Απροετοίμαστη, διχασμένη και εντελώς ανίκανη να αντιδράσει εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στην προσφυγική κρίση, την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι πνίγονται στο Αιγαίο και χιλιάδες ζουν υπό απάνθρωπες συνθήκες σε σύνορα χωρών της ανατολικής, κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.
«Δεν πρέπει να «υψώνουμε τείχη ή φράκτες στο εσωτερικό της Ευρώπης, αλλά να διασφαλίζουμε τα εξωτερικά μας σύνορα» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ την Παρασκευή, έπειτα από την συνάντηση με τον αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν στο Παρίσι, όμως αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πολύ διαφορετική άποψη.
Την 15η Σεπτεμβρίου η Ουγγαρία ολοκλήρωσε την κατασκευή φράκτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία και την Κροατία, μετατοπίζοντας το βάρος των ροών στις χώρες αυτές αλλά και στη Σλοβενία. Ο γνωστός και μη εξαιρετέος πρωθυπυργός της χώρας,Βίκτορ Ορμπάν έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ επιθέσεων κατά της χώρας μας και των Βρυξελλών.
«Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν σέβεται τις κοινές δεσμεύσεις της δεν επιτρέπει στην Ουγγαρία να εγκαταλείψει κι αυτή τους κανόνες της συνθήκης Σένγκεν» δήλωνε ο ούγγρος πρωθυπουργός, ενώ πριν από δύο ημέρες, παρέδωσε και μαθήματα… δημοκρατίας (!) λέγοντας:
Ποιος εξουσιοδότησε τους ηγέτες της Ευρώπης ή κάποιους από τους ηγέτες της να ακολουθήσουν αυτού του είδους την πολιτική; Αυτή είναι μία δημοκρατική ήπειρος.
Η ουγγρική κυβέρνηση προτίθεται να κινηθεί νομικά εναντίον της Ε.Ε. για την υποχρεωτική ανακατανομή προσφύγων στην Ε.Ε. «Δεν θέλουμε να δεχθούμε πρόσφυγες που απελαύνονται. Η άποψή μας είναι προς πρέπει να απελαθούν στην Ελλάδα» ανέφερε κυνικά και προκλητικά το γραφείο του ούγγρου συντηρητικού πρωθυπουργού.
Διχόνοια επικρατεί επίσης και στον ευρωπαϊκό Βορρά, με τους παραδοσιακούς συμμάχους και γείτονες Γερμανούς και Αυστριακούς να ανταλλάζουν ευθείες βολές. Το Βερολίνο κατηγόρησε τη Βιέννη ότι αφήνει τους πρόσφυγες να περνούν ανοργάνωτα, ενώ μάλιστα κατήγγειλε ότι τους προωθούσε και κρυφά.
«Το να θέλει κανείς να προωθήσει τους πρόσφυγες προς το γείτονά του δε συνιστά μια απάντηση στην Ευρώπη» ήταν η έμμεση απάντηση του κ. Φάιμαν, με τις δύο χώρες, τελικά, να αποφασίζουν να βάλουν πέντε συγκεκριμένα σημεία διέλευσης για να ελέγξουν (και να περιορίσουν τη ροή).
Αυστρία και Σλοβενία σκέφτονται τη δημιουργία φραχτών με τους φόβους για φαινόμενο ντόμινο και μια Ευρώπη-φρούριο να είναι υπαρκτοί. «Εάν είναι αναγκαίο, θα φτιάξουμε άμεσα τον φράχτη» έχει δηλώσει ο σλοβένος πρωθυπουργός, Μίρο Τσέραρ, αποτυπώνοντας τις προθέσεις του.
Tην ίδια ώρα, Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία έχουν διαμηνύσει ότι θα κλείσουν τα σύνορά τους εάν οι χώρες της Ε.Ε. κλείσουν την πόρτα στους πρόσφυγες, διαμηνύοντας ότι δεν θα αφήσουν τα Βαλκάνια να γίνουν «κέντρο αναμονής» για χιλιάδες ανθρώπους.
Παράλληλα, το σχέδιο της Κομισιόν για τη διαχείριση της κρίσης παραμένει ανεφάρμοστο.Μόλις 86 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί στο πλαίσιο του προγράμματος της Ε.Ε., που προβλέπει διαμοιρασμό 160.000 ανθρώπων στις χώρες της Ευρώπης, ενώ λειτουργούν μόλις δύο από τα 11 hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ απέστειλαν επιστολή στα 28 κράτη-μέλη για να γνωστοποιήσουν την πρόοδο του σχεδίου της Κομισιόν, αλλά κυρίως για να πιέσουν τις εμπλεκόμενες χώρες να προχωρήσουν στις δεσμεύσεις τους.
Φυσικά το ανείπωτο δράμα στο Αιγαίο, στα ελληνικά νησιά συνεχίζεται με τη θάλασσα να ξεβράζει πτώματα παιδιών και τις ανθρώπινες τραγωδίες να διαδραματίζονται σε πολύ ταχύτερους ρυθμούς από αυτούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η Ε.Ε. κινδυνεύει με διάλυση αν δεν ανταποκριθεί συλλογικά και με κοινοτικά εργαλεία στην προσφυγική κρίση» προειδοποίησε σε δραματικούς τόνους η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
Είκοσι πέντε χρόνια μετά την ιστορική πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η Ευρώπη υψώνει νέα τείχη σβήνοντας από το λεξικό της την «αλληλεγγύη»…
newpost.gr