27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Η Ε.Ε. κλιμακώνει τη ρητορική κατά Ρωσίας: Οι πρώτες αναφορές για “εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία”

Ημερομηνία:

Τη διεθνή κατακραυγή και την κλιμάκωση της ρητορικής από πλευράς Ε.Ε. έχουν προκαλέσει οι φρικαλεότητες της Ρωσίας στη Μπούτσα, καθώς και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας.

Για πρώτη φορά, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και τη Γερμανία γίνεται λόγος για “εγκλήματα πολέμους”, όρος που φαίνεται να υιοθετείται από την Ένωση που ζητά τη διερεύνησή τους.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα πως οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται ότι έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου θέτοντας στο στόχαστρο αμάχους στην Ουκρανία, όμως είπε πως νομικοί πρέπει να διερευνήσουν τις αναφορές για τέτοια περιστατικά.

Κατά την αναχώρησή της από την Ουκρανία, είπε πως είδε με τα ίδια της τα μάτια χθες, Παρασκευή, την καταστροφή της πόλης Μπούτσα κοντά στο Κίεβο.

Το ένστικτό μου λέει: Αν αυτό δεν είναι έγκλημα πολέμου, τι είναι έγκλημα πολέμου, αλλά έχω σπουδάσει ιατρική και οι νομικοί πρέπει να ερευνήσουν προσεκτικά, δήλωσε σήμερα η ντερ Λάιεν στους δημοσιογράφους πάνω στο τρένο κατά την αναχώρησή της από την Ουκρανία.

“Είδα τις φωτογραφίες, ο (Ουκρανός πρωθυπουργός) Ντένις Σμίγκαλ μου τις έδειξε: Να σκοτώνονται άνθρωποι καθώς περπατάνε. Μπορέσαμε επίσης να δούμε με τα ίδια μας τα μάτια, πως η καταστροφή στην πόλη έχει στόχο τις ανθρώπινες ζωές. Kτίρια κατοικιών δεν είναι στρατιωτικός στόχος”, είπε, αναφερόμενη στην Μπούτσα.

Η φον ντερ Λάιεν είπε πως η ΕΕ εργάζεται μαζί με την Ουκρανία σε μια κοινή ερευνητική ομάδα ώστε να συγκεντρωθούν στοιχεία για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε δικαστικές υποθέσεις στο μέλλον.

“Είναι εξαιρετικά σημαντικό [η υπόθεση] να είναι καλά τεκμηριωμένη, ώστε να αποτραπούν ήττες στο δικαστήριο επειδή τα στοιχεία δεν θα είναι αρκετά καλά”, είπε η φον ντερ Λάιεν.

Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, δήλωσε τον περασμένο μήνα πως ξεκίνησε έρευνα για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Να σημειωθεί πως, σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα παράσχει ένα δισεκ. ευρώ για την υποστήριξη της Ουκρανίας και των χωρών που δέχονται πρόσφυγες οι οποίοι φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο μετά την εισβολή της Ρωσίας.

“Εξακόσια εκατομμύρια από αυτά θα πάνε στην Ουκρανία, στις ουκρανικές αρχές και εν μέρει στα Ηνωμένα Έθνη”, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σε μια διάσκεψη για τη συγκέντρωση χρημάτων για την Ουκρανία που πραγματοποιείται στη Βαρσοβία.

“Και 400 εκατομμύρια ευρώ θα πάνε στα κράτη της πρώτης γραμμής που κάνουν μια τόσο εξαιρετική δουλειά και βοηθούν τους πρόσφυγες που έρχονται”, είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όλαφ Σολτς: “Εγκλήματα πολέμου που δεν θα δεχθούμε – Θα λογοδοτήσετε”

Από την πλευρά του, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε πως σήμερα πως “εκείνοι που διέπραξαν θανάτους αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούκα είναι ένοχοι για εγκλήματα πολέμου και πρέπει να λογοδοτήσουν”.

"google ad"

Είναι κάτι που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε” δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος, αναφερόμενος στους θανάτους αμάχων στην πόλη αυτή βορειοδυτικά του Κιέβου.

Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι αυτό είναι έγκλημα. Αυτά είναι εγκλήματα πολέμου που δεν θα δεχθούμε… εκείνοι που το έκαναν πρέπει να λογοδοτήσουν”.

Αφότου τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν από την Μπούκα την περασμένη εβδομάδα, Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε πως εκατοντάδες άμαχοι έχουν βρεθεί νεκροί. Ο αντιδήμαρχος της Μπούκα δήλωσε πως τουλάχιστον 360 άμαχοι σκοτώθηκαν και 260-280 τάφηκαν σε ομαδικό τάφο από άλλους κατοίκους.

Η Ρωσία αποκαλεί «αποκρουστική πλαστογραφία» τους ισχυρισμούς ότι ρωσικές δυνάμεις εκτέλεσαν αμάχους στην Μπούκα την περίοδο της κατάληψης της πόλης, με σκοπό τη δυσφήμιση του ρωσικού στρατού.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε χθες έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 30-31 Μαΐου: “Όπως συζητήθηκε στις Βερσαλλίες και στη διάρκεια του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί στις 30 και 31 Μαΐου. Στην ατζέντα θα κυριαρχήσουν τα θέματα της άμυνας, της ενέργειας και η Ουκρανία”.

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

INKA: Το Πάσχα του 2024 θα είναι ακριβότερο κατά 6% σε σχέση με πέρυσι

Το Πάσχα του 2024 θα κοστίσει 355,88. Δηλαδή το Πάσχα του...

Παραίτηση βόμβα Αϊνδιλή από την επιτροπή λαμπαδηδρομίας μετά το «σόου» με Σχοινά, Μιχαηλίδου, Μονογυιού και την οργή των αθλητών

Η είδηση του αποκλεισμού ολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών από την λαμπαδηδρομία,...

Ηράκλειο: Ξεκίνησε η μεγάλη αντισεισμική άσκηση – Ήχησε το 112 | Φωτός

Με καθυστέρηση περίπου μιάμισης ώρας ξεκίνησε σε Ηράκλειο και Λασίθι η δεύτερη μέρα...