16.8 C
Chania
Wednesday, January 22, 2025

Η Αφρικάνικη Σκόνη φέρνει μολυσμένα έντομα στην Κρήτη – Εξαφανίζονται οι μέλισσες

Ημερομηνία:

Κάπως έτσι έφτασε και ο καταρροϊκός πυρετός των αιγοπροβάτων. Ίσως και… αεροπορικώς, στις αποσκευές ή στα ρούχα ανθρώπων που ταξίδεψαν, να «συνταξιδεύουν» έντομα που κουβαλούν ασθένειες…

Τις αποκαλυπτικές αυτές διαπιστώσεις αλλά και εκτιμήσεις, που στηρίζονται σε κτηνιατρικές έρευνες, έκανε στην εκπομπή «60 λεπτά στην ύπαιθρο» του NOTOS TV, το βράδυ της Πέμπτης, η ερευνήτρια κτηνίατρος-παρασιτολόγος του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» από τη Θεσσαλονίκη Σμαρώ Σωτηράκη.

Τόσο η ίδια όσο και ο αγροτοκτηνοτρόφος και μελισσοκόμος Γιώργος Τζουλιαδάκης περιέγραψαν για φέτος μια πολύ δύσκολη κατάσταση, καλώντας τους κτηνοτρόφους, τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς αλλά και τους απλούς πολίτες να προφυλάξουν τις οικογένειές τους και να λαμβάνουν μέτρα προστασίας σε όλη τη διάρκεια του χρόνου!

Αναλυτικότερα, η Σμαρώ Σωτηράκη απάντησε στις ερωτήσεις της εκπομπής για μια μεγάλη έρευνα που δείχνει δραματική μείωση παγκοσμίως του πληθυσμού των εντόμων, με τις πεταλούδες και τις μέλισσες να είναι τα μεγαλύτερα θύματα της κλιματικής αλλαγής. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, πολυάριθμα είδη εντόμων οδεύουν προς την εξαφάνιση με ανησυχητικούς ρυθμούς τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι ένα γεγονός αυτό, που απειλεί με καταστροφική κατάρρευση τα οικοσυστήματα του πλανήτη, σύμφωνα με την πρώτη παγκόσμια έρευνα για το ζήτημα.

Οι πληθυσμοί του 40% των ειδών των εντόμων μειώνονται διαρκώς και ο ρυθμός εξαφάνισής τους είναι 8 φορές ταχύτερος από αυτός των θηλαστικών, των πουλιών και των ερπετών.

Η νέα ανάλυση που συνέλεξε στοιχεία από 73 έρευνες εντόπισε ότι οι πεταλούδες και οι μέλισσες είναι ανάμεσα στα είδη που έχουν δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα. Από το 2000 έως το 2009 οι πεταλούδες μειώθηκαν κατά 58% στις αγροτικές εκτάσεις της Μεγάλης Βρετανίας. Το 2013, μόνο τα μισά από τα είδη μελισσών που είχαν καταμετρηθεί το 1949 ζούσαν ακόμα στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ. Οι «αποικίες» μελισσών στις ΗΠΑ υπολογίζονταν στα 6 εκατομμύρια το 1947, αλλά τώρα είναι λιγότερες από 2,5 εκατομμύρια.

«Βασικά χρειαζόμαστε όλα τα ζώα και τα φυτά. Υπάρχει ένας κύκλος που δεν πρέπει να διαταράσσουμε. Οπότε όλοι οι οργανισμοί είναι χρήσιμοι. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο», απάντησε χαρακτηριστικά η Σμαρώ Σωτηράκη. «Σε γενικές γραμμές, τα έντομα έχουν διαταραχτεί αρκετά. Και σε αυτό φταίει αρκετά η παρέμβαση του ανθρώπου. Οι κοινωνίες τους είναι πολύ οργανωμένες. Οπότε, αν διαταράξουμε κάτι, οι κοινωνίες τους πάνε πάρα πολύ πίσω».

Οι μέλισσες… εξαφανίζονται

Για την εξαφάνιση της μέλισσας, η κ. Σωτηράκη δήλωσε:

«Επειδή χρησιμοποιείται για να γονιμοποιήσει τα φυτά, εκεί υπάρχει το πρόβλημα. Υπάρχουν πολλές θεωρίες. Ακόμα δεν έχουν διευκρινίσει τι συμβαίνει. Θεωρούν ότι είναι τα ραδιοκύματα, οι ψεκασμοί με διάφορα φάρμακα, κάποιες ραδιοπομπές… Πάντως υπάρχει γενικώς αναστάτωση με τα έντομα. Άλλα ίσως τείνουν να εξαφανιστούν, άλλα υπεραυξάνονται και άλλα αλλάζουν κατανομή. Αντίστοιχα, δηλαδή, θα μπορούσα να πω σαν επιχείρημα ότι υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι τα έντομα κινούνται από τον Νότο προς τον Βορρά και από δυτικά προς ανατολικά».

Σύμφωνα με τη Σμαρώ Σωτηράκη, «έχει γίνει πάρα πολύ μεγάλη έρευνα στη μέλισσα, γιατί μας ενδιαφέρει για τη γονιμοποίηση των φυτών. Οπότε ουσιαστικά έχουμε πάρα πολλά προβλήματα. Και όσο πιο εκτεταμένοι είναι οι αεροψεκασμοί, οι κινήσεις των αεροπλάνων γενικότερα, άλλο τόσο διαταράσσεται η ζωή των εντόμων στο περιβάλλον».

Τα μολυσμένα έντομα μέσα στη σκόνη

Αποκαλυπτική ήταν η γνωστή επιστήμονας από τη Θεσσαλονίκη όταν αναφέρθηκε στη σκόνη από την Αφρική. «Φέρνει στην Κρήτη μολυσμένα έντομα», είπε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό, η Σμαρώ Σωτηράκη αναφέρεται στο παράδειγμα του καταρροϊκού πυρετού των αιγοπροβάτων. «Υπήρχαν έρευνες που έγιναν στη Σαρδηνία που κατέγραφαν με εικόνες πώς κινείται η σκόνη από την Αφρική. Και ουσιαστικά μολυσμένα έντομα ήρθαν με τη σκόνη στη Σαρδηνία, και από ’κει έφτασε η συγκεκριμένη επιδημία που πήγε αρκετά βόρεια. Σκεφτείτε στην Κρήτη για παράδειγμα, που έχετε πολύ έντονο το πρόβλημα της σκόνης, τι έρχεται κάθε φορά με τη σκόνη από την Αφρική. Ουσιαστικά αυτό ονομάζεται αέριο πλαγκτόν. Και καθώς κουβαλάει τη σκόνη, μέσα του μπερδεύονται και πάρα πολλά έντομα. Κι έτσι έρχονται σε καινούργιο περιβάλλον ένα σωρό νέα είδη»…

Πυρετός Δυτικού Νείλου: Το κουνούπι – τίγρης στα Χανιά

Η Σμαρώ Σωτηράκη φέρνει επίσης ως παράδειγμα το κουνούπι-τίγρης, το οποίο και μπορεί να μεταδώσει τη νόσο του πυρετού του Δυτικού Νείλου! «Πριν από λίγα χρόνια είχε φτάσει στα Χανιά και τώρα πάει και πιο βόρεια. Γενικώς έχει αλλάξει το οικοσύστημα πολύ. Και τα έντομα είναι τα πρώτα που επηρεάζονται».

Για τους αυξημένους πληθυσμούς σε σκνίπες και κουνούπια, η κ. Σωτηράκη είπε στην εκπομπή: «Δεν ισχύει το ίδιο για όλα τα είδη εντόμων. Το κουνούπι-τίγρης, για παράδειγμα, δε θέλει τόσο πολλή υγρασία και νερό, όπως θέλει το κανονικό κουνούπι. Οι σκνίπες επίσης δε χρειάζονται πάρα πολλή υγρασία. Ένα νωπό χώμα φτάνει για να μπορέσουν να εξαπλωθούν. Φυσικά οι ψεκασμοί για τα κουνούπια θα προσπαθήσουν να πιάσουν όσο πιο πολλά είδη μπορούν, αλλά παίζει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο και το μικροπεριβάλλον το οποίο έχει αλλάξει πάρα πολύ… γιατί έχουμε φτιάξει πόλεις. Μες στις πόλεις κυκλοφορούμε. Υπάρχει πάρα πολύ τσιμέντο, ζέστη, καυσαέρια. Δεν υπάρχει ο χειμώνα-χειμώνας. Και αν υπάρξει ο χειμώνας σε κάποια χωριά, δε θα υπάρξει μες στις πόλεις. Άρα τα έντομα θα επιζήσουν. Και με την πρώτη ευκαιρία θα αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται πιο γρήγορα. Φυσικά αν βρέχει και υπάρχει υγρασία, αυτό βοηθάει πάρα πολύ να ξεκινήσει νωρίτερα ο πολλαπλασιασμός τους»!

Όσο για το κουνούπι-τίγρη, η Σμαρώ Σωτηράκη διευκρινίζει: «Γενικά στη χώρα μας λόγω των συνθηκών δε νομίζω ότι υπάρχει περίοδος που να μην έχουμε σε συγκεκριμένα σημεία κουνούπια. Να μην έχουμε σκνίπες. Να μην έχουμε τσιμπούρια. Και μιλώντας για την Κρήτη, θεωρώ ότι θα πρέπει όλο τον χρόνο να το έχουμε στο μυαλό μας»…

Η ίδια δεν αποκλείει να υπάρχει και σήμερα στην Κρήτη το κουνούπι-τίγρης. «Με τόσα αεροπλάνα που έρχονται και κουβαλάνε μαζί τους έντομα, με τους ανθρώπους που πάμε κι ερχόμαστε», αναφερόμενη στα ταξίδια που γίνονται σε άλλες χώρες, «και οι ίδιοι οι άνθρωποι μπορεί να είναι φορείς τέτοιων εντόμων προς την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα».

Τόσο η ίδια όσο και ο Γιώργος Τζουλιαδάκης μίλησαν για την ανάγκη επαγρύπνησης των κτηνοτρόφων και όλων των ανθρώπων φέτος, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί ο κίνδυνος να είναι μεγάλος με τη μετάδοση ασθενειών τόσο προς τα ζώα όσο και προς τον άνθρωπο. Αρκεί το απλό τσίμπημα μιας σκνίπας ή τσιμπήματα από κουνούπια για να μεταφερθεί κάποια ασθένεια.

neakriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ