20.8 C
Chania
Monday, October 21, 2024

Η ΕΛΜΕ Χανίων καλεί σε 3ωρη στάση εργασίας και απεργιακή συγκέντρωση στις 23 Οκτώβρη

Ημερομηνία:

Η Ένωση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων (ΕΛΜΕ Χανίων) προκηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας στις 23 Οκτωβρίου και καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για την πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί σε ακρίβεια, ιδιωτικοποιήσεις και υπονόμευση των δημόσιων αγαθών. Καταγγέλλεται η υποαμοιβή των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, η αξιολόγηση, η επέκταση της τηλεκπαίδευσης και η μείωση των τμημάτων στα ΕΠΑΛ. Παράλληλα, η ΕΛΜΕ Χανίων καταδικάζει την εμπλοκή της χώρας σε πολεμικά σχέδια και την υποστήριξη του Ισραήλ. Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς, καλύτερες συνθήκες εργασίας, κατάργηση της αξιολόγησης και ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Η απεργία της ΕΛΜΕ Χανίων εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κινητοποιήσεων των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων που αντιτίθενται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης. Οι εκπαιδευτικοί καλούν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στις κινητοποιήσεις, εκφράζοντας την αποφασιστικότητά τους να υπερασπίσουν τα εργασιακά και τα κοινωνικά τους δικαιώματα.

Πιο αναλυτικά, σε σχετικό κείμενο αναφέρονται τα εξής:

Η κυβέρνηση της ΝΔ βαθαίνει την βάρβαρη πολιτική της αυτή που έχει επιφέρει την τεράστια ακρίβεια, την ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών (υγεία, εκπαίδευση, πολιτισμό, συγκοινωνίες), τους χιλιάδες πλειστηριασμούς, τις υπέρογκες αυξήσεις των ενοικίων κλπ.

Την ίδια στιγμή ο μισθός των 776 ευρώ των νεοδιόριστων με ΜΚ1 είναι μνημείο ντροπής και εξευτελισμού ολόκληρου του κλάδου, όταν οι νεοδιόριστοι/ες συνάδελφοι/ισσες μας υπηρετούν κατά κανόνα μακριά από το σπίτι και την οικογένεια τους, πληρώνοντας πολλές φορές διπλά νοίκια και λογαριασμούς και την ακρίβεια να σαρώνει το λαϊκό εισόδημα..

Η κυβέρνηση οδηγεί τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία στη φτωχοποίηση, εφαρμόζουν νέο μισθολόγιο – φτωχολόγιο και ετοιμάζουν νέο σύστημα με μπόνους παραγωγικότητας για τους Δ.Υ με «κλειδί» το νέο σύστημα αξιολόγησης ,ενώ τράπεζες, επιχειρήσεις, εφοπλιστές και οι εθνικοί εργολάβοι θησαυρίζουν και απογειώνουν τα κέρδη τους!

Η πρόσδεση της κυβέρνησης στα σχέδια των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στον πόλεμο σε Ουκρανία, Παλαιστίνη και την πρόσφατη κλιμάκωση στην Μ. Ανατολή, η στήριξη του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό και τον Λίβανο μόνο δυσάρεστες συνέπειες μας επιφυλάσσουν. Τα ποσά για στρατιωτικούς εξοπλισμούς αυξάνονται καταβυθίζοντας τις δαπάνες για υγεία, παιδεία, μισθούς και κοινωνικά αγαθά. Η ΝΔ με την συναίνεση της αντιπολίτευσης υλοποιεί με ευλάβεια όλες τις ντιρεκτίβες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και προσαρμόζει την εκπαίδευση στις ανάγκες της αγοράς και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Προωθούν την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών, την «ελεύθερη επιλογή» σχολείου, τον γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ, τα ιδιωτικά ΑΕΙ, το εθνικό απολυτήριο, την επέκταση της τράπεζας θεμάτων, την ιδιωτικοποίηση ΕΠΑΛ και ΙΕΚ, τη σύνδεση της αξιολόγησης με την απόδοση των μαθητών (εξετάσεις PISA), την «αυτονομία» της σχολικής μονάδας. Μέσα στο κατακαλόκαιρο, με τα σχολεία κλειστά, η κυβέρνηση συνέχισε τη διάλυση της Παιδείας.

Πρώτα με τον νόμο για το «ψηφιακό σχολείο». «Μονιμοποιεί» την τηλεκπαίδευση υπονομεύοντας τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητ(ρι)ών και ανοίγει την πόρτα για την εισβολή επιχειρήσεων σε τομείς της δημόσιας εκπαίδευσης. Έπειτα, τα σχολεία βομβαρδίστηκαν με τρομοκρατικά και απειλητικά μηνύματα που απαιτούσαν μέσα σε ένα δίωρο να επαναϋπολογιστούν τα τμήματα με βάση τον αριθμό μαθητ(ρι)ών εκείνης της στιγμής, αγνοώντας εκκρεμείς εγγραφές λόγω μετεγγραφών, μετεξεταστέων και ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών.

Η κίνηση αυτή και οι αποφάσεις έγκρισης ελάχιστων τμημάτων των ΕΠΑΛ οδήγησε κυριολεκτικά σε «σφαγή» εκατοντάδων τμημάτων σε όλη τη Β/βάθμια. Με τα μέτρα αυτά η κυβέρνηση αποσκοπεί αφενός στη μείωση των προσλήψεων αναπληρωτ(ρι)ών και αφετέρου στη σταδιακή εκδίωξη των μαθητών των λαϊκών στρωμάτων από τη δημόσια εκπαίδευση, εξωθώντας δεκαπεντάχρονα παιδιά στις μετά-γυμνασιακές Σχολές επαγγελματικής κατάρτισης σαν φθηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό.

Η βάρβαρη αυτή πολιτική υλοποιείται με έναν πρωτοφανή αυταρχισμό (απαγορεύσεις, αστυνομία στα ΑΕΙ, διώξεις, πειθαρχικά κατά εκπαιδευτικών, αντισυνδικαλιστικός ν. Χατζηδάκη, κα). Η κυβέρνηση αντί να συμμορφωθεί με την απόφαση του διοικητικού εφετείου και να μονιμοποιήσει αυτοδίκαια τους νεοδιόριστους, την αγνοεί επιδεικτικά, και απειλεί με πειθαρχικές διώξεις διευθυντ(ρι)ές και εκπαιδευτικούς που αψήφησαν το όργιο απειλών και χυδαίας τρομοκρατίας της ηγεσίας του υπουργείου, και συμμετείχαν μαζικά στη διαρκώς επαναπροκηρυσσόμενη απεργία-αποχή από την αξιολόγηση των ΟΛΜΕ-ΔΟΕ-ΑΔΕΔΥΕΛΜΕ- ΣΕΠΕ. Απειλούν με «δυνητική αργία» συναδέλφους από τον Πειραιά επειδή υπερασπίστηκαν τις θέσεις του κλάδου!!

Απειλείται ευθέως το απεργιακό δικαίωμα και διώκεται η συνδικαλιστική δράση για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση. Απέναντι σε όλα αυτά η θλιβερή οριακή πλειοψηφία της ΟΛΜΕ κωφεύει, αρνείται τον απεργιακό αγώνα, στηρίζει την άθλια κυβερνητική πολιτική, ευτελίζει την ιστορική διαδρομή και τους μεγάλους αγώνες των εκπαιδευτικών.

Η μόνη λύση είναι οι αγώνες στα χέρια των εκπαιδευτικών και των σωματείων τους , με συνέχεια, κλιμάκωση και ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής . Συνεχίζουμε στους δρόμους του αγώνα και απαιτούμε:

▪ 1.200 ευρώ εισαγωγικό μισθό στους νεοδιόριστους.

▪ Κατά προτεραιότητα δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία και δομές για τον διορισμό και προσκόμισή τους χωρίς χρονικό περιορισμό. Ούτε 1 ευρώ από την τσέπη μας. Δυνατότητα ηλεκτρονικής ανάληψης υπηρεσίας.

▪ Γενναία επιδότηση ενοικίου και συγκοινωνιακών μετακινήσεων. Άμεση ανέγερση από το κράτος κατοικιών εκπαιδευτικών και άλλων δημοσίων υπαλλήλων, φοιτητών/τριων και εργαζομένων στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές διορισμού και διάθεση υπαρχόντων κτηρίων για τη στέγασή τους.

▪ Αυτοδίκαιη εγγραφή των παιδιών των νεοδιόριστων και αναπληρωτών/τριών στο δημόσιο σχολείο και τους παιδικούς σταθμούς με κατάργηση των τροφείων τους.

– Γενναίες αυξήσεις για όλο τον κλάδο για να ζούμε με αξιοπρέπεια από την εργασία μας! Άμεση επαναφορά 13ου-14ου μισθού, του ωραρίου πριν το 2013 και του κλεμμένου κλιμακίου μας 2016-2017.

Κατάργηση της εισφοράς υπέρ ανεργίας 2%.

Κανένας μισθός κάτω από 1200 ευρώ.

– Φθηνό ρεύμα και φθηνά τρόφιμα.

Παιδεία, υγεία, ρεύμα και νερό ασφάλιση, συγκοινωνίες και πολιτισμός αποκλειστικά δημόσια αγαθά για όλο τον λαό, με κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ενέργεια για τους εργαζόμενους. Κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και των ρητρών αναπροσαρμογής. Πλαφόν στις τιμές ρεύματος, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

– Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις στο ρεύμα, στο νερό, στην ενέργεια και στις συγκοινωνίες. – Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου. Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια, χωρίς όριο ηλικίας. – Άμεσος διορισμός/μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μια σύμβαση, αποκλειστικά με τον χρόνο πτυχίου κι όλη την προϋπηρεσία. Καμία απόλυση αναπληρωτή/τριας. Όχι στο προσοντολόγιο. Καμία σκέψη για γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ.

– Όχι στο νέο σχολείο εξεταστικό κέντρο. Να καταργηθούν οι εξετάσεις λαιμητόμος (ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων, PISA κλπ).

– Όχι στην αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση. Κατάργηση των ν.4823/21 και 4692/20. Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο! Κατάργηση Υ.Α. για μέντορες, ενδοσχολικούς συντονιστές και εκπαιδευτικούς ομίλους. Συνεχίζουμε με απεργία/αποχή από κάθε μορφή αξιολόγησης .

– 20 μαθητές ανά τμήμα, 15 στις ομάδες προσανατολισμού και 10 στα εργαστήρια. – Όχι στην καταστολή και την επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία. Καμία δίωξη των αγωνιζόμενων συναδέλφων. Τα σωματεία μας δε θα εφαρμόσουν τον ν. Χατζηδάκη. Παλεύουμε για την ανατροπή του και την κατάργησή του. Καμία συμμετοχή στις ηλεκτρονικές εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια.

– Να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Καμία εμπλοκή της χώρας στα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών! Να κλείσουν όλες οι βάσεις! Έξω από ΝΑΤΟ και ΕΕ! Λευτεριά στην Παλαιστίνη! Ειρήνη και Φιλία των λαών!

 

 

 

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χριστίνα Σουλελέ: Ένα βιβλίο από τις στάχτες της Καντάνου

Η συγγραφέα Χριστίνα Σουλελέ τη γνώρισα μέσα από το...

Γιώργος Αρβανίτης: «Πόνεσε η ψυχή μου από την εγκατάλειψη των φυλακών Ιτζεδίν – Ας γίνει ένα μνημείο»

Στις «Φυλακές Ιτζεδίν» των Χανίων βρέθηκε μετά από 52 χρόνια ο διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος...

Αυστραλία: Σφοδρές αποδοκιμασίες κατά του βασιλιά Κάρολου – «Διαπράξατε γενοκτονία εναντίον του λαού μας. Δώστε μας πίσω τη γη μας»

Ο βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος Γ’ δέχτηκε αποδοκιμασίες από μια Αβορίγινα βουλευτή, αφού έφτασε στην Αυστραλία για την...