14.8 C
Chania
Saturday, December 13, 2025

Η Ελλάδα 2η μετά τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ σε αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ

Ημερομηνία:

Πρώτες σε δαπάνες ως προς το ΑΕΠ είναι οι ΗΠΑ με 3,39% και ακολουθούν η Ελλάδα με 2,22%, το ΗΒ με 2,15%, η Εσθονία με 2,07, η Πολωνία με 2,05%, η Λεττονία με 2,03% και η Λιθουανία με 2%. Ωστόσο η Ελλάδα δεν πληροί τη δεύτερη σύσταση του ΝΑΤΟ για κατανομή του 20% αυτής της δαπάνης σε εξοπλισμούς καθώς προς αυτόν το σκοπό διαθέτει μόνο το 12,4% των αμυντικών δαπανών της – η 7η χειρότερη επίδοση στη συμμαχία.

Μόνο 16 Κράτη Μέλη του ΝΑΤΟ διαθέτουν το 20% των αμυντικών τους δαπανών σε εξοπλισμούς, με πρώτο το Λουξεμβούργο (41,8%) και τέταρτη την Τουρκία (με 31,6% που ωστόσο διαθέτει μόλις το 1,64% του ΑΕΠ της στην άμυνα).

Αναλυτικά η Ελλάδα δαπάνησε  4,934 δισ. το 2011, 4,384 δισ το 2012, 3,999 δισ το 2013, 3,939 δισ το 2014, 4,073 δισ το 2015, 4,190 δισ το 2016, 4,213 δισ το 2017 και 4,111δισ το 2018. Όλα αυτά τα έτη η Ελλάδα ήταν πάντα πάνω από τη σύσταση του 2,0% του ΑΠΕ (Αναλυτικά 2.38 2.29 2.21 2.20 2.30 2.37 2.34 2.22).

real.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία το νέο κύκλωμα στην Κρήτη

τον σχηματισμό δικογραφίας για 15 άτομα και συνολικά για...