15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

«Η Δύση επιδιώκει να μας διαμελίσει», λέει η Ρωσία – Ουκρανικοί ισχυρισμοί για πράκτορες στο περιβάλλον του Πούτιν

Ημερομηνία:

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού κατηγόρησε σήμερα τη Δύση, με αφορμή την Ημέρα των Υπερασπιστών της Πατρίδας και μία ημέρα πριν την πρώτη επέτειο από τη ρωσική εισβολή, ότι χρησιμοποιεί την Ουκρανία επιδιώκοντας να διαμελίσει τη Ρωσία, τη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου σε έκταση, αλλά ξεκαθάρισε ότι η απόπειρα αυτή θα αποτύχει.

«Η συλλογική Δύση, χρησιμοποιώντας την Ουκρανία, επιδιώκει να διαμελίσει τη Ρωσία, να της στερήσει την ανεξαρτησία της. Αυτές οι προσπάθειες είναι καταδικασμένες να αποτύχουν», ανέφερε ο Σόιγκου σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής της Κεντρικής Διεύθυνσης Πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας, Κιρίλο Μπουντάνοφ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι παρά τις προσπάθειες, η Ρωσία θα είναι αυτή που θα αποτύχει, ενώ ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία διαθέτει πράκτορες στον στενό περιβάλλον του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε συνέντευξη στη διαδικτυακή εφημερίδα Ukrainian Pravda υποστήριξε ότι μέλη του στενού κύκλου γύρω από τον Ρώσο πρόεδρο έχουν συνεργασία με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας, χωρίς ωστόσο να μπορούν να επιβεβαιωθούν αυτοί οι ισχυρισμοί.

Μάλιστα, σε άλλη του συνέντευξη στη γαλλική «Le Monde», ο ίδιος υποστήριξε ότι η πίεση από τον ουκρανικό στρατό και τη διπλωματία αλλά και οι φερόμενες πολιτικές διαδικασίες στη Ρωσία, θα οδηγήσουν τον Πούτιν στην απόσυρση των στρατευμάτων του από το έδαφος της Ουκρανίας σύντομα.

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε σήμερα τον στρατό «εγγυητή» της σταθερότητας του ρωσικού κράτους και δεσμεύθηκε να αυξήσει την παραγωγή της αμυντικής βιομηχανίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που έχουν προκύψει μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Ένας σύγχρονος και αποτελεσματικός στρατός και πολεμικό ναυτικό αποτελούν εγγύηση για την ασφάλεια και την κυριαρχία της χώρας, εγγύηση για τη σταθερή της ανάπτυξη και το μέλλον της», τόνισε ο Πούτιν σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την Ημέρα των Υπερασπιστών της Πατρίδας και μία ημέρα πριν την πρώτη επέτειο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Για τον λόγο αυτό, όπως και στο παρελθόν, θα δώσουμε κατά προτεραιότητα προσοχή στην ενίσχυση των αμυντικών μας ικανοτήτων», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, μετά την τελετή κατάθεσης λουλουδιών στον Τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Ο Πούτιν επεσήμανε ότι επιθυμεί «να ηγηθεί της ισορροπημένης και υψηλής ποιότητας ανάπτυξης όλων των συνιστωσών των ενόπλων δυνάμεων», εξοπλίζοντας κυρίως «με νέα συστήματα πληγμάτων, εξοπλισμό αναγνώρισης και επικοινωνίας, drones και συστήματα του πυροβολικού».

Ο Ρώσος πρόεδρος σε αυτό το βίντεο, που διαρκεί λιγότερα από πέντε λεπτά και το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο, εξέφρασε την ικανοποίησή του «για την τρέχουσα αύξηση της παραγωγής όλης της γκάμας συμβατικών όπλων» από τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, από την οποία ζήτησε να κάνει περισσότερα.

Παράλληλα χαιρέτισε για μία ακόμη φορά «το θάρρος» και «τον ηρωισμό» των Ρώσων στρατιωτών που συμμετέχουν στην εισβολή στην Ουκρανία. «Η αδιάσπαστη ενότητα (του έθνους) είναι το κλειδί για τη νίκη», εκτίμησε.

Χθες Τετάρτη ο Πούτιν εκφώνησε ομιλία από το κεντρικό στάδιο της Μόσχας στη διάρκεια μεγάλης, πατριωτικής συναυλίας, στη διάρκεια της οποίας δήλωσε ότι ο στρατός της Ρωσίας μάχεται στην Ουκρανία για «τα ιστορικά της εδάφη».

"google ad"

Η Ουκρανία «δεν λύγισε και θα θριαμβεύσει»

Η Ουκρανία «δεν λύγισε» και «θα θριαμβεύσει» απέναντι στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις και τον ρωσικό «τρόμο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σήμερα, παραμονή της πρώτης επετείου της εισβολής της Ρωσίας στην χώρα του.

«Δεν λυγίσαμε, ξεπεράσαμε πλήθος δοκιμασιών και θα θριαμβεύσουμε. Θα ζητήσουμε λογαριασμό από όλους όσοι έφεραν αυτό το κακό, αυτόν τον πόλεμο στην γη μας. Ολη την τρομοκρατία, όλους τους φόνους, όλα τα βασανιστήρια, όλες τις λεηλασίες», δηλώνει σε μήνυμα που δημοσιεύεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Ρωσία επέλεξε «τον δρόμο του φονιά, τον δρόμο του τρομοκράτη, τον δρόμο του βασανιστή, τον δρόμο του πλιατσικολόγου» εξαπολύοντας τον πόλεμο αυτόν και αυτή η «κρατική επιλογή» απαιτεί «κρατική ευθύνη για την τρομοκρατία που διαπράττεται».

Χρειάζεται επιπρόσθετη οικονομική στήριξη για την Ουκρανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εργάζεται επί ενός νέου προγράμματος στήριξης, δηλώνει την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κριστιάν Λίντνερ στο πλαίσιο των συναντήσεων της Ομάδας των 7 (G7).

Οι υπουργοί Οικονομικών συναντώνται σήμερα στην ινδική πόλη Μπάνγκαλορ, επικεντρώνοντας την προσοχή τους στην οικονομική στήριξη προς την Ουκρανία, μία ημέρα πριν από την πρώτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στη χώρα.

Το ΔΝΤ στοχεύει στην υιοθέτηση ενός νέου προγράμματος βοήθειας για την Ουκρανία έως τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

«Οι Κινέζοι είναι οι μόνοι κερδισμένοι»

Μετά την αναστολή της συμμετοχής της Μόσχας από την συνθήκη New Start για τα πυρηνικά και απειλές από τη Δύση ο διεθνολόγος Δημοσθένης Δημόπουλος μίλησε στην ΕΡΤ για τα περιθώρια ειρηνευτικών διαδικασιών και συνομιλιών που έχουν στενέψει πολύ, χαρακτηρίζοντας το όλο σκηνικό ως μια μάχη εξουθένωσης μεταξύ όλων των εμπλεκομένων ένα χρόνο μετά ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι διατεθειμένη να καθίσει στο τραπέζι γιατί πιστεύουν ότι υπάρχει ακόμα δρόμος στο πεδίο της μάχης για να μπορέσει να αποκρυσταλλωθεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση, για να μπορέσει ο καθένας να ζητήσει να πάρει αυτά που θέλει. Αυτήν τη στιγμή δεν κερδίζει κανείς αυτά που θέλει, οπότε ο πόλεμος, δυστυχώς κυρίως για τον ουκρανικό λαό, θα συνεχιστεί και παίρνει τώρα και μία άλλη μορφή» δήλωσε ο κ. Δημόπουλος.

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο «είναι μια μάχη εξουθένωσης και όλοι περιμένουν να δουν ποιος θα εξουθενωθεί. Θα τερματίσει πρώτος. Οι Ρώσοι περιμένουν τους Ουκρανούς, οι Αμερικανοί περιμένουν τους Ρώσους και οι Κινέζοι περιμένουν όλους τους υπόλοιπους για να μπορέσουν αυτοί να αποκομίσουν τα περισσότερα οφέλη».

Σχολιάζοντας το ρόλο της Κίνας σε αυτό το ασταθές σκηνικό για την παγκόσμια ειρήνη ο κ. Δημόπουλος επισήμανε ότι «εάν αποδυναμωθεί η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Δύση, οι Κινέζοι είναι οι μόνοι που θα κερδίσουν γιατί θα έχουν πολύ πιο εύκολο δρόμο στα δικά τους σχέδια».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο ρόλο του που θα διαδραματίσει ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και στην επικείμενη «ομιλία ειρήνης» που αναμένεται να κάνει για την αρχιτεκτονική της ασφάλειας που επιθυμεί η Κίνα για την επόμενη μέρα παγκοσμίως.

«Ενδεχομένως αν η πρόταση αυτή απορριφθεί από τους Ουκρανούς και από τους Αμερικανούς, οι Κινέζοι να πούν ότι πλέον αρνηθήκατε να καθίσετε στο τραπέζι και εγώ μπορώ πλέον να δώσω οπλικά συστήματα στη Ρωσία, να δώσω πολεμοφόδια, να κάνω άλλες ενέργειες, αφού εσείς δεν είστε διατεθειμένοι να κάνετε ειρηνευτικές διαδικασίες» υποστήριξε ο διεθνολόγος.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...