14.8 C
Chania
Wednesday, May 8, 2024

Η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου της Πολιούχου Χανίων

Ημερομηνία:

Εν θρησκευτικώ συναγερμώ και ντυμένη με τα γιορτινά της, η πόλις των Χανίων εόρτασε με συναισθήματα ορατής συγκινήσεως την έφορον και προστάτην αυτής Υπερευλογημένη και Δεδοξασμένη μητέρα του Χριστού την Παναγίαν Παρθένον με κάθε μεγαλοπρέπεια και θρησκευτικήν κατάνυξιν. Ένα προσκλητήριον αγάπης και ένας παλλεριακός ξεσηκωμός. Παντού ακούστηκε η φωνή της εκκλησίας όσοι πιστοί και κανείς δεν έλειψε από τούτο το πνευματικόν συμπόσιον. Η χρυσόθρονος του ηλίου δύσις έχει εξαπολύσει την περίλαμπρον αυτής πορφυράν και αποσύρεται βραδέως εις την αστροστέφανο νύκτα όταν χαρμόσυνα ήρχισαν να ηχούν οι γλυκόλαλες καμπάνες του πανηγυρίζοντος Μητροπολιτικού Ναού των Εισοδίων, αυτές οι Μούσες της εκκλησίας που μας συντροφεύουν στην κάθε έκφραση της ζωής μας και όπου οι θριαμβευτικοί ήχοι των διαλαλούν την μελωδία της Ορθοδοξίας φέροντας μια ψυχική έγερση δοξολογώντας την Αειμακάριστον και Παναμώμητον και Μητέρα του Θεού ημών. Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κ.Α. κ. Δαμασκηνού άρχισε ο εόρτιος κατανυκτικός εσπερινός της εορτής με τους απαράμιλλους εις ποίησιν εκκλησιαστικούς ύμνους τους γεμάτους με πλουσίας πνευματικάς εξάρσεις και συγκινήσεις εις τον πανηγυρίζοντα περικλεή και μεγαλοπρεπή ναό των Εισοδίων με τις πανώριες ομορφιές και με κάλλη παραδεισένια επιμελεία και φροντίδι των ευλαβεστάτων εφημερίων του ναού με πρωτέα τον ρέκτην ιερατικόν προϊστάμενον του ναού ελλογιμώτατον π. Στυλ. Θεοδωρογλάκη, τον κληρικόν τον πολλαχώς δοκιμασθέντα εν τη διακονία της εκκλησίας και κατακοσμούντα αυτήν δια τον θερμουργόν ζήλον του, τον συγκλονίζον βαθύτατα η ιερότης της αποστολής του να διακονή και να προσφέρη εις τον συνάνθρωπο γεμίζοντάς του με πνοή Βυζαντίου τους πνευματικούς πνεύμονες απαλλάσσοντάς τους από το διοξείδιον του άνθρακος κάθε αμαρτίας.

Πριν το τέλος του εσπερινού, ο Χοροστατών ταπεινός Επίσκοπος κ. Δαμασκηνός εξεφώνησε καλλιεπέστατον λόγον γεμάτος με ζωηρά φαντασία και ευλαβή αγάπη αναλύοντας το νόημα της εορτής. Την πρωίαν ετελέσθη πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία με ασύλληπτον Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιον, Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριον, Αρκαλοχωρίου, Καστέλλου και Βιάνου κ. Ανδρέαν, Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο περιστοιχουμένων υπό πλειάδος οφικιούχων κληρικών και μοναχών. Τους θεσπέσιους εκκλησιαστικούς ύμνους έψαλλε ο πολυμελής βυζαντινός χορός του ιερού καθεδρικού ναού υπό τη διεύθυνση του καλλικέλαδου καθηγητού της βυζαντινής μουσικής κ. Κωνσταντίνου Στεφανάκη γεμίζοντας την ψυχή μας από αρμονία και τα μέλη μας να διαπερνά το ρίγος του αιωνίου εις δε την ατμόσφαιραν ηπλώνετο η γαλήνη και η κατάνυξις. Πριν το τέλος της πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο οτρηρός Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός ο πάντοτε διαθέτων την αδαπάνητον ευγενικότητα και τον πηγαίον αρχοντισμό του ευχαρίστησε δι’ ειδικής προσλαλιάς τους συλλειτουργήσαντας και τιμήσαντας την εορτήν και πανήγυριν του ιερού καθεδρικού ναού των Εισοδίων της πόλεως των Χανίων Αγίους Αρχιερείς τους επισήμους, τας αρχάς του νομού, το προσελθόν εν κατανύξι ευσεβές πλήρωμα της εκκλησίας των Χανίων, τους συνεργήσαντας αγαστώς εις την εύρυθμον και κατά πάντα επιτυχή διεξαγωγήν της επισήμου αυτής εορτής της πόλεως των Χανίων. Μετά ταύτα εσχηματίσθη ιερά πομπή πλαισιομένη υπό στρατιωτικού αγήματος αποδίδοντας τας κεκανονισμένας τιμάς ηγουμένης της φιλαρμονικής, των ιερών εξαπτέρυγων και λαβάρων, του ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού εχόντων επικεφαλής τον προεξάρχοντα της χαρμοσύνου πανηγύρεως πρωτοσύγκελλον της ΙΜΚΑ π. Δαμασκηνόν Λιονάκη εγένετο η λιτάνευσις της ιεράς και θαυματουργού εικόνος της Παναγίας δια των καθορισμένων οδών της πόλεως και όπου εις τα πεζοδρόμια, τους εξώστας και τα παράθυρα των οικιών πλήθη πιστών εκράτουν αναμμένας λαμπάδας ρένοντας με χανιώτικο ανθόνερο και με εύοσμα φθινοπωρινά άνθη απ’ όπου διήρχετο η ιερά πομπή. Η μεγαλειώδης αυτή ασυλλήπτου μεγαλοπρεπείας πομπή έληξε αλλ’ εξακολουθεί έναυλος να ακούεται ως εναρμόνιος ιαχή εις τα ψυχικά εκάστου βάθη ο χαρακτηριστικός προς το εορτασθέν γεγονός ύμνος της εκκλησίας Σήμερον της ευδοκίας Θεού το προοίμιον.

Γεώργιος Σταυρακάκης
Πρωτοπρεσβύτερος, πρώην αρχιερατικός επίτροπος και γραμματεύς ΙΜΚΑ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πως κατασκευάζεται ένα (συνδεδεμένο) «πράσινο νησί»

Της Βάννας Σφακιανάκη Ξεκινώντας ενοχοποιείς τους νησιώτες λέγοντας ότι επιβαρύνουν...

Αντιπυρική προστασία: οι κομματικές φιέστες και ο λάθος προσανατολισμός

Του Λευτέρη Καρχιμάκη * Το νέο δόγμα πυρόσβεσης μας υπόσχεται...

«Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω δει τέτοιο βομβαρδισμό» – Δραματική η κατάσταση στη Ράφα

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν αναφερθεί ότι σκοτώθηκαν κατά τη...