Για τη σημασία της καθαριότητας για τον τουρισμό του νησιού αναφέρεται σε επιστολή της προς τον Δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα η Ένωση Τουριστικών Καταλυμμάτων ν. Χανίων.
Στην επιστολή σημειώνονται τα εξής:
Κύριε Δήμαρχε,
Μας έκανε εντύπωση η συνημμένη φωτογραφία με την πινακίδα καρφωμένη στον στύλο, που καλεί τους κατοίκους ενός νησιού αναπτυσσόμενης χώρας να διατηρήσουν καθαρό το περιβάλλον για να συνεχίσουν οι τουρίστες να έρχονται στο νησί.
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι τουρισμός και καθαριότητα πηγαίνουν μαζί. Δεν μπορεί να νοούνται τουριστικές περιοχές με σκουπίδια, ρύπανση παραλιών ή δρόμων, πλατειών και κοινόχρηστων χώρων. Η έλλειψη σεβασμού προς το φυσικό περιβάλλον διώχνει τον τουρισμό. Κανείς δεν θέλει να περνά τις διακοπές του σε περιοχές ή καταλύματα που δεν είναι καθαρά, γι αυτό και η καθαριότητα αποτελεί έναν από τους ποιο βασικότερους παράγοντες αξιολόγησης του τουριστικού προϊόντος.
Στα πλαίσια αυτά με το ξεκίνημα της νέας τουριστικής περιόδου ας φροντίσουμε όλοι μας τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και η περιοχή των Χανίων, είτε αυτή είναι δομημένο αστικό περιβάλλον είτε ύπαιθρος χώρα, να διατηρηθούν καθαρά.
Ο συστηματικός καθαρισμός των παραλιών με μηχανικά μέσα, η σωστή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, το πλύσιμο των κάδων απορριμμάτων, το συχνό σκούπισμα των δρόμων και πεζοδρομίων, η συγκέντρωση των λαδιών από οβελιστήρια κλπ χωρίς να στύβουν τα πεζοδρόμια, το μάζεμα των αδέσποτων σκύλων που ρυπαίνουν με απορρίμματα τους τα πεζοδρόμια, η ανακαίνιση και φροντίδα στις δημόσιες τουαλέτες (αυτές στο παλιό λιμάνι οδός Ζαμπελίου και πίσω από το Λιμεναρχείο, χρειάζονται άμεσα εκτεταμένες επισκευές) το πλύσιμο κεντρικών πλατειών και πεζοδρομίων με νερό υπό πίεση, σε πολλά σημεία μέσα στην πόλη το οδόστρωμα είναι σε κακή κατάσταση είναι μερικά από τα ζητούμενα για την επίτευξη του παραπάνω στόχου.
Παράλληλα θα πρέπει να αναληφθεί καμπάνια προτροπής των πολιτών να μην ρυπαίνουν, είτε αυτό έχει να κάνει με την απόθεση των οικιακών απορριμμάτων, είτε με το να μην ρίπτουν τσιγάρα χαρτιά, σακούλες κλπ σε δημόσιους χώρους, δεν είμαστε άλλωστε και Σκανδιναβοί ως προς την καθαριότητα, ούτε Σιγκαπούρη ζητάμε να γίνουμε από την μια μέρα στην άλλη, αλλά πρέπει να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και να φροντίζει για την καθαριότητα της πόλης που ζει, καθώς και της υπαίθρου, εκεί που θα απολαύσει το μπάνιο του ή την βόλτα του, γλυτώνοντας από πρόσθετα έξοδα τον Δήμο, αλλά και τον ίδιο από δημοτικά τέλη καθαριότητας και προσελκύοντας περισσότερους ικανοποιημένους τουρίστες.
Όταν χώρες του τρίτου κόσμου έχουν καταλάβει την ανάγκη για δημιουργία οικολογικής συνείδησης με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν όπως στην παραπάνω φωτογραφία, εμείς με τις μεγαλύτερες δυνατότητες που έχουμε σε μέσα δεν πρέπει να πράξουμε ανάλογα;