16.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Η ΔΕΥΑΧ απαντά στην εφηµερίδα “ΕΘΝΟΣ”

Ημερομηνία:

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Έθνος” στο κυριακάτικο φύλο της 27/7, η δημοτική επιχείρηση, ΔΕΥΑ Χανίων συγκαταλέγεται μεταξύ των ΔΕΥΑ στις οποίες έχει επιληφθεί ο Εισαγγελέας για υπόθεση στημένων μελετών και διασπάθισης χρημάτων του ΕΣΠΑ.

Με επιστολή της η Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, αφού διαψεύδει το δημοσίευμα όσον αφορά το επικαλούμενο πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης “για το μεγάλο κόλπο με τα συστήματα Τηλεχειρισμού Ύδρευσης του προμηθευτή στις Δημοτικές Επιχειρήσεις” που αποτέλεσε και τη βάση του δημοσιεύματος, κάνει λόγο για δυσφήμιση της επιχείρησης και ζητά την αποκατάσταση της αλήθειας με νέο δημοσίευμα.

Κύριοι,

Σχετικά με το πρωτοσέλιδο δημοσιεύματος σας, της Κυριακής 27/7/2014 του δημοσιογράφου σας κου Τσίτσα, στο οποίο εμπλέκεται και την Δ.Ε.Υ.Α. Χανίων , ότι δήθεν «έστηνε μελέτες και λεηλατούσε το ΕΣΠΑ », θέμα για το οποίο έχει επιληφθεί ο Εισαγγελέας , σας γνωρίζουμε τα παρακάτω :

1. Αν ο συντάκτης του άρθρου είχε μελετήσει το επικαλούμενο πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Ε.Δ.Δ.) « για το μεγάλο κόλπο με τα συστήματα Τηλεχειρισμού Ύδρευσης του προμηθευτή, στις Δημοτικές Επιχειρήσεις » θα είχε αντιληφθεί όσο αφορά την Δ.Ε.Υ.Α. Χανίων , ότι ζητά (σελίδα 49) τον Πειθαρχικό έλεγχο από τον Γεν. Γρ. Αποκ. Διοίκησης Κρήτης της Αντιπροέδρου του Δ.Σ. σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την σύναψη της σύμβασης ύψους 16.000€ (πλέον Φ.Π.Α.) χωρίς να ζητά τη διερεύνηση όσον αφορά την Δ.Ε.Υ.Α Χανίων, ποινικών ευθυνών από τον αρμόδιο Εισαγγελέα, διότι από το ίδιο το πόρισμα προκύπτει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ποινικών ευθυνών των οργάνων της Δ.Ε.Υ.Α.Χ.

2. Ο έλεγχος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ο οποίος πραγματοποιήθηκε και κοινοποιήθηκε στο Γ.Ε.Δ.Δ. κατέληξε ότι : « δεν στοιχειοθετείται πειθαρχική ευθύνη της Αντιπροέδρου για την σύναψη της επίμαχης Σύμβασης κατά τις συνδυασμένες διατάξεις των άρθρων 261 παρ. 4 του Νόμου 3463/2006 και 233, 238 παρ. 1 του Ν. 3852/10».

3. Όσον αφορά την μη απογραφή του προσωπικού της Δ.Ε.Υ.Α. Χανίων, αυτή δεν πραγματοποιήθηκε, δεδομένης της ύπαρξης προσωρινής Διαταγής επί ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε το Σωματείο των εργαζομένων της Δ.Ε.Υ.Α. Χανίων κατά της Διοίκησης της, και όπως αντιλαμβάνεσθε η Διοίκηση σέβεται απόλυτα τις αποφάσεις και τις επιταγές των Ελληνικών Δικαστηρίων ως εξάλλου οφείλει.

4. Εκείνο που δεν αντιλαμβανόμαστε είναι για ποιο λόγο ο συντάκτης σας, συνδέει την μη απογραφή του προσωπικού με τον υποτιθέμενο ποινικό έλεγχο της Δ.Ε.Υ.Α. Χανίων και δεν ζήτησε πληροφορίες και εξηγήσεις από την Δ.Ε.Υ.Α. Χανίων πριν την σύνταξη του άρθρου, ως όφειλε , αλλά αντίθετα δυσφήμισε μια Επιχείρηση που επί 30 χρόνια έχει προσφέρει απτό και μετρήσιμο έργο στους Δημότες και επισκέπτες του Δήμου Χανίων και κυρίως βοήθησε στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής , προστατεύοντας το περιβάλλον.

5. Παρακαλούμε να δημοσιεύσετε το παρόν στην ίδια θέση και με τα ίδια τυπογραφικά στοιχεία που είχατε το άρθρο της 27/7/2014.

Ακολουθεί το δημοσίευμα της εφημερίδας “Έθνος”:

Και η ΔΕΥΑ Χανίων ελέγχεται για “στημένες” μελέτες και “λεηλασία” του ΕΣΠΑ

Σκάνδαλο με δημοτικές επιχειρήσεις που συμπεριλαμβάνονται στις 131 που αρνήθηκαν να απογραφούν – Ήδη οι εισαγγελικές αρχές διερευνούν τη νομιμότητα μελετών για έργα που κόστισαν εκατ. ευρώ – Μέσα στις τέσσερις ΔΕΥΑ που ελέγχονται και αυτή του δήμου Χανίων.

«Στημένες» μελέτες και Κοινοτικά Προγράμματα εκατομμυρίων Ευρώ, από το ΕΣΠΑ, αφορά το «μεγάλο κόλπο», στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης & Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) 4 Δήμων, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής».

Συγκεκριμένα, το φερόμενο ως σκάνδαλο έχει να κάνει με την εγκατάσταση συστημάτων τηλεχειρισμού συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης στις «επίμαχες» Δ.Ε.Υ.Α., που σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, είναι και ο λόγος που δεν έχουν απογραφεί μέχρι σήμερα.

"google ad"

Τα πορίσματα – φωτιά των κλιμακίων του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το μεγάλο αυτό «κόλπο» κινητοποίησαν τις Εισαγγελικές Αρχές, οι οποίες ερευνούν τις υποθέσεις αυτές και σε αρκετές περιπτώσεις έχει ξεκινήσει ήδη η δικαστική διαδικασία.

Υψηλόβαθμα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης υποστηρίζουν πως, οι συγκεκριμένες Δημοτικές Επιχειρήσεις, λόγω της κακοδιαχείρισης σε Κοινοτικά Προγράμματα, των υπέρογκων αμοιβών των εργαζομένων σ’ αυτές, αλλά και των αδιαφανών προσλήψεων, αρνούνται να απογραφούν.

Το φερόμενο ως σκάνδαλο, που αφορά στον τηλεχειρισμό συστημάτων ύδρευσης, έχει «πρωταγωνιστή» υπάλληλο του Υπουργείου Ανάπτυξης, 15 Δ.Ε.Υ.Α., εκ των οποίων οι τέσσερις (Καβάλας, Άρτας, Χαλκίδας και Χανίων) δεν έχουν απογραφεί στη βάση δεδομένων του Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλ. Διακυβέρνησης και ελέγχονται από τις Εισαγγελικές και Δικαστικές Αρχές, για τη νομιμότητα των αναθέσεων των μελετών, αλλά και των έργων.

«Πέτρα του σκανδάλου» φέρεται να είναι Προϊστάμενος στην Ειδική Υπηρεσία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Υπ. Ανάπτυξης, ο οποίος «προμήθευε» μελέτες για έργα συστημάτων τηλεχειρισμού σε 15 Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης & Αποχέτευσης και 4 Δήμους σε ολόκληρη τη Χώρα, την τελευταία 10ετία, προβάλλοντας τη θέση του στο Υπουργείο, από την οποία ελέγχεται εάν εξασφάλιζε ή επιτάχυνε τη διαδικασία χρηματοδότησης των έργων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το νόμιμο οικονομικό όφελος, μόνο από την πληρωμή των μελετών, από το 2004 μέχρι σήμερα, ανέρχεται στις 400.000 Ευρώ, ενώ η Εφορία έχει ξεκινήσει ελέγχους στους τραπεζικούς λογαριασμούς του εν λόγω υπαλλήλου και της συζύγου του, για ποσά που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματά τους.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...