14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Η Ευρώπη κουνά το δάκτυλο στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του ζητήματος των προσφύγων – Κούλογλου: Η Ευρώπη καταρρέει

Ημερομηνία:

Δριμύτατη κριτική στους Ευρωπαίους εταίρους ως προς τη στάση τους απέναντι στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών ασκεί, μέσω συνέντευξής του στο ραδιόφωνο του BBC, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Ζητούν συνέχεια από την Ελλάδα να δείξει υπευθυνότητα και να σεβαστεί τις συμφωνίες, και μπροστά σε αυτό το μείζον ευρωπαϊκό πρόβλημα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Τι είδους ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι αυτή; Η Ευρώπη καταρρέει».

Ερωτηθείς για ποιο λόγο η Ελλάδα, αν και οργάνωσε ταχύτατα ένα δημοψήφισμα για το πακέτο διάσωσης, δεν φάνηκε το ίδιο οργανωτική ως προς το ζήτημα των μεταναστών Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει: «Για το δημοψήφισμα χρησιμοποιήθηκε ο ίδιος μηχανισμός που χρησιμοποιήθηκε στις εκλογές. Με τον αριθμό των μεταναστών όμως να αυξάνεται κάθε μέρα, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη, αν λάβετε υπόψη και το μέγεθος της οικονομικής κρίσης».

Ο Στ. Κούλογλου τονίζει – μεταξύ άλλων – πως το μεταναστευτικό είναι ένα μείζον ευρωπαϊκό πρόβλημα και ότι δεν θα έπρεπε να αφορά μόνο χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. «Διότι δυο χώρες δεν μπορούν να αντέξουν ένα πρόβλημα, το οποίο είναι ευρωπαϊκό. Θα πρέπει να μοιραστούμε την ευθύνη. Κι όχι να κατηγορούμε την Ελλάδα», αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

BBC: Για την ελληνική αντιμετώπιση του ζητήματος μαζί μας σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.

Κούλογλου: Εδώ και έξι μήνες η κυβέρνηση βρίσκεται υπό σκληρή πίεση, στις τράπεζες εξακολουθεί ο έλεγχος κεφαλαίων, επομένως η κυβέρνηση δεν είχε το χρόνο να ρυθμίσει και αυτό το πρόβλημα, το οποίο χειροτερεύει μέρα με τη μέρα.

BBC: Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οργανώσατε ταχύτατα και αποτελεσματικά σε μια εβδομάδα, ένα δημοψήφισμα για το πακέτο διάσωσης αλλά δε μπορείτε να είστε εξίσου οργανωτικοί και στο θέμα των μεταναστών;

Κούλογλου: Για το δημοψήφισμα χρησιμοποιήθηκε ο ίδιος μηχανισμός που χρησιμοποιήθηκε στις εκλογές. Με τον αριθμό των μεταναστών όμως να αυξάνεται κάθε μέρα, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη, αν λάβετε υπόψη και το μέγεθος της οικονομικής κρίσης.

BBC: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν φέρει ευθύνη για τις δυσχερείς συνθήκες στις οποίες ζουν οι πρόσφυγες;

Κούλογλου: Ας αφήσουμε μια στιγμή την Ελλάδα και ας δούμε τι γίνεται στη Λαμπεντούζα, στην Ιταλία. Η  Ιταλία δε βρίσκεται σε τόσο κακή οικονομική κατάσταση όσο η Ελλάδα αλλά κι εκεί αντιμετωπίζουν τα ίδια ακριβώς προβλήματα. Γιατί; Διότι δυο χώρες δε μπορούν να αντέξουν ένα πρόβλημα το οποίο είναι ευρωπαϊκό. Θα πρέπει να μοιραστούμε την ευθύνη. Κι όχι να κατηγορούμε την Ελλάδα.

BBC: Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ξέρει ότι η Ελλάδα έχει οικονομικά προβλήματα και ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι πρέπει να υπάρξει βοήθεια από την Ευρώπη. Λένε, ωστόσο, ότι οι αρχές στην Ελλάδα, στα νησιά τα οποία επισκέφτηκαν, δεν ήθελαν να αναλάβουν ευθύνες και επέρριπταν ευθύνες σε άλλους, υπάρχει μια παράλυση σε ότι αφορά την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος κι αυτό είναι ένα ελληνικό πρόβλημα.

Κούλογλου: Έχω επισκεφτεί κι εγώ όλα αυτά τα νησιά τους τελευταίους μήνες και συναντήθηκα με ντόπιους που καταβάλλουν προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

BBC: Λέτε ότι η κριτική της Ύπατης Αρμοστείας είναι άδικη;

Κούλογλου: Δεν ξέρω αν είναι δίκαιη ή όχι, σίγουρα κάποια πράγματα πρέπει να βελτιωθούν σε οργανωτικό επίπεδο. Δείτε όμως τι γίνεται την ίδια στιγμή στην Ιταλία. Η Λαμπεντούζα είναι ένα χάος.

"google ad"

BBC: Το κακό κλίμα που προκλήθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και ορισμένους εταίρους σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων σημαίνει ότι θα είναι πιο δύσκολο τώρα για την Ελλάδα να στραφεί προς την Ευρώπη για βοήθεια ως προς αυτό το ζήτημα;

Κούλογλου: Ζητούν συνέχεια από την Ελλάδα να δείξει υπευθυνότητα και να σεβαστεί τις συμφωνίες, και μπροστά σε αυτό το μείζον ευρωπαϊκό πρόβλημα δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη. Τι είδους ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι αυτή; Η Ευρώπη καταρρέει. Αυτό βλέπω εγώ.

Διαβάστε και το άρθρο του Σ. Κούλογλου: Άλλοι πουλάνε βόμβες, άλλοι θερίζουν πρόσφυγες

Σχεδόν πανηγύριζε προχθές, η άλλοτε αριστερή Liberation, για το μοναδικό ίσως επίτευγμα της προεδρίας Φρανσουά Ολάντ: «Από την άνοδο της στην εξουσία το 2012, η γαλλική κυβέρνηση σημειώνει συνεχείς επιτυχίες στη πώληση όπλων στο εξωτερικό». Και όπως φαίνεται από το πίνακα παρακάτω, δεν είναι μόνο η γαλλική βιομηχανία όπλων, που σημειώνει παρόμοια ρεκόρ: οι πολεμικοί εξοπλισμοί στην Ασία και ιδίως οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή αποδείχθηκαν χρυσωρυχείο για όλες τις χώρες-παραγωγούς οπλικών συστημάτων.

Οι βομβαρδισμοί και οι πόλεμοι παράγουν βέβαια και εκατομμύρια πρόσφυγες, αλλά για το πρόβλημα αυτό υπάρχει ο συνήθης ύποπτος: η Ελλάδα. Το νέο κύμα προσφύγων του προηγούμενου μήνα, αυξημένο κατά 750% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, έδωσε την αφορμή για νέες συκοφαντικές επιθέσεις των διεθνών ΜΜΕ εναντίον μιας χώρας, στην οποία οι πολιτικές λιτότητας έχουν καταντήσει τα νοσοκομεία χωρίς νοσοκόμους και τα ασθενοφόρα χωρίς βενζίνη.

Αφορμή για την νέα επίθεση ήταν μια επικριτική δήλωση κατά των ελληνικών αρχών από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Συνήθως η Αρμοστεία αποφεύγει να ασκεί κριτική σε κυβερνήσεις και να εμπλέκεται σε πολιτικές διαμάχες. Αλλά μιας και αποφάσισε να παραβεί τον κανόνα σχετικά με την Ελλάδα (στην συνέντευξη που έδωσε στο BBC ο υπεύθυνος της έφτασε να αναφερθεί στην διεξαγωγή του πρόσφατου δημοψηφίσματος!) καλό θα ήταν η Αρμοστεία να μιλήσει κάποια στιγμή,όχι μόνο για τις σαφείς ελληνικές ελλείψεις, αλλά και για τις αιτίες που δημιουργούν τα κύματα των προσφύγων: τους πολέμους που προκαλούνται και για να πουληθούν περισσότερα όπλα, τις επεμβάσεις και τις εισβολές που διαλύουν χώρες και προκαλούν χάος.

Αυτές ακριβώς τις γενικότερες αιτίες προσπάθησα να υπενθυμίσω στην πρόσφατη, μαγνητοφωνημένη  συνέντευξη μου στο BBC. Αναφέρθηκα δύο φορές στους βομβαρδισμούς της Συρίας και της Λιβύης και στην εισβολή του Ιράκ το 2003, από τα αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα. Πως είναι δυνατόν το Λονδίνο να αρνείται να αναλάβει ένα μέρος του βάρους από το κύμα των προσφύγων από την Μέση Ανατολή, όταν είναι ακριβώς η διάλυση του Ιράκ που γέννησε το Ισλαμικό Κράτος με όλα τα σημερινά τραγικά παρεπόμενα; Οι συνάδελφοι του BBC μου έδωσαν αρκετό χρόνο, αλλά δεν θεώρησαν σκόπιμο να συμπεριλάβουν τις αναφορές αυτές στα αποσπάσματα της συνέντευξης που τελικώς μεταδόθηκαν…

* Στο αριστερό μέρος η πρόβλεψη για το γαλλικό ρεκόρ στις πωλήσεις το 2015. Στο δεξιό το μερίδιο των χωρών παραγωγών-όπλων στις παγκόσμιες πωλήσεις την περίοδο 2010-14.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...