Για τακτικές που παραπέμπουν σε μεθόδους διαχείρισης που εφαρμόστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μιλά η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με αφορμή φωτογραφίες όπου φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της καταγραφής και ταυτοποίησης μεταναστών στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα των 200 περίπου μετανάστες που περισσυλέχθηκαν στα ανοιχτά της Παλαιόχωρας και διέμειναν για λίγες ημέρες στο Κολυμβητήριο Ακρωτηρίου, χρησιμοποιήθηκε η πρακτική της αναγραφής σειραίου αριθμού στα χέρια τους.
Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής:
Πρόσφατα δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου φέρουν τις λιμενικές αρχές να εφαρμόζουν, χάριν διευκόλυνσης της καταγραφής και ταυτοποίησης των παράτυπα εισερχόμενων μεταναστών και προσφύγων που φθάνουν μαζικά στη Κρήτη τη τελευταία περίοδο, την πρακτική της αναγραφής σειραίου αριθμού στα χέρια τους. Εν όψει των καταγγελιών αυτών η ΕΕΔΑ επισημαίνει:
Η πρακτική αυτή δεν παραπέμπει απλώς συνειρμικά στις εξευτελιστικές μεθόδους διαχείρισης ανθρώπινων πληθυσμών μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που γνώρισε η Ευρώπη τον περασμένο αιώνα. Δημιουργεί ευθέως την εντύπωση ότι τέτοιες μέθοδοι αναβιώνουν με πρωτοφανή κυνικό τρόπο στην Ελλάδα του 2015.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, στους οποίους οι ευρωπαϊκοί ολοκληρωτισμοί αρνούνταν την ανθρώπινη υπόσταση, υπέστησαν τότε το χάραγμα αυξόντων αριθμών στο σώμα τους ως ζώα επί σφαγήν. Σήμερα, ανάλογη πρακτική, αδιανόητη πια για κάθε ευρωπαίο πολίτη, την υφίστανται άνθρωποι που απλά επιδιώκουν διέξοδο για ασφαλή διαβίωση και ζωή με αξιοπρέπεια.
Κανείς δεν αμφισβητεί τη πολυσύνθετη διάσταση της διαχείρισης των μαζικών αφίξεων προσφύγων και μεταναστών ή την επιτακτική αναγκαιότητα ασφαλούς ταυτοποίησης των ανθρώπων αυτών.
Κατ’ αρχήν, κατά την υλοποίηση των δράσεων αυτών τα όργανα ενός κράτους δικαίου οφείλουν να απέχουν από πρακτικές με τόσο βαρύ ιστορικό και συμβολικό φορτίο, κυρίως όμως η όποια ειδικότερη πρακτική μεταχείρισης επιλέγεται, δεν είναι επιτρεπτό να αποβλέπει αποκλειστικά στην αποτελεσματικότητα ή, ακόμη χειρότερα στην ευκολία του έργου αυτών των τελευταίων.
Αντίθετα οφείλει πρωτίστως να ανταποκρίνεται και να αποτυπώνει εμπράκτως το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που το Σύνταγμα μας έχει ανάγει σε πρωταρχικό καθήκον και θεμελιώδη υποχρέωση κάθε κρατικού οργάνου.