24.8 C
Chania
Sunday, October 6, 2024

“Η επόμενη μέρα…”: Η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων απαιτεί λύσεις για την τραγική κατάσταση των εμπόρων

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων Χανίων αναφέρεται στα πολλά προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις που ανοίγουν τη Δευτέρα:

Η επόμενη μέρα με το άνοιγμα των καταστημάτων θα μας βρει μπροστά σε νέες δυσκολίες. Πολύ γρήγορα το successstory της Κυβέρνησης, η ανάπτυξη για όλους, «οι ευκαιρίες που όλοι θα είχαμε”, μετατράπηκαν στη σημερινή αβεβαιότητα.

Μας λένε ότι ο κορωνοϊος δεν κάνει διακρίσεις σε πλούσιους και φτωχούς. Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι οι ιδιοκτήτες των  πολυκαταστημάτων , των μεγάλων  αλυσίδων του εμπορίου, οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές  θα πεινάσουν , επειδή η επιχείρηση τους υπολειτουργεί ή έχει κλείσει προσωρινά; Ή μήπως  απολαμβάνουν τις ίδιες παροχές στην υγεία όπως η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων ; Οι μεγάλοι έχουν τις πλάτες των κυβερνήσεων. Οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί έμποροι, δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει. Αυτό έδειξε και η προηγουμένη οικονομική κρίση.

Και ενώ η Κυβέρνηση κλείνει σε όλους τους τόνους την «Ατομική Ευθύνη των πολιτών» αρνείται να πάρει την ευθύνη της σε σχέση με την ισχυροποίηση του συστήματος Υγείας. Οι προσλήψεις γιατρών δεν ξεπερνούν μερικές εκατοντάδες την στιγμή που τα οργανικά κενά σε γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία μόνο ξεπερνούν τα 6.000. Οι κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού ξεπερνούν τις 30.000 ενώ οι προσλήψεις δεν ξεπέρασαν τις 2.000. Τα κρεβάτια Μονάδων Εντατικής θεραπείας (μετά και τις λεόντειες συμβάσεις με τα ιδιωτικά νοσοκομεία) ξεπερνούν μετά βίας τα 1.000 ενώ βάσει των στοιχείων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας θα έπρεπε να είναι πάνω από 3.500 σε προ Κορωναιού εποχή.

Το «σύστημα υγείας» που χτίστηκε στη βάση της ανταποδοτικότητας του καπιταλιστικού κέρδους αποκαλύπτεται. Η κατάρρευσή του, ακόμη και στη μητέρα του “σύγχρονου” καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, παρά τον ηρωισμό των εργαζομένων σε αυτό, αποδεικνύει  ότι η «υγειά εμπόρευμα» είναι επικίνδυνη για τους λαούς.

Στην Ελλάδα ο κίνδυνος 2ου κύματος της επιδημίας είναι εδώ για αυτό και εμείς συνεχίζουμε να παλεύουμε μαζί με τους άλλους επαγγελματίες τους άλλους εργαζόμενους ,  για:

  • Άμεση πρόσληψη μόνιμων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων.
  • Να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας
  • Να λειτουργήσουν αποτελεσματικά όλες οι υπηρεσίες, τα νοσοκομεία.
  • Να διατεθούν στον πληθυσμό δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους όλα τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης.

Την ίδια στιγμή η επιδημία αφήνει το αποτύπωμα της στην οικονομία. ¨Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η επιδημία του Κορωναιού σε παγκόσμιο επίπεδο λειτουργεί ως καταλύτης σε μια νέα – ακόμα πιο βαθειά από εκείνη που  άρχισε το 2008 και κράτησε σχεδόν 10 χρόνια στη χώρα μας- Καπιταλιστική οικονομική κρίση. Μια κρίση που διαφαινόταν στον ορίζοντα μήνες πριν την πανδημία.

Οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι βρίσκονται σήμερα ανυπεράσπιστοι μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις. Ο αυτοαπασχολούμενος έμπορος δεν διαθέτει αφορολόγητο όριο, φορολογείται από το πρώτο ευρώ ενώ είναι φορτωμένος με μια σειρά από χαράτσια όπως το τέλος επιτηδεύματος που δεν του άφηνε, στην προ – Κορωναιού εποχή ούτε καν ένα στοιχειώδες εισόδημα.Βρίσκεται κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη των κατασχέσεων , ενώ τα χρέη του , αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας θα γιγαντωθούν το επόμενο διάστημα.

Μεγάλη ευθύνηγια αυτήν την κατάσταση έχει  η πλειοψηφία και η πλειοψηφία στην ΕΣΕΕ που όλα τα προηγούμενα χρόνια , δημιουργούσε αυταπάτες για την ισχνή ανάπτυξη των δύο τελευταίων χρόνων. ¨Ότι δήθεν σε αυτήτην ανάπτυξη θα χωρούσε και ο αυτοαπασχολούμενος, δίπλα στο πολυκατάστημα και το εμπορικό κέντρο , στον ενιαίο – όπως έλεγαν- επιχειρηματικό κόσμο. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη η οικονομία να λειτουργεί ανταγωνιστικά αντί να ζητά κατάργηση των μέτρων που έπλητταν τους αυτοαπασχολούμενους , συμμετείχε στους διαλόγους με δήθεν “έξυπνες και εφικτές προτάσεις”, που θα διασφάλιζαν δήθεν όλους τους συνάδελφους.

Αντίστοιχή  μεγάλη ευθύνη έχει και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να βγαίνεισήμερα με αντικυβερνητικό λόγο,ξεχνάει όμως τα μνημόνια που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ ως Κυβέρνηση, αλλά και η συγκεκριμένη παράταξη στην ΕΣΕΕ που κατέθετε την ψήφο της στην πλειοψηφία ,καταψηφίζοντας κάθε αγωνιστική πρόταση.

Έχουμε πείρα: με αυτόν τον τρόπο ξεδόντιασαν μέχρι σήμερα το συνδικαλιστικό κίνημά μας. Νομιμοποιούν ακριβώς εκείνες τις πολιτικές που μας εξοντώνουν και την ίδια στιγμή υπονομεύουν κάθε σκέψη για αγωνιστική πρωτοβουλία. Γι’ αυτό και σήμερα απαιτείται να δυναμώσουν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες από “τα κάτω”, από τα ίδιους τους συλλόγους και τις Ομοσπονδίες μας.Καλούμε κάθε συνάδελφο να πάρει τη θέση του στον αγώνα. Η αποτελεσματικότητα της πάλης μας θα κριθεί στη μαζικότητα, αλλά και στην αποφασιστικότητά μας να αντιπαλέψουμε τις κυρίαρχες πολιτικές κυβερνήσεων – ΕΕ.

Αρνούμαστε να πληρώσουμε τη νέα κρίση! Αρκετά ματώσαμε στην προηγούμενης ,                                    

Ας μας απαντήσει η Κυβέρνηση

Γιατί ενώ έχει περάσει παραπάνω από ένας μήνας, μπήκαμε, στο Μάιο, κανείς μας δες έχει εισπράξει ούτε σεντς από τα 800 ευρώ που θα μας δίνονταν ως ενίσχυση ?Πως θα ανταποκριθούμε στα  έξοδα μας που τρέχουν ?Τι σημαίνει για εμάς τους αυτοαπασχολούμενους η φράση «τα χρήματα που θα πέσουν στην ελληνική οικονομία από τις τράπεζες πρόκειται  να διοχετευτούν στις «βιώσιμες» επιχειρήσεις?Ξέρουμε καλά ότι όλοι οι μικροί έμποροι-αυτοαπασχολούμενοι θα δώσουμε την μάχη για την επιβίωση σε συνθήκες παρατεταμένης κρίσης. Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι όλοι, μεγάλα πολυκαταστήματα και μικρές επιχειρήσεις, βράζουμε στο ίδιο καζάνι. Σας καλούμε να απορρίψετε αυτές τις λογικές που μας θέλουν παθητικούς δέκτες της Κυβερνητικής πολιτικής και η οποία για μια ακόμα φορά θα μετακυλήσει τα βάρη της κρίσης -τις έκτακτες κρατικές δαπάνες, τους νέους δημοσιονομικούς στόχους- στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, με ένταση της φοροαφαίμαξης, ακόμα και με νέο πιθανό γύρο κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Καμιά αναμονή! Τώρα είναι η ώρα να οργανωθεί ο αγώνας!Καλούμε κάθε σωματείο, κάθε συνάδελφο να μπει στην πάλη!

Απαιτούμε εδώ και τώρα από την κυβέρνηση, τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των χιλιάδων μικροέμπορων. Μέτρα που να λαμβάνουν υπόψη τις άμεσες ανάγκες αλλά και τα αδιέξοδα που θα πολλαπλασιαστούν στη συνέχεια. Απαιτούμε εδώ και τώρα:

Απαιτούμε εδώ και τώρα μέτρα ουσιαστικής στήριξης  για όλους τους αυτοαπασχολούμενους, με προτεραιότητα όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ απαιτούμε:

  • Να δοθεί άμεσα το επίδομα των 800 ευρώ σε όλους τους α/α χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.
  • Άμεση αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων (αναστολή προθεσμιών καταβολής ΦΠΑ και ρυθμίσεων) για 4 μήνες. Άμεση επανένταξη των α/α στο αφορολόγητο όριο (ύψους 000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί) ξεκινώντας από το οικονομικό έτος 2019.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της καταβολής του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση της προκαταβολής φόρου, καταρχήν για τα έτη 2019 και 2020, με προοπτική οριστικής κατάργησής τους. Χωρίς αυτά, η δυνατότητα επιβίωσης των α/α, είναι πρακτικά αδύνατη.
  • Απαλλαγή των α/α από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα έκτακτα μετρά, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές τους εισφορές, συνταξιοδοτικές και υγείας.
  • Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους α/α και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέχρι το Σεπτέμβρη. Η αναστολή να αφορά όλα τα χαμηλά εισοδήματα, μισθωτούς-αυτοαπασχολούμενους-συνταξιούχους και το σύνολο των οφειλόμενων ποσών, κεφάλαιο και τόκους. Αρκετά ταΐσαμε τις τράπεζες.
  • Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι το Σεπτέμβρη. Καμία χρέωση σε φως, νερό, τηλέφωνο για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα καραντίνας
  • Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης -κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών- που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη είτε προς Δημόσιο είτε προς ιδιώτες, προμηθευτές κ.α. μέχρι το τέλος του χρόνου.
  • Απαλλαγή όλων των α/α από δημοτικά τέλη για 6 μήνες καθώς και από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές εγκαταστάσεις πχ για κυλικεία σχολείων, δημοτικά αναψυκτήρια, πωλητές-παραγωγοί λαϊκών αγορών κλπ.
  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Βουρλακης Νίκος  μέλος διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΕΕΕ

Τριγαζης Αγησίλαος μέλος διοικητικού συμβουλίου της ΕΣΕΕΕ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΣΟΚ: Ζητείται ελπίς

Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν το...

Τέμπη: Sold out η συναυλία στη μνήμη των θυμάτων

Εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια για τη συναυλία της προσεχούς Παρασκευής...