Για τη συμφωνία Εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των Κολομβία και Περού τοποθετήθηκε η βουλευτής Χανίων, Βάλια Βαγιωνάκη, στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.
Η κα Βαγιωνάκη στην ομιλία της σημείωσε πως μπορεί «Κολομβία και Περού να είναι χώρες της λατινικής Αμερικής που βρίσκονται μακριά μας», ωστόσο «και το πολιτικό και το οικονομικό ενδιαφέρον γι’ αυτές τις δύο χώρες είναι δεδομένο».
«Με τις χώρες αυτές μας συνδέουν δεσμοί κοινού πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Θυμίζω ότι τον Απρίλη του ΄17 συνήλθε στην Αθήνα το forum των αρχαίων πολιτισμών με στόχο την προστασία και τον επαναπατρισμό των αρχαιολογικών θησαυρών και ανάμεσα στις δέκα χώρες, ήταν το Περού και η Βολιβία, που είναι οι δύο χώρες μέλη της κοινότητας των Άνδεων» πρόσθεσε η κα Βαγιωνάκη
Παράλληλα, τόνισε πως η Συμφωνία Εμπορίου «δεν προέκυψε ξαφνικά, αλλά είναι συνέχεια της συμφωνίας πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης και της κοινότητας των Άνδεων που υπογράφηκε το 2003» και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μικτή συμφωνία, ελευθέρων εμπορικών συναλλαγών νέας γενιάς, οπού όλα τα μέρη δηλώνουν ότι οικοδομούν την ενίσχυση των οικονομικών τους σχέσεων βασιζόμενοι στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την συμφωνία του Marrakesh του 1994, για την ίδρυση του παγκόσμιου οργανισμού εμπορίου και είναι αποφασισμένα να εξαλείψουν τις στρεβλώσεις στο μεταξύ τους εμπόριο και να αποτρέψουν τη δημιουργία περιττών φραγμών στις εμπορικές συναλλαγές, θεσπίζοντας σαφείς και αμοιβαίως επωφελείς κανόνες. Προβλέπεται επίσης, σταδιακή μείωση των δασμών σε βάθος δεκαετίας».
Η κα Βαγιωνάκη μίλησε για τις δυνατότητες που δίνει μια νέα συμφωνία, υπογραμμίζοντας πως «είναι στο χέρι των κρατών που υπογράφουν να τις αξιοποιήσουν». «Θα έλεγα δε ειδικά για τη συγκεκριμένη συμφωνία ότι είναι μια τεράστια ευκαιρία για την Ευρώπη και συνεπώς για τη χώρα μας να ανοιχθεί σε κάποιες καινούργιες αγορές, όπως είναι οι αγορές της λατινικής Αμερικής», συμπλήρωσε.
Η βουλευτής Χανίων στάθηκε και στη δέσμευση των δύο χωρών και ιδιαίτερα της Κολομβίας «να καταπολεμήσουν το εμπόριο όπλων και επίσης να δουλέψουν για τον αφοπλισμό και τη μη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής», ενώ χαιρέτησε το γεγονός ότι η συμφωνία μπορεί να είναι επωφελής για την Ελλάδα «γιατί αναμένεται, να προκύψουν ευκαιρίες επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω του αμοιβαίου ανοίγματος των αγορών αγαθών, υπηρεσιών και προμηθειών, καθώς και από την προστασία και ενίσχυση των επενδύσεων».
«Το εμπόριο της Ε.Ε. με την Κολομβία και το Περού θα αυξηθεί, ενώ θα μειωθεί το κόστος λόγω μείωσης των δασμών, δημιουργούνται νέες ευκαιρίες για τις ευρωπαϊκές και συνακόλουθα για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ειδικότερα, ευκαιρίες θα δημιουργηθούν στον κατασκευαστικό τομέα, στον τομέα ναυτιλιακού εξοπλισμού, θαλάσσιων μεταφορών και λιμενικών υποδομών, σε αγροτικά προϊόντα, καθώς και σε τομείς τεχνολογίας αιχμής» συνέχισε η κα Βαγιωνάκη για να καταλήξει: «Τα ελληνικά συμφέροντα διασφαλίζονται με τη συμπερίληψη στη συμφωνία ρυθμίσεων για την προστασία των παραδοσιακών προϊόντων, της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων συμπεριλαμβανομένης της φέτας, της ελιάς Καλαμάτας, του ούζου, της μάστιγας Χίου και του ελαιόλαδου από’ τη Σητεία Λασιθίου Κρήτης».
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
This website uses cookies.