17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Η αντεπίθεση του Νότου – Μια διαφορετική πρόταση για λύση στην κρίση του ευρώ

Ημερομηνία:

Στις διαφορές αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρωζώνη μεταξύ Νότου και Βορρά αναφέρεται η Deutche Welle σε δημοσίευμα της, η οποία επισημαίνει το χάσμα που σημειώνεται μεταξύ των δύο «μπλοκ» όσον αφορά στην αλληλεγγύη για τις χώρες που μαστίζονται από την κρίση χρέους, ενώ προειδοποιεί και για τον ολοένα και αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό που έχει αρχίσει να βρίσκει έδαφος και στη Γερμανία.Παράλληλα, για το ενδεχόμενο χάραξης μιας κοινής πολιτικής γραμμής για την αντιμετώπιση της κρίσης στον ευρωπαϊκό Νότο, ο Πάουλο Ράγνκέλ αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μιλώντας στη Deutche Welle αναφέρει πως είναι ο μόνος δρόμος για να δοθεί λύση για την οικονομική κρίση μέσα στην Ευρώπη δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν το αποκαλώ μέτωπο ή μπλοκ, αλλά κοινή στρατηγική για χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, προφανώς η Κύπρος και η Μάλτα, ακόμα και η Ιρλανδία. Όταν ξέσπασε η κρίση, ήταν επιζήμιο το ότι απομονώθηκαν η μία από την άλλη, λέγοντας Η Πορτογαλία δεν είναι σαν την Ελλάδα, Η Ισπανία δεν είναι σαν την Πορτογαλία κλπ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να βρεθεί η κάθε χώρα μόνη της απέναντι στους ισχυρούς της ΕΕ».
Στην ερώτηση που του έγινε εάν το «μπλοκ» του Νότου θα οδηγούσε στη δημιουργία ενός Βόρειου «μπλοκ», ο Ράγνκελ απάντησε ότι υπάρχει ήδη μια τέτοια άτυπη συνεργασία καθώς όπως υποστηρίζει «βγαίνει η Ολλανδία ή η Φινλανδία με μία ιδιαίτερα προωθημένη θέση, ενώ στη συνέχεια εμφανίζεται η Γερμανία με μία τοποθέτηση όχι τόσο έντονη, αλλά εξίσου αυστηρή», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί την σύγκρουση μεταξύ Βορρά και Νότου, αλλά απλά μια καλύτερη συνεργασία.

Η ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Μαρίζα Ματίας, από την Πορτογαλία κάνει λόγο για διαίρεση Βορρά-Νότου, ακόμα και στη ρητορική αντιπαράθεση: «Πρέπει να σταματήσουμε τη ρητορεία που θέλει από τη μία τους ειλικρινείς, δηλαδή την Ευρώπη του Βορρά, και από την άλλη τους τεμπέληδες, δηλαδή την Ευρώπη του Νότου. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι πανευρωπαϊκό και μπορεί να λυθεί μόνο με ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», λέει η πολιτικός από την Πορτογαλία.

Τέλος, η Deutche Welle αναφέρεται και στο νεοσυσταθέν κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» τονίζοντας ότι προβληματίζει η ίδρυση ενός κόμματος στη χώρα που ζητά άμεση αποχώρηση από την Ευρζώνη και αναφέρεται σε δηλώσεις ευρωβουλευτών οι οποίοι προειδοποιούν ότι ο ευρωσκεπτικισμός αυξάνεται λόγω της οικονομικής κρίσης, με τον πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου και νυν επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο Γκι Φερχοφσταντ να προειδοποιεί σε υψηλούς τόνους πως η διαίρεση της Ευρώπης σε Νότο και Βορρά και η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα είναι «ανοησία», προτείνοντας ειρωνικά στο νεοσυσταθέν ευρωσκεπτικιστικό κόμμα να αλλάξει το όνομα τους σε «Αυτοκτονία για την Γερμανία».

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...