15.8 C
Chania
Tuesday, December 16, 2025

Η γενοκτονία των Αρμενίων «παγώνει» τις γαλλοτουρκικές σχέσεις

Ημερομηνία:

Την οργή του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε η σημερινή έγκριση από τη γαλλική Βουλή του νομοσχεδίου που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Σύμφωνα με τον ηγέτης της Τουρκίας, το νομοσχέδιο αυτό θα ανοίξει «ανεπανόρθωτες πληγές».

«Δυστυχώς, η πρόταση αυτή υιοθετήθηκε παρά τις προειδοποιήσεις μας (…) Θα ανοίξει ανεπανόρθωτες και πολύ σοβαρές πληγές στις διμερείς σχέσεις μας», υπογράμμισε ο Ερντογάν μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ρατσιστικό, μεροληπτικό και ξενοφοβικό» το νομοσχέδιο αυτό το οποίο θα προωθηθεί στη γαλλική Γερουσία για να συζητηθεί το 2012.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία αποφάσισε να ματαιώσει όλες τις συναντήσεις με Γάλλους αξιωματούχους και να «παγώσει» την πολιτική και στρατιωτική συνεργασία της με το Παρίσι. Επιβεβαίωσε ότι θα ανακληθεί για διαβουλεύσεις ο Τούρκος πρεσβευτής στη Γαλλία και ανακοίνωσε ότι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ακυρώνονται οι στρατιωτικές ασκήσεις που επρόκειτο να γίνουν από κοινού με τις γαλλικές δυνάμεις.

«Δεν έχουμε γενοκτονίες στην ιστορία μας. Θα πούμε (στον κόσμο) τις γαλλικές θηριωδίες που έχουν ξεχαστεί», τόνισε ο Ερντογάν.

Εκτός των άλλων, τα γαλλικά στρατιωτικά αεροσκάφη δεν θα επιτρέπεται πλέον να πετούν πάνω από τον τουρκικό εναέριο χώρο και τα γαλλικά πλοία δεν θα μπορούν να ελλιμενίζονται σε τουρκικά λιμάνια. Όλες οι στρατιωτικές, πολιτικές, οικονομικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές, επισκέψεις και συναντήσεις επιτροπών ματαιώνονται.

Ο Ερντογάν διευκρίνισε ότι μια συνάντηση οικονομικής συνεργασίας που ήταν προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο ακυρώνεται επίσης.

Σήμερα, Πέμπτη, η γαλλική εθνοσυνέλευση ενέκρινε ο σχέδιο νόμου που καθιστά ποινικό αδίκημα την άρνηση της αναγνώρισης ως γενοκτονίας της μαζικής σφαγής το 1915 των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους, παρά τις απειλές και την αγανάκτηση της Τουρκίας και την παρουσία πολλών χιλιάδων διαδηλωτών έξω από την Εθνοσυνέλευση.

Το σχέδιο νόμου υιοθετήθηκε από πολύ μεγάλη πλειοψηφία των περίπου πενήντα βουλευτών που ήταν παρόντες, ενώ περίπου 6 ψήφισαν κατά. Στη συνέχεια, θα κατατεθεί στη Γερουσία, όπου θα συζητηθεί το 2012. Οι υποστηρικτές του εκφράζουν την ελπίδα ότι θα υιοθετηθεί και από τη Γερουσία πριν από την διακοπή των εργασιών του γαλλικού κοινοβουλίου στα τέλη του Φεβρουαρίου ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: “Ο Φύσσας εξιχνίασε μόνος του τη δολοφονία του”

Η δολοφονία Φύσσα απασχόλησε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων όπου εκδικάζεται η δίκη της...

Τελικά, είναι ο “Φραπές” ο “Τζιτζής” του ΟΠΕΚΕΠΕ ή λέει ψέμματα;

Προκλήθηκε σύγχυση από δημοσιεύματα που παρουσίαζαν ως «αποκάλυψη» ότι...