21.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ίντερνετ από 51 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, ακόμη και της Αφρικής – Mε όρους καρτέλ η λειτουργία των εταιρειών – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Ημερομηνία:

Στην Ελλάδα πολλοί κατηγορούν τον δημόσιο τομέα ότι δεν λειτουργεί αλλά η αλήθεια είναι ότι ούτε ο ιδιωτικός τομέας λειτουργεί. Ακόμη και εταιρείες που βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και θα έπρεπε να είναι κινητήριες δυνάμεις στις εξελίξεις, αποτελούν τροχοπέδη, λειτουργούν με όρους καρτέλ βάζοντας μπροστά την κερδοφορία τους και όχι την δημιουργία συνθηκών για ανάπτυξη και ευημερία. Μία τέτοια περίπτωση είναι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Αν και αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις εταιρείες (cosmote, nova, vodafone) δεν υπάρχει κανένας απολύτως ανταγωνισμός. Αντιθέτως, λειτουργούν με όρους καρτέλ, προσφέροντας στους καταναλωτές ίδια πακέτα με μικρές διαφοροποιήσεις. Προσφέρουν κακές υπηρεσίες σε πολύ υψηλές τιμές.

Χαρακτηριστικά είναι και τα εξής στοιχεία:

  • To πιο αργό σταθερό Ιντερνετ στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα, ενώ η χώρα παραμένει μεταξύ αυτών που οι χρεώσεις των παρόχων είναι αρκετά υψηλές σε σχέση με τα εισοδήματα, κάτι, άλλωστε, που κατά καιρούς έχουν δείξει και τα στοιχεία της Eurostat. Ενας χρήστης του Διαδικτύου στην Ελλάδα χρειάζεται να εργαστεί κάθε μήνα περίπου 12 λεπτά για να αγοράσει 1 GB δεδομένα για το κινητό του τηλέφωνο, έξι φορές δηλαδή περισσότερο απ’ ό,τι χρειάζεται στη Βουλγαρία και 149 φορές περισσότερο απ’ ό,τι απαιτείται στο Ισραήλ, τη χώρα με τις χαμηλότερες χρεώσεις. Ευρήματα που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι ειδικά μετά τον κορωνοϊό η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση εξακολουθούν να εφαρμόζονται σε σημαντικό βαθμό, ενώ πλέον πολλές μορφές διασκέδασης και ψυχαγωγίας στο σπίτι, όπως οι πλατφόρμες τηλεοπτικού περιεχομένου, απαιτούν σύνδεση Ιντερνετ και μάλιστα υψηλές ταχύτητες.
  •  Η Ελλάδα έχει το πιο αργό Ίντερνετ μεταξύ των χωρών – μελών της Ε.Ε.. Αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα του EDJN, στην Ελλάδα ο μέσος όρος της ταχύτητας κατεβάσματος (download) είναι μόλις 29 Mbps και ο μέσος όρος ταχύτητας ανεβάσματος φθάνει τα 6 Mbps. Για να γίνει αντιληπτό πόσο αργό είναι κατά μέσον όρο το Ίντερνετ στην Ελλάδα, αξίζει να σημειωθεί ότι στην 26η θέση της Ε.Ε. βρίσκεται η Κύπρος, με μέσο όρο ταχύτητας κατεβάσματος τα 35 Mbps και μέσο όρο ταχύτητας ανεβάσματος τα 12 Mbps. Όσον αφορά τις πρώτες θέσεις, η σύγκριση είναι πραγματικά απογοητευτική: ο μέσος όρος ταχύτητας download στη Δανία είναι τα 140 Mbps, στη Γαλλία τα 131 Mbps, στην Ισπανία τα 126 Mbps, στην Ολλανδία τα 125 Mbps και στη Σουηδία τα 123 Mbps. Ακόμα και σε χώρες συγκρίσιμες με την Ελλάδα, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα: η Βουλγαρία «τρέχει» κατά μέσο όρο με 53 Mbps download speed, το ίδιο και η Σερβία, ενώ η Ρουμανία πετυχαίνει ταχύτητες κατεβάσματος 122 Mbps.
  • Υψηλές είναι και οι χρεώσεις της σταθερής σύνδεσης Ιντερνετ. Για να πληρώσουν τη φθηνότερη σύνδεση οι Ελληνες πρέπει να εργάζονται τρεις ώρες και 46 λεπτά κάθε μήνα, 12 φορές περισσότερο απ’ όσο πληρώνουν τα νοικοκυριά στο Ισραήλ, εκεί όπου για να πληρώσεις το πιο φθηνό Ιντερνετ αρκεί η εργασία 19 λεπτών τον μήνα.
  • Στην Ελλάδα ο δείκτης IVi υπολογίζεται σε 0,0196 που είναι τέσσερις φορές κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, κάτι που σημαίνει ότι οι καταναλωτές στην Ελλάδα πληρώνουν με «καπέλο» τις υπηρεσίες internet. Με βάση τον παραπάνω δείκτη η Ελλάδα κατατάσσεται στην 65η θέση μεταξύ 117 χωρών.  Στην Ευρώπη καταλαμβάνει τη 35η θέση με τον IVi να είναι 6 φορές χαμηλότερος από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και στη Νότια Ευρώπη στην 9η θέση.
  • Ποιότητα Ιντερνετ που μετράει κυρίως την ταχύτητα: Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 55η θέση μεταξύ των 117 χωρών, με τις χαμηλές επιδόσεις να αφορούν κυρίως τις ταχύτητες στις συνδέσεις του σταθερού Ιντερνετ.
  • Σε ό,τι αφορά την ταχύτητα του Ιντερνετ κινητής τηλεφωνίας, η Ελλάδα καταλαμβάνει πολύ υψηλότερη θέση, την 20ή, με την ταχύτητα να διαμορφώνεται στα 97,5 Mbps/δευτερόλεπτο. Αντιθέτως, οι ταχύτητες στο Ιντερνετ που έχουμε στο σπίτι είναι κατά μέσον όρο 40,4 Mbps/δευτερόλεπτο, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στην 84η θέση. Σύμφωνα με τη Surfshark, οι ταχύτητες του σταθερού Ιντερνετ στην Ελλάδα είναι χαμηλότερες κατά δύο φορές σε σύγκριση με αυτές της Βουλγαρίας, ενώ του Ιντερνετ κινητής 36% χαμηλότερες.
  • Για τέσσερα gigabytes οι τιμές στην Ελλάδα είναι οι ακριβότερες μεταξύ 51 ευρωπαϊκών, αμερικανικών, αφρικανικών και ασιατικών αγορών. Οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν πέντε με έξι φορές περισσότερα τον μήνα σε σχέση με τους Γάλλους καταναλωτές για συμβόλαια με 1, 2, 3 ή 4 gigabytes».
  • Αναφορικά με τις χρεώσεις, η Ελλάδα σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες προσφερόμενων πακέτων (απλή σύνδεση, double play, triple play) είναι πιο ακριβή από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Ανάλογα με το είδος της ευρυζωνικής σύνδεσης μεταβάλλονται και οι αποκλίσεις στις χρεώσεις. Για παράδειγμα, όσον αφορά τα πακέτα που περιλαμβάνουν συνδέσεις ταχυτήτων 30 έως 100 Mbps, η απόκλιση της χώρας μας με τον μέσο όρο της Ε.Ε. κυμαίνεται από 20% έως 60%.
  • Σύμφωνα με μελέτη της Κομισιόν, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πιο ακριβές χώρες όσο αυξάνεται η ταχύτητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο. Στα πακέτα που περιλαμβάνουν συνδέσεις άνω των 100 (και έως 200 Mbps) η Ελλάδα είναι συνήθως η πιο ακριβή και οι αποκλίσεις στις χρεώσεις διευρύνονται. Για παράδειγμα, για ένα πακέτο double play (Internet+TV) με σύνδεση άνω των 100 Mbps, στην Ελλάδα η χρέωση είναι υπερδιπλάσια του μέσου όρου της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, εκφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, ξεπερνά τα 90 ευρώ τον μήνα, όταν o μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 43,7 ευρώ. Αντίστοιχα ισχύουν και για άλλα πακέτα (single play, triple play κ.λπ.). Μικρότερες είναι οι αποκλίσεις, όταν αναφερόμαστε σε πακέτα που περιλαμβάνουν συνδέσεις με χαμηλές ταχύτητες (12-30 Mbps). Στα συγκεκριμένα πακέτα οι χρεώσεις στη χώρα μας είναι στα επίπεδα του μέσου όρου ή και οριακά χαμηλότερα.
  • Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η ΕΕΤΤ σε έκθεσή της για την εφαρμογή ΥΠΕΡΙΩΝ ουσιαστικά παραδέχεται σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα στις ονομαστικές τιμές των συνδέσεων και τις πραγματικές ταχύτητες Διαδικτύου που έχουν οι καταναλωτές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανεξάρτητη αρχή, για τις συνδέσεις των 24 Mbps οι πραγματικές μέσες ταχύτητες κατεβάσματος κυμαίνονται ανάμεσα στα 6 και τα 8 Mbps, ενώ κάπως καλύτερη είναι η εικόνα για τις πιο γρήγορες (αλλά και πιο ακριβές) συνδέσεις των 50 Mbps, όπου οι πραγματικές μέσες τιμές κατεβάσματος κινούνται μεταξύ των 27 και των 30 Mbps. Στη συγκεκριμένη έκθεση δεν περιλαμβάνονται στοιχεία για τα πακέτα των 100 Mbps.

Όλα αυτά αποτυπώνουν τη νοσηρή πραγματικότητα που επικρατεί στον χώρο των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Οι επιπτώσεις όμως αυτής της άρρωστης κατάστασης αφορούν το σύνολο της κοινωνίας και την εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας, σε μία εποχή που όλο και παραπάνω είμαστε εξαρτημένοι από τις καλές υπηρεσίες παροχής ίντερνετ.

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, δε θα πρέπει τα κόμματα και οι υποψήφιοι να θέσουν υψηλά στην ατζέντα τους και αυτό το θέμα με το να προχωρήσουν σε προτάσεις για το πώς θα βελτιωθεί η κατάσταση και πώς θα σπάσουν οι πρακτικές καρτέλ των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας;

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλέξης Χαρίτσης: Σκοτεινή υπόθεση η υποψηφιότητα Μπελέρη

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ο Αλέξης...

Γκλέτσος κατά Κασσελάκη για τα… θαύματα: Τι απογοήτευση είναι αυτή

Για απογοήτευση προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη έκανε λόγο ο Απόστολος...