21.8 C
Chania
Friday, May 17, 2024

Η εξαιρετικά άβολη στιγμή όταν ο Τέρι Γκίλιαμ ευχαρίστησε τη Ρωσία για βραβείο που του έδωσαν σε ουκρανικό φεστιβάλ κινηματογράφου

Ημερομηνία:

Μια αμήχανη κατάσταση έλαβε χώρα στην τελετή λήξης ενός φεστιβάλ κινηματογράφου στην Οδησσό της Ουκρανίας όταν ο διάσημος Βρετανός σκηνοθέτης Τέρι Γκίλιαμ ευχαρίστησε τη Ρωσία αντί της Ουκρανίας για το τιμητικό βραβείο που έλαβε.

Ο Γκίλιαμ ήταν ειδικός καλεσμένος του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Οδησσού, που πραγματοποιήθηκε στο ουκρανικό θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας αυτήν την εβδομάδα, αλλά προφανώς νόμιζε ότι ήταν… στη Ρωσία όλο αυτό το διάστημα.

«Ευχαριστώ, Ρωσία! Ευχαριστώ Οδησσό!» δήλωσε ο 80χρονος στην τελετή λήξης το Σάββατο, αφού έλαβε τιμητικό βραβείο για τη συμβολή του στον κινηματογράφο.

Ο Γκίλιαμ προσπάθησε να υποβαθμίσει με κάποιο τρόπο την γκάφα του λέγοντας: «Έχω μπερδευτεί από τη Ρωσία… έχω μπερδευτεί από την Ουκρανία». Ωστόσο, δεν πρόλαβε να τελειώσει τα λόγια του καθώς το πλήθος άρχισε να τον γιουχάρει και να φωνάζει:

«Δόξα στην Ουκρανία. Δόξα στους ήρωες».

Ο αμφιλεγόμενος χαιρετισμός του πλήθους σχετίζεται με την Οργάνωση των Ουκρανών Εθνικιστών (OUN) και την ένοπλη πτέρυγα της, τον Ουκρανικό εξεγερτικό στρατό (UPA), ο οποίος συνεργάστηκε με τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και κατηγορείται για εθνοκάθαρση, πολωνικού και εβραϊκού πληθυσμού.

Ωστόσο, το σύνθημα υιοθετήθηκε ευρέως από τις ουκρανικές αρχές τα τελευταία χρόνια.

Ένα βίντεο ανέβηκε αργότερα στη σελίδα του φεστιβάλ Οδησσού στο Instagram, στο οποίο δόθηκε η ευκαιρία στον Γκίλιαμ να επαναλάβει την αποδοχή του βραβείου, αυτή τη φορά αναφερόμενος στην Ουκρανία.

Οι ουκρανικές αρχές θεωρούν τη Μόσχα εχθρό, καθώς την κατηγορούν για προσάρτηση της Κριμαίας παρά το δημοψήφισμα του 2014 που σε συντριπτικό βαθμό οι πολίτες ψήφισαν υπέρ της επιστροφής της περιοχής στη Ρωσία.

Ίσως, πάλι το Κίεβο να αισθάνεται… άβολα με το ότι ορισμένοι στη Δύση δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει τις γεωπολιτικές αλλαγές που ακολούθησαν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι όχι μόνο η Κριμαία αλλά ολόκληρη η Ουκρανία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Μόσχας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το δημογραφικό πέρα από ευχολόγια

Του Αργύρη Αργυριάδη, Δικηγόρου Τα πράγματα είναι απλά. Οι αριθμοί...

Καρκίνος: Θα μπορεί να ανιχνεύεται 7 χρόνια πριν τη διάγνωση

Δύο βρετανικές μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature...

Προεκλογική Εκδήλωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χανίων με Κουντούρα, Παπαργυρόπουλο, Τσίπρα και Λεκατσά

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. οργανώνει Προεκλογική...

Συνάντηση Ν. Καλογερή με Υφυπουργό Υποδομών – Τι συζήτησαν

Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή επισκέφθηκε ο Υφυπουργός...