30.8 C
Chania
Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2026

Η εκπληκτική χρωματισμένη εικόνα από τα Χανιά, πριν 108 χρόνια, κατά την αποχώρηση των Μεγάλων Δυνάμεων!

Ημερομηνία:

Η φωτογραφία προφανώς δεν είναι έγχρωμη, καθώς την εποχή εκείνη, στα 1909, δεν υπήρχαν ακόμα έγχρωμες εικόνες. Είναι χρωματισμένη και χρονολογείται από την ημέρα εκείνη του Ιουλίου του 1909 που οι Μεγάλες Δυνάμεις αποχώρησαν από το νησί. Προσωρινά όμως, γιατί στη συνέχεια επέστρεψαν.

Εκείνη η ημέρα για τους Κρητικούς ήταν σα μια ανάσταση, αφού πίστεψαν ότι πλέον μπορούσαν να καθορίσουν μόνοι τους τη μοίρα τους και να προχωρήσουν στην ένωση με την Ελλάδα.

Οργανώθηκαν εκδηλώσεις σε όλο το νησί και ήταν σα μια μέρα απελευθέρωσης, που όμως δεν κράτησε πολύ.

Η φωτογραφία δείχνει τις εκδηλώσεις στο λιμάνι των Χανίων, με πλήθος κόσμου στους δρόμους. Κάποιοι με παραδοσιακές ενδυμασίες και άλλοι με τη νέα, τότε, μόδα, τα ευρωπαϊκά κοστούμια.

Αριστερά, βάρκες μεταφέρουν στρατιώτες των διεθνών δυνάμεων στα πλοία για την αναχώρηση.

Χανιά- 1909

 

candianews.gr

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία.Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Νίκος Καλογερής συγχαίρει τον νέο Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Κωνσταντίνο – Αλκέτα Ουγγρίνη

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής συγχαίρει τον Κωνσταντίνο – Αλκέτα Ουγγρίνη για την εκλογή του ως Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ευχές και στον απερχόμενο Μιχάλη Ζερβάκη.

Χρηματοδότηση 205.300 ευρώ από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στον Δήμο Χανίων για σχολικές υποδομές στα Περιβόλια

Το Υπουργείο Μετανάστευσης ενέκρινε 205.300 ευρώ στον Δήμο Χανίων για προσωρινές σχολικές υποδομές στα Περιβόλια. Προκατασκευασμένοι οικίσκοι και αναδιαμόρφωση χώρων.