέμενη ανάπλαση του Δημοτικού Κήπου με τη συντριπτική μείωση των δέντρων και της βλάστησης που μετέτρεψε ένα ιστορικό χώρο πρασίνου και περιπάτου σε θεματικό πάρκο διασκέδασης μέχρι τις φαραωνικές αστικές αναπλάσεις όπου δίνεται προτεραιότητα στην τσιμεντοποίηση των χώρων, η οποία σημαίνει και εκτίναξη του κόστους κατασκευής.

Χώρος στάθμευσης αντί πράσινο

Αντίθετα, στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Χανίων μια εβδομάδα μετά και στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είδαμε να περνάει ένα διαφορετικό μήνυμα. Η εκδήλωση αντί να αναδείξει την ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος κατέληξε να μετατραπεί σε μια άτυπη “πρόβα τζενεράλε” για τη λειτουργία χώρου στάθμευσης! Ο χώρος άνοιξε για τα αυτοκίνητα και μάλιστα, τι ειρωνεία, όταν λίγα μέτρα πιο δίπλα λειτουργούσε ενημερωτικό περίπτερο της ΔΕΔΙΣΑ! Οι φωτογραφίες και οι μαρτυρίες των δημοτών που κυκλοφόρησαν είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Με λίγα λόγια, η Δημοτική αρχή χρησιμοποίησε την γιορτή γα την προστασία του περιβάλλοντος για να επιβάλλει τους δικούς της σχεδιασμούς θυμίζοντας τις αλήστου μνήμης εποχές περασμένων δεκαετιών του «κατόπιν ενεργειών μας».

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται η θέση που εκφράσαμε κατά τη διάρκεια της θητείας μας στο Δημοτικό συμβούλιο και μετά, ότι οι πολιτικές που ακολουθούν ο Δήμαρχος Χανίων και οι συνεργάτες του είναι σε ευθεία αντίθεση με τις ανάγκες των πολιτών. Πέρα από την απουσία πολιτικής βούλησης για ένα σχεδιασμό στην πόλη με βάση το πράσινο κι ενάντια στην τσιμεντοποίηση της, προκύπτει ότι ο Δήμος Χανίων προσπαθεί να επιβάλει σχέδια που αποδεδειγμένα δεν έχουν εγκριθεί από το σύνολο των κάτοικων της πόλης, ούτε έχουν έρθει ως θέμα προς συζήτηση στην παρούσα σύνθεση αλλά και στην προηγούμενη του Δημοτικού συμβουλίου.

Υπενθυμίζουμε ακόμα, ότι ο χώρος άνοιξε κάτω από τη σαρωτική δράση του κόσμου της γειτονιάς, των περιβαλλοντικών και κοινωνικών κινημάτων, της εργαζόμενης πλειοψηφίας που έχουν συνδέσει τις μάχες για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων με τον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η δημοτική αρχή Σημανδηράκη δεν δικαιούται να μιλά για τη σύνδεση της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος με το χώρο του πρώην Στρατοπέδου. Η δημιουργία χώρου στάθμευσης θα συμβάλλει στη μείωση του πρασίνου και στην ραγδαία αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου στην ευρύτερη περιοχή.  Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τα έργα ανάπλασης στο κέντρο, χωρίς πάρκινγκ για τους μόνιμους κατοίκους και με απουσία οποιασδήποτε μελέτης για πράσινο. Τα έργα επιβαρύνουν τη ζωή των ανθρώπων. Και εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με μελέτη του Ερευνητικού Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) για το 2021 ότι χιλιάδες κάτοικοι ευρωπαϊκών αστικών κέντρων χάνουν πρόωρα τη ζωή τους κάθε χρόνο εξαιτίας της έλλειψης χώρων πρασίνου. Αλήθεια, αυτό το μέλλον θέλουμε;

Ούτε έχει το δικαίωμα να μιλάει στο όνομα της πόλης και των αναγκών της ενώ ξεκάθαρα πορεύεται κάτω από τη σημαία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που θέλει μια πόλη τουριστικό και επιχειρηματικό πάρκο για λίγους και αφιλόξενη για τους πολλούς. Αντίθετα, η Δημοτική αρχή για ακόμα μια φορά δίνει τα διαπιστευτήρια της στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στους υπεύθυνους μιας πολιτικής που δυσχεραίνει τη ζωή των εργαζόμενων σε κάθε τομέα τη δημόσιας ζωής. Να τους σταματήσουμε!

Χώρος πρασίνου και όχι πάρκινγκ

Οι εργαζόμενοι/ες των Χανίων, η νεολαία, γονείς και παιδιά, τα άτομα με αναπηρία και οι ηλικιωμένοι κάτοικοι της πόλης, οι φορείς και τα σωματεία δεν πρέπει να εφησυχάσουν. Οφείλουν να παραμείνουν “ετοιμοπόλεμοι” για τη δημιουργία ενός χώρου πρασίνου που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας και στις νέες αλλαγές που φέρνει η κλιματική αλλαγή κι η καταστροφή του περιβάλλοντος.

Για την ορθή λειτουργία του πάρκου στο πρώην Στρατόπεδο Μαρκοπούλου χρειάζονται να γίνουν πολλά ακόμα. Πρώτα και κύρια, πρέπει να υπάρχει μόνιμος καθαρισμός του χώρου από τα ξερά φύλλα και τα κλαδιά για την ασφάλεια των επισκεπτών. Επίσης, να προστεθούν νέα παιγνίδια και να φυτευτεί άμεσα περισσότερο πράσινο. Οι συμβολικές δεντροφυτεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην εκδήλωση του Δήμου πρέπει να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα αντί να αποτελούν ένα ακόμα θέμα ανάρτησης για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση. Η αναμονή μέχρι να λυθούν τα σοβαρά προβλήματα σχετικά με το ΓΠΣ και την ολοκλήρωση των διαδικασιών μέχρι το 2025 για να υπάρξει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα.

Η αναβολή της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων για τις 15/10 δείχνει ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας. Οπωσδήποτε το άτυπο άνοιγμα του πάρκου αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Συνεχίζουμε για ένα χώρο πρασίνου και όχι πάρκινγκ. Να μπεί φραγμός στην εισβολή των εργολάβων που έχει σημάνει μια σειρά από σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται και μέσα από την απουσία και αδυναμία επίβλεψης καθώς έργα παραλαμβάνονται με κακοτεχνίες.

Απαιτείται μια νέα κατεύθυνση για την Υπηρεσία Πρασίνου με δημόσια χρηματοδότηση για την φροντίδα, την προστασία και την επέκταση του πρασίνου στο Δήμο Χανίων. Με σταθερές, εργασιακές σχέσεις εργασίας και με μονιμοποίηση των συμβασιούχων, που θα συμβάλλει τόσο στην ανάπτυξη και στην προστασία του πράσινου σε κάθε γωνιά της πόλης. Ενάντια στη λεηλασία του δημόσιου χώρου, την οικονομική ασφυξία και το δόγμα «τα πάντα στους ιδιώτες» και σε δήθεν βιοκλιματικά έργα που καταλήγουν να τσιμεντοποιούν ολόκληρες γειτονιές.

Δημιουργία δημοτικής συγκοινωνίας, με δωρεάν εισητήριο για όλους, με σταθερές εργασιακές σχέσεις, με ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων και συχνά δρομολόγια ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το κυκλοφορικό πρόβλημα.

Για μια πόλη για τις ανάγκες μας, με σεβασμό στο περιβάλλον και όχι τουριστικό πάρκο για λίγους και εκλεκτούς όπως επιθυμεί η Δημοτική Αρχή, οι συνεργάτες της και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: Εξαγγελία 45 μέτρων και επίκληση στην σταθερότητα

Με έμφαση στις 1.000 ημέρες που έχει ακόμα διάρκεια...

Η κίνηση του πατέρα Κασσελάκη στην ΚΕ που ξεσήκωσε το Twitter

Κύμα σχολιασμού στα social media επέφερε η παρουσία του πατέρα...

Τέμπη: Νέα «πυρά» της Καρυστιανού κατά Μητσοτάκη

Η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023...

Χανιά: Οι διάλογοι σοκ του ιερέα με την σύζυγό του μπροστά σε Μητροπολίτη

Δεν σταματούν να έρχονται στη δημοσιότητα οι αποκαλύψεις για...