Φόβους για μπλόκο της τουριστικής αγοράς από τη Μεγάλη Βρετανία λόγω της ινδικής μετάλλαξης εκφράζουν εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου.
Ορατός ο κίνδυνος να μπλοκαριστεί μερικώς ή ολικώς βρετανική αγορά προς την Ελλάδα καθώς απελαύνει η ινδική μετάλλαξη της COVID-19.
Σύμφωνα με τουριστικούς πράκτορες και φορείς της αγοράς, με τους οποίους μίλησε το Sputnik, η τάση που δημιουργείται από τουριστικά γραφεία έως τις κυβερνήσεις είναι να κατευθύνονται οι τουρίστες σε πράσινες ή αλλιώς COVID free περιοχές και κράτη.
Έως σήμερα η χώρα μας βρίσκεται στο «πορτοκαλί» για τους Βρετανούς και το ερώτημα που παραμένει είναι αν θα προτιμηθεί.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι αποφασίσουν να επισκεφτούν την Ελλάδα για διακοπές κατά την επιστροφή τους, θα πρέπει να τεθούν υποχρεωτικά σε καραντίνα.
Την άποψη ότι είναι υπαρκτός ο φόβος για σημαντικό χτύπημα στον τουρισμό εκφράζει στο Sputnik ο Γιώργος Ακριτίδης, διευθυντής του τουριστικού οργανισμού Ambotis.
«Η ινδική μετάλλαξη είναι πολύ πιθανό να πλήξει τον τουρισμό από τη Μεγάλη Βρετανία προς τις άλλες χώρες. Η βρετανική αγορά είναι μεγάλη αγορά τόσο για τη νησιωτική όσο και για την ηπειρωτική Ελλάδα. Οι επόμενες μέρες θα κρίνουν πολλά. Τον τελικό λόγο δεν έχει η Ελλάδα, αλλά η βρετανική κυβέρνηση» προσθέτει μεταξύ άλλων.
Οι Βρετανοί προτιμούν και ηπειρωτική Ελλάδα
Για ένα καταστροφικό πλήγμα κάνει λόγο ο Γιώργος Ζαφείρης πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, σχολιάζοντας στο Sputnik τις αναβολές άρσης των περιορισμών από την πλευρά της Βρετανίας.
Αν και το Πήλιο είναι τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας, φαίνεται ότι πολλοί Βρετανοί έδιναν (τα χρόνια πριν την πανδημία) ψήφο εμπιστοσύνης υπέρ του προορισμού.
«Μάλιστα υπάρχει απευθείας πτήση από το Γκάτγουικ στην περιοχή μας. Δεν προτιμούν μόνο τα νησιά αλλά και την ηπειρωτική Ελλάδα το καλοκαίρι. Οι ημερομηνίες όμως της άρσης των περιορισμών αλλάζουν διαρκώς, τροποποιώντας και τα πλάνα των Βρετανών. Από τις 29/5 πήγαμε στις αρχές Ιουνίου και από εκεί στα τέλη του» αναφέρει ο κ Ζαφείρης.
Και υπογραμμίζει: «Στόχος μας πρέπει να είναι να “πρασινίσουμε” τη χώρα μας, αφού προς τα εκεί κατευθύνεται η τάση του παγκόσμιου τουρισμού».
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η ινδική μετάλλαξη φαίνεται να είναι περισσότερο μεταδοτική από τις υπόλοιπες και αυτό είναι που προβληματίζει τους ειδικούς.