15.8 C
Chania
Sunday, May 5, 2024

Η Ευρώπη και ο κόσμος αλλάζουν. Εμείς;

Ημερομηνία:

Επί τρεις μήνες, χρησιμοποιήθηκαν όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας με στόχο τη λαϊκή συνείδηση και τη λαϊκή ψυχή. Ό,τι ειπώθηκε, ό,τι έδειξαν, ό,τι εκπέμφθηκε είχε ένα απροκάλυπτο στόχο. 
Να επηρεάσει τη λαϊκή συνείδηση και να κατακτήσει τη λαϊκή ψυχή. Αν όλα αυτά συνιστούν πολιτικό λόγο, είναι ζητούμενο και αμφισβητούμενο. Έχουν, όμως, ένα θεμελιώδες χαρακτηριστικό.

Όλα αυτά συμπροσδιόριζαν τη θέση του Έλληνα και του Ελληνισμού στην Ευρώπη και στον κόσμο. Ή, τουλάχιστον, επιδρούσαν ή μπορούσαν να επιδράσουν αποφασιστικά στην αντίληψη και το συναίσθημα που έχει ο μέσος Έλληνας ως προς την αληθινή του θέση στην Ευρώπη και στον κόσμο. Το αν αυτός ο πολιτικός λόγος έχει συνδιαμορφώσει διαχρονικά τη συνείδηση και αντίληψή μας για την τελική και οριστική θέση μας, αυτό δε μένει παρά να αποδειχθεί. Μετά από καιρό.

Λυπάμαι. Ο πολιτικός λόγος δοκιμάστηκε. Και αποδείχθηκε εξαιρετικά πτωχός. Μέσα από ψεύτικα ή υποκριτικά και προσχηματικά διλλήματα επιδιώχθηκε να δημιουργηθεί μία συναισθηματική και ιδεολογική αντιπαλότητα σχεδόν με ολόκληρο τον υπαρκτό κόσμο. Κανένας μας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει άδικες, αποκρουστικές ή και αυθαίρετες πλευρές.

Τα ίδια φαινόμενα, ενδεχομένως συγκριτικά περισσότερο οδυνηρά, εμφανίζει και η εσωτερική έννομη τάξη. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να οδηγήσει στην κατάλυση ή κατεδάφισή της. Ούτε στο εσωτερικό, ούτε στο διεθνές πεδίο. Ο κυρίαρχος και μαζικός πολιτικός λόγος των τελευταίων μηνών απέδωσε στη διεθνή κοινότητα ένα αποκρουστικό, αδηφάγο και εγκληματικό πρόσωπο. Πρέπει να το ομολογήσουμε. Στο τέλος αυτής της μακράς προεκλογικής περιόδου ο Έλληνας είναι ένα φοβικό άτομο. Ένα ξενοφοβικό. Ποιός; Ο Έλληνας των μεγάλων κατακτήσεων, της τόλμης και της δημιουργίας, των μεγάλων και ριψοκίνδυνων ταξιδιών. Ο πανταχού παρών σε όλη τη γη.

Σήμερα οι περισσότεροι Έλληνες, ή τουλάχιστον αρκετοί, συμπεριφερόμαστε σαν να μην υπάρχουν διεθνείς κανόνες. Σαν να μη δρουν διεθνή όργανα με τη δύναμη επιβολής της νομιμότητας. Σαν να μην προβλέπονται και επιβάλλονται κυρώσεις.

Δεν έχουμε κατανοήσει το πρωτόγνωρο στην ιστορία του ανθρώπου, ότι οι ηγέτες και οι πολιτικοί συχνά λογοδοτούν μπροστά σε διεθνή δικαστήρια με τεράστιο κύρος. Και αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο σκληρών ποινών, μέχρι και ισόβιας στέρησης της ελευθερίας τους. Χωρίς να έχει προηγηθεί πολεμική σύρραξη με νικητές και ηττημένους. Μπορεί, μέχρι σήμερα, οι διαδικασίες αυτές να μην έχουν αγγίξει τους πολιτικούς των πολύ μεγάλων χωρών και οι τελευταίοι να μην έχουν λάβει το σχετικό παιδευτικό μήνυμα. Οι πρόσφατες;, όμως, εξελίξεις έχουν δείξει πόσο ελάχιστα σταθερά και εύθραυστα είναι τα όρια της δύναμης και της παντοδυναμίας.

Σήμερα παρά την απίστευτη και ασύλληπτη, σε λεπτομέρειες και μεθόδους, εγκληματική διοχέτευση και παροχέτευση «βρώμικου» χρήματος, υπάρχει η διεθνής βούληση, υπάρχουν τα θεσμικά όργανα και έχουν συσταθεί οι διεθνείς διαδικασίες για την ανεύρεση, κατάσχεση, αφαίρεση και επιστροφή των «δηλητηριασμένων» προϊόντων αυτής της σκοτεινής δραστηριότητας. Οι όποιες αποτυχίες στις πρώτες φάσεις δεν ακυρώνουν την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας,. Υπάρχουν αρκετές επιτυχίες για την επίτευξη και του παιδαγωγικού στόχου των σχετικών απαγορεύσεων.

Δυστυχώς, το πολιτικό μας σύστημα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, αντιμετωπίζει τα κρατικά χρέη ωσάν να είναι αντικείμενο μίας ιδιότυπης ελληνικής ιδιοκτησίας. Τα αυξάνουμε ή και τα μειώνουμε κατά το δοκούν. Με διακηρύξεις. Με μονομερείς ενέργειες. Τα καταργούμε ή τα αναστέλλουμε. Ενώ, όλοι γνωρίζουμε ότι με τη θέληση μας τα εκμαιεύσαμε. Με όρους όπως και τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Και τα διαθέσαμε, κατά κανόνα, για την μελέτη και κατασκευή σημαντικών έργων υποδομής.

Η Ευρώπη και ο κόσμος όλος αλλάζουν. Οι κανόνες της διεθνούς κοινότητας πολλαπλασιάζονται. Ιδίως της ευρωπαϊκής. Μέσα από διεθνώς αναγνωρισμένες και συνταγματικώς κατοχυρωμένες διαδικασίες ένα πλήθος κανόνων ρυθμίζει τη ζωή μας. Και την ιδιωτική και τη δημόσια. Κάποιοι το αποκαλούν περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας. Είναι οι ίδιοι που επιμένουν και αγνοούν ότι μεγάλες πολιτισμικές και πολιτικές κατακτήσεις έχουν ως βάση και κατοχύρωση τη διεθνή συνεργασία.

Αντώνης Βγόντζας
Πολιτευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ
Νομικός

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...