17.1 C
Chania
Δευτέρα, 16 Μαρτίου, 2026

Η ΕΚΤ ετοιμάζεται να ενισχύσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη της Ευρώπης

Ημερομηνία:

Σχεδόν τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες δήλωσαν ότι το έκτακτο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού πρόγραμμα της ΕΚΤ, θα ενισχυθεί την ερχόμενη Πέμπτη, όταν θα συνεδριάσει το διευθυντήριό της. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων αναμένει μια αύξηση της τάξης των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα σημάνει ότι οι αγορές ομολόγων συνολικά φέτος θα φθάσουν στο 1,6 τρις. Ευρώ.

Η αύξηση αυτή θα ενισχύσει τον βασικό ρόλο της ΕΚΤ στην ανοικοδόμηση της οικονομίας των 19 μελών της ευρωζώνης και θα αμβλύνει τις ανησυχίες που πυροδότησε η πρόσφατη αμφιλεγόμενη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για περιορισμό του πεδίου δράσης των υπευθύνων χάραξης της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Θα διατηρήσει επίσης σε ελεγχόμενα επίπεδα του κόστους δανεισμού, την ώρα που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες ενός φιλόδοξου κοινού δημοσιονομικού σχεδίου, που πρότεινε η Κομισιόν.

Επικαιροποιημένες οικονομικές προβλέψεις ενδέχεται να επιβεβαιώσουν την τελευταία ζοφερή εκτίμηση της Προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δήλωσε την Τετάρτη ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί μεταξύ 8% και 12% το 2020, σύμφωνα με τα πιο απαισιόδοξα σενάρια. Οι περισσότεροι από τους οικονομολόγους που μετείχαν στην έρευνα του Bloomberg αναμένουν το πρόγραμμα της ΕΚΤ να επεκταθεί πέραν του τρέχοντος έτους και όλοι τους είπαν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα επανεπενδύσει τα έσοδα από δάνεια που ωριμάζουν για να αποτρέψει μια επιδείνωση των συνθηκών για την οικονομία.

iefimerida.gr

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συλλυπητήριο μήνυμα Δημάρχου Πλατανιά για την απώλεια του Δημητρίου Ποντικάκη

Συλλυπητήριο μήνυμα Δημάρχου Πλατανιά για τον αιφνίδιο θάνατο του Δημήτρη Ποντικάκη, διακεκριμένου δικηγόρου και επί σειρά ετών Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων.

Ποιητικό αναλόγιο «Δεν ήμουν πλασμένος για τον πόλεμο» στα Χανιά για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Ποιητικό αναλόγιο «Δεν ήμουν πλασμένος για τον πόλεμο» στα Χανιά στις 22/3/2026 στο ΚΑΜ. Με Φανή Γεωργακάκη, Εμμανουήλ Στεφανουδάκη και μουσικό σχολιασμό από τον Ιωάννη Γιαννακάκη. Ελεύθερη είσοδος.

Χανιά: Παγκρήτια κινητοποίηση το Σάββατο με αίτημα να μπει «λουκέτο» στη Βάση της Σούδας

ΥΠΟ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ, Ο...