23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Η δεξιά της Ευρώπης ευνοείται από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ημερομηνία:

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι πριν από 3 μήνες ισχυριζόταν ότι με την «σθεναρή» του αντίθεση στα Μνημόνια και στην πολιτική λιτότητας επεδίωκε, εκτός των άλλων, να επηρεάσει ευρύτερα διεργασίες και εξελίξεις στην Ευρώπη που θα αμφισβητούσαν ευθέως νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επέβαλαν οι συντηρητικές (δεξιές) Κυβερνήσεις στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Προς στιγμήν μάλιστα διαφάνηκε ότι θα ήταν πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο, με καταλύτη την αλματώδη αύξηση των ποσοστών του σκληρά αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ και τις εκλογικές νίκες του στις Ευρωεκλογές του 2014 και στις Βουλευτικές του Ιανουαρίου του 2015 που τον έφεραν στην Κυβέρνηση.

Τα μάτια πολλών, προοδευτικών, ιδιαίτερα στις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, ήταν στραμμένα προς την Ελλάδα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτικά κόμματα και νέα Κινήματα δεν παρέλειπαν να αναφέρονται στην πορεία, τις θέσεις και τις εκλογικές επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ, κόντρα σε συντηρητικές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές συνεχούς λιτότητας, κόντρα δηλαδή στην Ευρωπαϊκή συντήρηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Πορτογαλία η (προοδευτική) αντιπολίτευση  εφέρετο έως και πριν από 2 μήνες ως ο πιθανότερος νικητής των εκλογών  του Οκτωβρίου, ενώ στην Ισπανία οι Podemos γνώριζαν καταγραφή εξαιρετικών ποσοστών στην προτίμηση των Ισπανών.

Όσοι παρακολουθούν με προσοχή τα συμβαίνοντα σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες διαπιστώνουν ωστόσο  ενδιαφέρουσες διεργασίες τον τελευταίο καιρό.

Η αιφνίδια κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούλιο, η ολική «παράδοση» του στις απαιτήσεις των Τροϊκανών, η μετάλλαξη του και η υπογραφή του επαχθέστερου Μνημονίου έχουν επιδράσεις και στην πολιτική σκηνή άλλων χωρών , που αντιμετωπίζουν παρόμοια με την Ελλάδα προβλήματα.

Είναι γνωστό ότι ο (δεξιός) Κοέλιο, που κέρδισε την περασμένη Κυριακή τις εκλογές στην  Πορτογαλία, δεν σταμάτησε σ’ όλη την προεκλογική περίοδο να υπογραμμίζει, αναφερόμενος στην κωλοτούμπα του κ. Τσίπρα, ότι αυτό αποτελεί απόδειξη ότι δεν υπάρχει άλλη λύση απ’ αυτήν (την πολιτική λιτότητας) που εφάρμοζε ως Πρωθυπουργός ο ίδιος στην χώρα του.

Αλλά και στην Ισπανία το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί (και αυτό) αμφισβητήσεις, αμφιβολίες και απογοητεύσεις. Καθοδική πορεία ποσοστών των «συγγενών» κομμάτων και διασπάσεις καταγράφονται στην χώρα αυτή.

Ο (δεξιός) Πρωθυπουργός Ραχόϊ δεν παραλείπει να εκμεταλλεύεται και αυτός το παράδειγμα του μνημονιακότατου πλέον, ΣΥΡΙΖΑ για να πείσει τους Ισπανούς ότι δεν υπάρχει άλλη πολιτική απ’ αυτήν που εφαρμόζει ο ίδιος. Οι εκλογές γίνονται σ’  ένα δίμηνο στην Ισπανία.
Πράγματι λοιπόν οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και οι πρωτοφανείς μεταμορφώσεις του πιθανόν επηρεάζουν εξελίξεις ευρύτερα στην Ευρώπη.
Μόνο που η μετάλλαξη του,  από τον πιο ανυποχώρητο πολέμιο Μνημονίων και νεοφιλελεύθερων πολιτικών, εν μια νυκτί σε εφαρμοστή Μνημονίων και υπερσυντηρητικών πολιτικών φαίνεται ότι απογοητεύει και προκαλεί σύγχυση σε χώρους προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ενώ αντιθέτως ενισχύει τα επιχειρήματα των συντηρητικών δεξιών Κυβερνήσεων που διαφεντεύουν την Ευρώπη.

Φίλιππος Πετσάλνικος, πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...