11.8 C
Chania
Friday, December 12, 2025

«Η Ευρώπη της Άμυνας δεν είναι για αύριο»: Για όσους έσπευσαν να πιστέψουν ότι «η Ευρώπη ξύπνησε»

Ημερομηνία:

Η Ευρώπη της ‘Αμυνας «δεν είναι για αύριο» επισημαίνουν Γάλλοι αναλυτές και δημοσιογράφοι στον απόηχο των συνοδών κορυφής ΕΕ και ΝΑΤΟ την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Η εφημερίδα Le Monde αναφέρει ότι σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 14 Μαρτίου από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, η Γηραιά Ήπειρος ναι μεν έχει γίνει ένα «νέο hot spot» εξοπλισμών, πλην όμως πολλά κράτη μέλη της ΕΕ επιθυμούν προς το παρόν να παραμείνουν κάτω από την ομπρέλα της Ουάσιγκτον και να ευνοήσουν το «made in the USA», με τις Lockheed Martin, Raytheon Technologies, Boeing, Northrop Grumman και General Dynamics, να «κυριαρχούν». Αναφέρεται ακόμη ότι αν τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 πωλούν τόσο καλά στην Ευρώπη, σε σύγκριση με το γαλλικό Rafale, το οφείλουν περισσότεροι στην επιθυμία χωρών να συνδεθούν με το ΝΑΤΟ, παρά στην τεχνολογία τους, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την έλλειψη στρατιωτικού προγραμματισμού στην ΕΕ, που έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη «συνεχούς διαμάχης», μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών.

Επισημαίνοντας την άποψη του Ζακ Αταλί , ότι ο επανεξοπλισμός της Ευρώπης θα χρειαστεί πολλά χρόνια, ακόμη και αν τα εργοστάσια όπλων λειτουργούν «είκοσι τέσσερις ώρες την ημέρα», η γαλλική εφημερίδα τονίζει, ότι «όλοι περιμένουν μια ώθηση, ακόμα κι αν ο ευρωπαϊκός “Μεγάλος Στρατός” δεν είναι για αύριο».

Στα εμπόδια για την οικοδόμηση της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, παρά την υιοθέτηση της «Στρατηγικής Πυξίδας», αναφέρεται εξάλλου η γαλλική εφημερίδα Les Échos σημειώνοντας ωστόσο, ότι από μια ιδέα που υπερασπιζόταν μόνη της η Γαλλία, η ευρωπαϊκή άμυνα γίνεται τελικά μια επιθυμία, που μοιράζονται οι είκοσι επτά.

Υπογραμμίζοντας τα όσα ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος την Παρασκευή, μετά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, περί ανάπτυξης μίας κοινής στρατιωτικής κουλτούρας, η εφημερίδας παρατηρεί, ότι «εδώ ακριβώς αρχίζουν ξανά οι ευρωπαϊκοί καβγάδες», φέροντας ως παράδειγμα τη Γερμανία, για την οποία σημειώνει, ότι τελικά κατάλαβε, πως δεν θα μπορούσε να είναι οικονομική δύναμη χωρίς να επενδύσει ένα ελάχιστο στην άμυνά της, αλλά δεν έχει στρατηγική κουλτούρα κυριαρχίας.

militaire.gr

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κλείνουν τα κρεοπωλεία στις 14 Δεκεμβρίου – Πανελλαδικό μήνυμα στήριξης στους αγρότες

Κάλεσμα σε όλα τα σωματεία κρεοπωλών για κλείσιμο των κρεοπωλείων...

Χωρίς συμφωνία η συνάντηση αγροτοκτηνοτρόφων με την Κυβέρνηση

Χωρίς «λευκό καπνό» ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μποδοσάκη...

Ο αόρατος κόσμος γύρω από την κτηνοτρόφια: 60+ επαγγέλματα που δεν βλέπουμε

Πίσω από κάθε μονάδα εκτροφής λειτουργεί ένα ευρύ, τεχνικό...