20.8 C
Chania
Wednesday, May 8, 2024

Η Αριστερά του ποιητή Φανφάρα

Ημερομηνία:

κ. Διευθυντά,

Με αφορμή την επίσκεψη 6 υπουργών της “κυβέρνησης της Αριστεράς” στη δεξίωση της αμερικάνικης πρεσβείας για τον εορτασμό της 4ης Ιουλίου, μου ήρθε στο μυαλό μια παλιά πολύ αγαπητή ταινία του αθάνατου ελληνικού κινηματογράφου.

Αναφέρομαι στην αριστουργηματική μεταφορά του θεατρικού έργου του αξεπέραστου Δημήτρη Ψαθά με τον τίτλο “Ξύπνα Βασίλη!”

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας Βασίλης Βασιλάκης είναι ένας χαμηλόμισθος κομφορμιστής υπάλληλος ο οποίος δεν σηκώνει ποτέ το κεφάλι και βασίζει όλες τις ελπίδες του για αλλαγή της πραγματικότητάς του στην αγορά λαχείων. Απέναντί του βρίσκεται ο Μάνος Αποστόλου, αριστερός, που νουθετεί τον “Βασιλάκη” να ξυπνήσει και να σηκώσει κεφάλι. Ο Μάνος γράφει σε μια αριστερή εφημερίδα ενάντια στον ποιητή Φανφάρα, ο οποίος χαίρει εκτίμησης στον εκδοτικό οίκο που δουλεύει ο Βασιλάκης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απόλυσή του.

Τελικώς, ο Μάνος παντρεύεται την αδελφή του Βασίλη, και ο Βασίλης πείθεται από τα επιχειρήματα του Μάνου και σταματά να αγοράζει λαχεία. Ο Βασίλης αρχίζει να διεκδικεί τα δικαιώματά του και όταν ζητά αύξηση από τον προϊστάμενό του, δίχως να βρίσκει συμπαράσταση από πουθενά, απολύεται.

Λίγο αργότερα, ο Βασίλης διώχνει τον λαχειοπόλη από όπου αγόραζε κάθε φορά λαχείο και ο Μάνος αγοράζει το λαχείο που δεν πήρε ο Βασίλης. Ο Μάνος κερδίζει το λαχείο και ο Βασίλης καταλήγει στο φρενοκομείο νομίζοντας ότι είναι κόκκορας.

Όταν βγαίνει από το φρενοκομείο ο Βασίλης τα πράγματα γύρω του έχουν αλλάξει.

Ο Μάνος πλέον έχει λεφτά και εξουσία και διοργανώνει δεξιώσεις. Πλέον, περνά το χρόνο του με το σκληρό αφεντικό που απέλυσε τον Βασιλάκη και δοξάζει την ευφράδεια λόγου και το βάθος νοημάτων του ποιητή Φανφάρα με αποτέλεσμα ο Βασιλάκης να ξαναρχίσει να κακαρίζει και σε ένα ξέσπασμά του κατά τη διάρκεια της απαγγελίας του ποιητή Φανφάρα να λέει:

Σας εθολώσαν τα λεφτά, γεια σου Φανφάρα φαφλατά. Κοκορίκο!… Κοκορίκο!

Όπως και στην ταινία του ψαθά, ο λαός βασιλάκης ξύπνησε, αλλά η Αριστερά έγινε πλέον μέρος αυτού που αντιμαχόταν με αποτέλεσμα να μας τρελαίνουν.

Άραγε, στη δεξίωση της Αμερικάνικης πρεσβείας να είχε και κάποιο ποιητή Φανφάρα;

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=HepYc7aJETw”]

Αγησίλαος

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ