19.4 C
Chania
Thursday, December 25, 2025

Η Εικονική Αυτοπαραγωγή (Virtual Net Metering ) ηλεκτρικού ρεύματος σε Σχολικά Ηλιακά Πάρκα Ηλεκτρικής Ενέργειας στις στέγες των σχολείων

Ημερομηνία:

Του Σεραφείμ Κερασιώτη *

Η Υ.ΑAΠΕΗΛ/Α/Φ1/οικ. 175067 (ΦΕΚ Β΄1547/5.5.2017), δίνει τη δυνατότητασε Δήμους να προβούν σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με το σύστημα της εικονικής αυτοπαραγωγής (Virtual Net metering).

Η εικονική αυτοπαραγωγή (virtual net metering) επιτρέπει ότι ακριβώς και η απλή αυτοπαραγωγή, με τη διαφορά ότι δεν απαιτείται το φωτοβολταϊκό σύστημα να βρίσκεται εκεί που πραγματοποιείται η κατανάλωση (μετρητής ΔΕΗ). Δηλαδή ο φωτοβολταϊκός σταθμός αντιστοιχίζεται με έναν ή περισσότερους μετρητές κατανάλωσης σε απομακρυσμένες θέσεις. Ενώ η εικονική αυτοπαραγωγή επιτρέπει την παραγωγή και έγχυση της ηλιακής ενέργειας σε ένα σημείο του δικτύου και τον συμψηφισμό με μετρητή κατανάλωσης που βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο του δικτύου

Το πρώτο φωτοβολταϊκό σύστημα με εικονική αυτοπαραγωγή στην Ελλάδα, τοποθετήθηκε το 2017 στη στέγη ενός σχολείου στη Θεσσαλονίκη, με κόστος εγκατάστασης 12.000 ευρώ για 10kWp και χρόνο αποπληρωμής 7,3 χρόνια και διάρκεια ζωής τα 25-30 χρόνια, που θα παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας, ο οποίος δεν έχει επαρκή χώρο στη στέγη του

Στο 4ο Γυμνάσιο Λάρισας η Greenpeace, σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων, τοποθέτησε το 2018 ένα φωτοβολταϊκό σύστημα 15kWp με κόστος εγκατάστασης 17.000 ευρώ και χρόνο αποπληρωμής τα 8,1 χρόνια. που λειτουργεί με το σύστημα της εικονικής αυτοπαραγωγής και η ενέργεια που παράγεται καλύπτει τις ανάγκες των κοινωνικών δομών του δήμου που στεγάζονται στο “Ροδοπούλειο”.

Οι δήμοι μπορούν να αξιοποιήσουν τις στέγες των σχολικών κτιρίων που δεν έχουν σημαντική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος (συγκριτικά με το διαθέσιμο ηλιακό δυναμικό της οροφής τους) και να παράγουν ηλιακή ενέργεια που πιστώνεται πέραν των σχολείων  και υπέρ άλλων δημοτικών κτιρίων με σημαντική κατανάλωση ενέργειας (π.χ δημαρχείο, δομές φιλοξενίας, ιατρεία και κλινικές, κοινωνικά παντοπωλεία, πολιτιστικά και αθλητικά κέντρα, κτλ).

* Μαθηματικός – π. Διευθυντής 2ου ΕΠΑ.Λ Γαλατσίου,

Επίτιμος Πρόεδρος Ο.Λ.Τ.Ε.Ε

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σπάνιο έγχρωμο βίντεο – ντοκουμέντο με τον Κισαμίτη σπουδαίο βιολιστή Νικόλαο Χάρχαλη

Ο Νικόλαος Χάρχαλης (πραγματικό όνομα Νικόλαος Χαρχαλάκης) (1884-1974) γεννήθηκε...

Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ 3.000 “ιδιοκτήτες” για επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ

Στο πλαίσιο των διασταυρώσεων, που πραγματοποιεί η Ανεξάρτητη Αρχή...

Η σοκολάτα μπορεί να εξαφανιστεί μέχρι το 2050 – Υπάρχει υποκατάστατο;

Η σοκολάτα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα «κλιματικό βαρόμετρο», καθώς τα ακραία καιρικά...