Συμμετοχή Νίκου Χουντή σε εκδήλωση του Ε.Κ. για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών “Right2Water”.
Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς τιμή της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών right2water.eu, συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Αναφορών (εισηγητής στη σχετική γνωμοδότηση) ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, στις Βρυξέλλες την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014.
Η καμπάνια right2water.eu είναι η πρώτη επιτυχημένη καμπάνια, στο πλαίσιο του θεσμού της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών, που έχει καταφέρει να μαζέψει πάνω από 1 εκατομμύριο υπογραφές από τουλάχιστον 7 διαφορετικές χώρες στο πλαίσιο της προσπάθειας να πιεστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομοθεσία που να υλοποιεί το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση και να προωθήσει την παροχή ύδρευσης και αποχέτευσης ως απαραίτητων δημόσιων υπηρεσιών για όλους.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Νίκος Χουντής αφού συνεχάρη τους διοργανωτές τόνισε μεταξύ άλλων:
“Είμαι ευρωβουλευτής από την Επιτροπή Αναφορών , από την Αριστερά και από την Ελλάδα.
Η προσπάθεια και αυτή η πρωτοβουλία είναι αξιέπαινη , όμως με αφορμή και το παράδειγμα της Ελλάδας που ήδη αναφέρθηκε αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται και με άλλες μορφές.
Γνωρίζετε ότι η απόπειρα ιδιωτικοποίησης των δικτύων στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη συναντά τις μαζικές αντιδράσεις των πολιτών που ζητούν να αποφασίσουν με δημοψήφισμα.
Κοιτάξτε τι γίνεται στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε ήδη. Η Κομισιόν δείχνει ευαισθησία.
Απάντηση του κ Μπαρνίε: το νερό έξω από την Οδηγία Παραχώρησης.
Απάντηση του κ Ρεν: δεν πιέζουμε εμείς να αλλάξει και να μην είναι δημόσιο το νερό και η ιδιοκτησία στα δίκτυα.
Αποτέλεσμα όμως, μέσω της Τρόικα η ελληνική κυβέρνηση, τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται, ότι της επιβάλλουν τις ιδιωτικοποιήσεις και προχωράει στο και ξεπούλημα των δικτύων ύδρευσης και στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη.
Ερώτηση στον κ Ρεν: Μπορείτε να μου πείτε τον βίο και την πολιτεία των μεγάλων πολυεθνικών μονοπωλίων της ύδρευσης που εμφανίζονται ως εναλλακτικές λύσεις για να εξαγοράσουν τα δίκτυα.
Καμία απάντηση.
Επομένως ο αγώνας για να υπερασπιστούμε το νερό ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα πρέπει να συνοδεύεται από την προσπάθεια να κατοχυρωθεί ως δημόσιο αγαθό και όχι ως εμπόρευμα”.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο με την παρέμβαση του Νίκου Χουντή μέσω του παρακάτω συνδέσμου.
http://www.youtube.com/watch?v=47S9Wf4YFM0&feature=youtu.be