23.8 C
Chania
Saturday, June 29, 2024

Η ΔΕΔΙΣΑ στο «FORUM Kυκλικών Πόλεων» για την υπογραφή του πρώτου σύμφωνου κυκλικής οικονομίας

Ημερομηνία:

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρουσία των Γενικών Γραμματέων Συντονισμού Αποβλήτων Μ. Γραφάκου, Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Π. Βαρελίδη και Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκου και του Προέδρου της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου, πραγματοποιήθηκε η υπογραφή του πρώτου εθελοντικού σύμφωνου κυκλικής οικονομίαςστη χώρα μας με τίτλο «FORUM Kυκλικών Πόλεων» για τη διαχείριση αποβλήτων ως πόρων.

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση του FORUM Κυκλικών Πόλεων, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16/05/2023, συμμετείχε ο Γενικός Διευθυντής της Διαδημοτικής Επιχείρησης Στερεών Αποβλήτων του Ν. Χανίων [(ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε.(ΟΤΑ)], Κωνσταντίνος Πατεράκης, εκπροσωπώντας το ΔίκτυοΦορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων(ΦοΔΣΑ) ως μέλος του Δ.Σ..

Τα μέλη του FORUM υπέγραψαν τη διακήρυξη που επισημαίνει ότι:

1) Η κυκλική οικονομίααποτελεί ένα νέο οικονομικό μοντέλο που αντικαθιστά το υφιστάμενο γραμμικό μοντέλο εξόρυξης κατασκευής χρήσης απόρριψης, δημιουργώντας μια κυκλική, οικολογική και ανταγωνιστική Ελλάδα.

2) Η μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία, που μετατρέπει τα απόβλητά μας σε πόρους, προσφέρει μια λύση στην ενεργειακή και περιβαλλοντική κρίσηπου προκαλεί το υφιστάμενο γραμμικό οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης. Στην κυκλική οικονομία τα απόβλητα και η χρήση πόρων ελαχιστοποιούνται και οι πόροι διατηρούνται στην οικονομία, προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθεί επανειλημμένα και να συνεχίσει να δημιουργεί αξία.

3) Η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κυκλικής οικονομίας ενέκριναν τον Μάρτιο του 2020 το νέο Σχέδιο Δράσηςγια την οικοδόμηση μιας κυκλικής οικονομίας στην Ευρώπη και τον Μάιο του 2022 το Εθνικό Σχέδιο Δράσης Κυκλικής Οικονομίας 2021-2025.

4) Η Κυκλική Οικονομία απαιτεί εθνικές πρωτοβουλίες, στις οποίες οι φορείς αυτοδιοικητικοί, παραγωγικοί, επιστημονικοί, περιβαλλοντικοί, ακαδημαϊκοίμπορούν να συνεργάζονται σε κοινά θέματα ενδιαφέροντος, ώστε να συμβάλλουν στη μετάβαση προς μια οικονομία κυκλική, χαμηλών εκπομπών άνθρακα και διατήρησης των φυσικών πόρων.

Το FORUM αποτελεί μια εθελοντική πρωτοβουλία οχτώ θεσμικών, κοινωνικών, οικονομικών φορέων από την αυτοδιοίκηση, την παραγωγή, την οικονομία, το περιβάλλον καθώς και τον επιστημονικό και ακαδημαϊκό χώρο, στην οποία μετέχουν από πλευράς της πολιτείας το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Συγκεκριμένα το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ φορέων, αφορά στην επίτευξη των ακόλουθων στόχων:

1) Στην επιτάχυνση της μετάβασης των Πόλεωνσε κυκλικά μοντέλα διαχείρισης αποβλήτων

2) Στην προώθηση της συνεχούς ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και της καινοτομίαςγια την παραγωγή προϊόντων με χαμηλό αποτύπωμα, την μετατροπή των καταναλωτών σε υπεύθυνους χρήστες με κίνητρα και την ανάπτυξη τεχνολογιών-λύσεων κυκλικής διαχείρισης των πόρων.

3) Στην δικτύωση με άλλους φορείς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για την ανάπτυξη και ανταλλαγή καλών πρακτικών για μια κυκλική οικονομία.

Την πρωτοβουλία ίδρυσης και τον συντονισμό λειτουργίας του FORUM, ανέλαβε η Ε.Ε.Δ.Σ.Α., μέλος της οποίας είναι και η Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων [ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ)],με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Γ. Ηλιόπουλο.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ